Γ. Τουμαζής: Το Υφυπουργείο Πολιτισμού επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη

Η πολιτιστική διπλωματία, η προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου, και ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού αλλά κυρίως η δημιουργία και εδραίωση μιας δυνατής εικόνας για τη χώρα βρίσκονται στο πρώτο πλάνο του νεοϊδρυθέντος Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Στα σκαριά είναι και ο εκσυγχρονισμός κρατικών σχεδίων που στηρίζουν την πολιτισμική δημιουργία και η επαγγελματική κατοχύρωση των ανθρώπων της βιομηχανίας. Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με δύο μεγάλα Ευρωπαϊκά δίκτυα για τη δημιουργία μεσογειακών κόμβων με έδρα την Κύπρο στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας της χώρας.

Ήπια δύναμη

Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση γνωριμίας, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Υφυπουργείου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Δρα Γιάννης Τουμαζής έθεσε υψηλά τον πήχη. Η κυβέρνηση είπε, ιδρύοντας το Υφυπουργείο, δηλώνει έμπρακτα είπε την σύμπλευσή της με τη σύγχρονη αντίληψη που θεωρεί τον πολιτισμό τη νέα ‘Ήπια Δύναμη’: Ισότιμη, δίπλα στην διπλωματία, την οικονομία και την δύναμη των αμυντικών εξοπλισμών.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Υφυπουργός, εξέφρασε και την τιμή που αισθάνεται για την ανάθεση των καθηκόντων του αλλά και το αίσθημα ευθύνης που αναλαμβάνει με τα καθήκοντά αυτά. Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Πολιτισμός αποκτά πλέον κρατική υπόσταση, ο Δρα Τουμαζής, εξήγησε ότι πρόκειται για μια οντότητα με «ανεξάρτητη, ευέλικτη και αυτόνομη διοικητική δομή» και που θα αφιερωθεί «στην ανάδειξη του πολιτισμού της Κύπρου, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και του νεότερου και του σύγχρονου πολιτισμού μας».

Η πολιτική και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι εξόχως ανθρωποκεντρικοί τόνισε ακολούθως, αφού, στο επίκεντρο τους βρίσκονται οι δημιουργοί και οι παραγωγοί  Πολιτισμού. Σημαντική ήταν η αναφορά του στο Τμήμα Αρχαιοτήτων το οποίο όπως δήλωσε, θα αποτελέσει ένα από τους βασικούς πυλώνες της καινούργιας δομής του Υφυπουργείου, αφού πρόκειται να ενισχυθεί και να αναβαθμισθεί.

Οικονομική συνεισφορά

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην συνεισφορά του νέου Υφυπουργείου για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Όπως είπε ότι το παγκόσμιο εμπόριο δημιουργικών προϊόντων υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2004 και 2020, και ότι ο πολιτισμός αποτελεί κεντρικό στοιχείο στη νέα οικονομία της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της πρόσβασης στη γνώση. Ενδεικτικά, δήλωσε ότι οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) και καλύπτουν περισσότερες από 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ερχόμενος στην τοπική οικονομία, ο Δρα. Τουμαζής είπε πως σε πλήρη συνεννόηση και με τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει τεθεί ως πρωταρχικός στόχος η επαγγελματική κατοχύρωση των ανθρώπων που δημιουργούν και παράγουν πολιτισμό.

«Αρχίζουμε προς τούτο άμεσα διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε ένα όραμα δεκαετιών. Μέσα από την κατοχύρωση μπορούν οι δημιουργοί μας να βρουν  την σταθερότητα και τη σιγουριά που χρειάζονται», δήλωσε.

Επιπρόσθετα, πρόθεση του Υφυπουργείου είναι το να εκσυγχρονίσει άμεσα όλη τη φιλοσοφία των κρατικών σχεδίων που στηρίζουν, και προβάλλουν την πολιτιστική δημιουργία, τόσο ως προς τον τρόπο υποβολής τους, όσο και ως προς τον τρόπο αξιολόγησης και παρακολούθησής τους.

Ταυτόχρονα, στόχος της νέας οντότητας είναι να αυξηθεί η οικονομική στήριξη προς τους παραγωγούς πολιτισμού, επενδύοντας στην περαιτέρω εξέλιξη και βιώσιμη ανάπτυξη των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων, ως μία από τις βαριές βιομηχανίες του νησιού μας.

Παράλληλα, στους άμεσους στόχους του Υφυπουργείου είναι η δημιουργία, προώθηση και στήριξη ενός  δικτύου στρατηγικών πολιτιστικών εταίρων, σε όλους τους τομείς.

Οι εταίροι μας θα υλοποιούν αυτόνομα δράσεις και προγράμματα, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τον Πολιτισμό. Αυτό αποτελεί και την σύγχρονη αντίληψη στην πολιτιστική βιομηχανία σε διεθνές επίπεδο. Στρατηγικός μας εταίρος θα είναι σίγουρα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από στοχευμένες δράσεις.

Παράλληλα, είπε «θα προωθήσουμε άμεσα την ενίσχυση του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, μέσω της χρηματοδότησης πολιτιστικών δράσεων σε δήμους και κοινότητες σε όλη την Κυπριακή Δημοκρατία». 

Εξωστρέφεια και καινοτομία

Η Κυπριακή Χειροτεχνία, η οποία αποτελεί επίσης μέρος του Υφυπουργείου θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στη μελέτη, ανάπτυξη και προώθηση της γνώσης γύρω από τη λαϊκή μας παράδοση. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει πεδίο πειραματισμού και έρευνας, συνδέοντας την πλούσια παράδοση μας με το σύγχρονο παρόν, μέσα από τις εφαρμοσμένες τέχνες, στις οποίες επίσης θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, αναγνώριση και στήριξη. «Στόχος μας η ανάπτυξη και η εφαρμογή νέων και καινοτόμων μοντέλων βιώσιμων επιχειρήσεων που έχουν ως επίκεντρο δεξιότητες, γνώσεις και τεχνικές, κάποιες εκ των οποίων μπορεί να είναι ξεχασμένες ή ακόμη και υποτιμημένες», εξήγησε.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής του Υφυπουργείου είναι και η ενίσχυση της εξωστρέφειας, μέσω της ανάπτυξης και ενίσχυσης διεθνών, ευρωπαϊκών και μεσογειακών συνεργασιών και της ενθάρρυνσης της εγκατάστασης ευρωπαϊκών δικτύων στην Κύπρο.  «Ήδη, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με δύο πολύ μεγάλα Ευρωπαϊκά δίκτυα για τη δημιουργία μεσογειακών κόμβων με έδρα την Κύπρο», αποκάλυψε ο Υφυπουργός.

«Η στρατηγική θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο επιβάλλει την ενεργή και ηγετική εμπλοκή της Κύπρου σε δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στον τομέα της Πολιτιστικής Διπλωματίας, συμβάλλοντας στην εξομάλυνση και ανάπτυξη σχέσεων» συμπλήρωσε.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού φιλοδοξεί, είπε νωρίτερα, να συμβάλει στη θεμελίωση μιας κοινωνικής πραγματικότητας, η οποία θα δίνει προτεραιότητα και θα τιμά την έμφυτη ανθρώπινη ικανότητα για δημιουργία, προσβλέποντας και ενισχύοντας την καλλιέργεια και την εκπαίδευση των ανθρώπων (και ειδικά των νέων), που αισθάνονται παραγκωνισμένοι και αποκλεισμένοι στη δίνη των συνεχώς μεταλλασσόμενων πραγματικοτήτων.

«Ο πολιτισμός κτίζει γέφυρες και ενώνει τους ανθρώπους», διεμήνυσε ο νέος Υφυπουργός.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αυλή του  Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών στη Λευκωσία όπου και θα στεγάζεται η νέα οντότητα.

 

Δειτε Επισης

Ανεπίτρεπτη θεωρεί την απομόνωση ατόμων τρίτης ηλικίας ο ΔΗΣΥ
Πρόγευση για την Φλόριντα οι βροχές και οι ανεμοστρόβιλοι-Η πορεία του Μίλτον
Η Κύπρος το μεγαλύτερο μερίδιο χρήσης βενζίνης κίνησης στην ΕΕ
Παρίσταναν συνεργάτη εταιρείας και απέσπασαν πάνω από 31 χιλιάδες
Η Φλόριντα προετοιμάζεται για τα χειρότερα-Σε πορεία σύγκρουσης με την Τάμπα ο Μίλτον
ΒΙΝΤΕΟ: Τραγουδούσαν στον Ορμπάν το Bella Ciao οι ευρωβουλευτές και η Μέτσολα τους είπε «δεν είμαστε στη Eurovision»
Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Κύπρος για πρώτη φορά-«Εξαιρετικό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας»
Για τα επιδόματα τα περισσότερα παράπονα στην Επ. Διοικήσεως-Ενδείξεις εκφοβισμού στις Φυλακές
Το παιδί θαύμα στο σκάκι, που κατέκτησε AI και Google, και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ
Στους επτά οι ανήλικοι συλληφθέντες για διαρρήξεις και κλοπές στη Λευκωσία