Δεκαέξι συστάσεις από GRECO προς Κύπρο-Υλοποιήθηκαν ικανοποιητικά σχεδόν οι μισές

Δημοσιεύθηκε η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κύπρου στην GRECO, που υιοθετήθηκε στις 25 Μαρτίου 2022, η οποία αξιολογεί τα μέτρα που λήφθηκαν από τις κυπριακές Αρχές για υλοποίηση των συστάσεων που εκδόθηκαν στην Έκθεση του Τέταρτου Γύρου Αξιολόγησης της Κύπρου, που ασχολείται με την «Πρόληψη της διαφθοράς αναφορικά με τα μέλη του Κοινοβουλίου, της δικαστικής εξουσίας και των εισαγγελικών αρχών».

Στην Έκθεση Αξιολόγησης, η GRECO απεύθυνε στην Κύπρο δεκαέξι συστάσεις. Από αυτές, η GRECO συμπεραίνει ότι η Κύπρος έχει υλοποιήσει ικανοποιητικά ή έχει αντιμετωπίσει με ένα ικανοποιητικό τρόπο τις εννέα, ενώ από τις επτά υπολειπόμενες εκκρεμούσες συστάσεις, έξι συστάσεις έχουν υλοποιηθεί μερικώς και μια σύσταση δεν έχει υλοποιηθεί.

Σε σχέση με τις Εισαγγελικές Αρχές, πεδίο που αφορά στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, παραμένει ως μη υλοποιηθείσα η σύσταση της GRECO που αφορά στην αυτονομία των Κατήγορων, η οποία θα ικανοποιηθεί πλήρως με την προώθηση και ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου που αφορά στην ανεξαρτησία/αυτονομία της Νομικής Υπηρεσίας, το οποίο ολοκληρώθηκε και βρίσκεται ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, στα Συμπεράσματα της Έκθεσης η GRECO αναφέρει ότι, όσον αφορά στις εισαγγελικές αρχές μόνο μια σύσταση εκκρεμεί, σημειώνοντας ότι η εργασία πάνω στο νομοσχέδιο που σχετίζεται με την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας δεν έχει προχωρήσει περαιτέρω. Ως εκ τούτου, η GRECO προτρέπει τις Αρχές να επιταχύνουν τη διαδικασία με σκοπό την ενίσχυση της ανεξαρτησίας/αυτονομίας των εισαγγελικών λειτουργιών.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε δύο για σοβαρά αδικήματα στην επ. Αμμοχώστου, καταζητείται ακόμη ένα πρόσωπο (pic)
Αυτούς αναζητεί η Αστυνομία για τα επεισόδια στο Πάφος-Ομόνοια (pics)
«Αυτό είναι ατομική βόμβα»-Συγκλονίζουν τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα για την τραγωδία των Τεμπων
Η Κομισιόν σχεδιάζει να κάνει «ευρωπαϊκό FBI» τη Europol και να ενισχύσει τον ρόλο της Frontex
Παριστάνουν τους λογιστές και προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα-Οι συστάσεις της Αστυνομίας
Απολογήθηκε για την συμπλοκή στο Δικαστήριο Αμμοχώστου ο κατηγορούμενος-Χαρακτήρισε προκλητικό τον μάρτυρα
Περίπου 1.291.000 άνθρωποι τραυματίζονται ετησίως από οδικές συγκρούσεις στην ΕΕ
Η Μάνταλεϊ ήταν η «πόλη του χρυσού» στη Μιανμάρ-Πλέον κυριαρχεί η μυρωδιά του θανάτου
Χειροπέδες και σε 16χρονο για τα άγρια επεισόδια στην Αγία Φύλα-Στις 20 οι συλλήψεις
Υπέβαλε αίτηση για ίδρυση παραρτήματος στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας