Δεκαέξι συστάσεις από GRECO προς Κύπρο-Υλοποιήθηκαν ικανοποιητικά σχεδόν οι μισές

Δημοσιεύθηκε η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κύπρου στην GRECO, που υιοθετήθηκε στις 25 Μαρτίου 2022, η οποία αξιολογεί τα μέτρα που λήφθηκαν από τις κυπριακές Αρχές για υλοποίηση των συστάσεων που εκδόθηκαν στην Έκθεση του Τέταρτου Γύρου Αξιολόγησης της Κύπρου, που ασχολείται με την «Πρόληψη της διαφθοράς αναφορικά με τα μέλη του Κοινοβουλίου, της δικαστικής εξουσίας και των εισαγγελικών αρχών».

Στην Έκθεση Αξιολόγησης, η GRECO απεύθυνε στην Κύπρο δεκαέξι συστάσεις. Από αυτές, η GRECO συμπεραίνει ότι η Κύπρος έχει υλοποιήσει ικανοποιητικά ή έχει αντιμετωπίσει με ένα ικανοποιητικό τρόπο τις εννέα, ενώ από τις επτά υπολειπόμενες εκκρεμούσες συστάσεις, έξι συστάσεις έχουν υλοποιηθεί μερικώς και μια σύσταση δεν έχει υλοποιηθεί.

Σε σχέση με τις Εισαγγελικές Αρχές, πεδίο που αφορά στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, παραμένει ως μη υλοποιηθείσα η σύσταση της GRECO που αφορά στην αυτονομία των Κατήγορων, η οποία θα ικανοποιηθεί πλήρως με την προώθηση και ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου που αφορά στην ανεξαρτησία/αυτονομία της Νομικής Υπηρεσίας, το οποίο ολοκληρώθηκε και βρίσκεται ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, στα Συμπεράσματα της Έκθεσης η GRECO αναφέρει ότι, όσον αφορά στις εισαγγελικές αρχές μόνο μια σύσταση εκκρεμεί, σημειώνοντας ότι η εργασία πάνω στο νομοσχέδιο που σχετίζεται με την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας δεν έχει προχωρήσει περαιτέρω. Ως εκ τούτου, η GRECO προτρέπει τις Αρχές να επιταχύνουν τη διαδικασία με σκοπό την ενίσχυση της ανεξαρτησίας/αυτονομίας των εισαγγελικών λειτουργιών.

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Συλλήψεις στη Λεμεσό έπειτα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Συμπλοκή νεαρών στα Λατσιά με έναν τραυματία-Πρόσωπο ανέσυρε μαχαίρι
Στις 10 οι συλλήψεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Άμεση παρέμβαση Τμήματος Δασών για έλεγχο πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργου Τυλληρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Χειροπέδες σε 34χρονο για υπόθεση απατής-Ενοικίασε σπίτι σε άλλο πρόσωπο, αλλά δεν ήταν δικό του
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για το «Δημητρούι»-Στους 9 οι ύποπτοι για τις αρχές
Ακινητοποιήθηκε φορτηγό και έκλεισε λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού
Άλλος ένας εμπρησμός-Έκαψαν μοτοσικλέτα στη Λευκωσία