Στις αρχές Αυγούστου βγάζουν το τέταρτο γεωτρύπανο στην αν. Μεσόγειο οι Τούρκοι

Να ανεβάσει ξανά το θερμόμετρο στα ύψη αναμένεται η Αγκυρα, προαναγγέλλοντας πρόκληση στην Ανατολική Μεσόγειο με τη νέα γεώτρηση που προετοιμάζεται εδώ και μήνες. 

Πιο συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν «θα κατευθυνθεί στο σημείο εργασίας του στις αρχές Αυγούστου».  

«Το πλοίο μας θα μεταβεί στην πρώτη αποστολή του το πρώτο μισό του Αυγούστου. Συζητούνται 5-6 εναλλακτικές λύσεις για την πρώτη τοποθεσία. Θα κάνουμε υπομονή για άλλο ένα μήνα, ελπίζω. Η τοποθεσία της αποστολής πιθανότατα θα είναι η Μεσόγειος» είπε χαρακτηριστικά ο Φατίχ Ντονμέζ.

Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχαν προαναγγείλει τουρκικά ΜΜΕ, η πρώτη περιοχή γεωτρήσεων του νέου τουρκικού γεωτρύπανου αναμένεται να είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

«Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην “Γαλάζια Πατρίδα” και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών», μετέδιδε το τουρκικό κανάλι A Haber στα τέλη Ιουνίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Hurriyet, το νέο γεωτρύπανο προκαλεί φόβο στους Ελληνοκυπρίους για την πιθανότητα να κάνει έρευνες.

Κατά τον Ερντογάν, η Τουρκία αντιλαμβάνεται την ενέργεια ως «το κλειδί της περιφερειακής συνεργασίας και όχι ως περιοχή έντασης και σύγκρουσης». «Χαλάσαμε τα παιχνίδια τους, μεγαλώσαμε τη χώρα μας, την κάναμε δυνατή και ανεξάρτητη. Παλέψαμε με τη νοοτροπία που ήταν η αίτια η Τουρκία να παραμείνει έξω από την ομπρέλα ευημερίας και ασφάλειας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» είχε υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, ο τούρκος πρόεδρος προ ημερών, κατά την τελετή εγκαινίων του γεωτρύπανου.

Η «δημιουργική ασάφεια» ως προς το γεωγραφικό σημείο των γεωτρήσεων, τις οποίες προανήγγειλε, συνοδεύτηκε δε με μια γενικόλογη αναφορά του στη Μεσόγειο (και όχι για παράδειγμα στο Αιγαίο), διευρύνοντας εντέχνως το πεδίο των ερευνών μέχρι τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

«Ως μια χώρα που είναι περιτριγυρισμένη από τρεις θάλασσες, κάνουμε αισθητή την παρουσία μας όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην Αν. Μεσόγειο. Υποστηρίζουμε σε κάθε πλατφόρμα τα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων» ανέφερε σχετικά ο Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρώτη ανάγνωση των εκθέσεων του ΟΗΕ-Προβληματισμός για τις ίσες αποστάσεις

Δειτε Επισης

Επιβεβαιώνουν την παρουσία Φιντάν στη Νέα Υόρκη τα τουρκικά ΜΜΕ
Ερχιουμάν: Ο Χριστοδουλίδης το παίζει ‘ως η πλευρά που θέλει λύση’ καλυπτόμενος πίσω από την πολιτική του Τατάρ
Στις 26/7 η ΑJet αρχίζει πτήσεις από το Λονδίνο μέσω Τουρκίας προς κατεχόμενα
Πυρά ΑΚΕΛ σε ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ για τιμές στους καταδρομείς-«Διαγωνισμός προσεταιρισμού των απομειναριών του πραξικοπήματος»
Με το «όραμα των δύο κρατών», προαπαιτούμενα τα «τρία άλφα» και μπόλικη μουρμούρα πάει στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ
Απαιτούν πλήρη διερεύνηση του πορίσματος για ΤΑΚΑΤΑ και παραδειγματική τιμωρία τα κόμματα
Καταδικάζει όσους επιδιώκουν «εξίσωση θυμάτων και θυτών» ο Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών
Στεφάνι από τον Πρόεδρο στην εκδήλωση στο Μνημείο Αντιστασιακών στο Πάρκο Προεδρικού
Για εκσυγχρονισμό φοιτητικής χορηγίας μίλησε η Αννίτα με φοιτητές
Ν. Χριστοδουλίδης: Η εσωτερική ενότητα αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους μας