Περιμένουν Εισαγγελέα, προαναγγέλλουν εξελίξεις για την ασυλία του Σιζόπουλου

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται να φέρουν οι επόμενες ημέρες, σε σχέση με την υπόθεση που εδώ και δύο χρόνια παραμένει στα συρτάρια και στην οποία εμπλέκονται οι μέτοχοι της εταιρείας ΤΑΧΑΝ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, για την υπόθεση υπάρχει ήδη ενώπιον των Αρχών ογκωδέστατος φάκελος με στοιχεία και το ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί παραμένει στα ράφια των Αρχών και δεν δόθηκαν οδηγίες για περαιτέρω διερεύνηση. Για την υπόθεση η Αστυνομία προχώρησε σε ανακρίσεις και έρευνες εξετάζοντας στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της. Μάλιστα για την υπόθεση είχε συλληφθεί και ανακριθεί ένας εκ των τεσσάρων συνεταίρων στην εταιρεία, ο οποίος παραδέχθηκε εμπλοκή, προβάλλοντας ωστόσο διάφορους ισχυρισμούς που συνοδεύονταν από σχετικά έγγραφα.

Όλα τα στοιχεία είχαν τεθεί ενώπιο της Νομικής Υπηρεσίας και αφού αξιολογήθηκαν ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, να γίνουν διαβήματα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου. Κάτι ωστόσο, που πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ανατράπηκε, όταν τον Κώστα Κληρίδη διαδέχθηκαν στη Νομική Υπηρεσία οι Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ερωτήματα για την άρση ασυλίας Σιζόπουλου-Έδωσε οδηγίες ο πρώην, «όχι» από νυν

Υπό πίεση ο Σιζόπουλος

Η υπόθεση επανέρχεται στο φως της δημοσιότητας σε μια περίοδο που ο Μαρίνος Σιζόπουλος βρίσκεται υπό πίεση σε πολιτικό επίπεδο. Είναι γνωστό πως εντός της ΕΔΕΚ μια σημαντική μερίδα μελών και στελεχών, βρίσκεται απέναντι από τον πρόεδρο του κόμματος, τον οποίο κατηγορούν για παραποίηση του μητρώου μελών, αντικαταστατικές αποφάσεις και αντιδημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθεί.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία από τα μέλη της ΕΔΕΚ, σε μια προσπάθεια να συλλέξουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για να οδηγήσουν το κόμμα σε ένα νέο Συνέδριο για να εκλεγεί νέα ηγεσία.

Πάντως, κύκλοι των διαφωνούντων τις τελευταίες ημέρες υποδεικνύουν πως η στάση των Αρχών στη συγκεκριμένη υπόθεση, συνδέεται άρρηκτα με την «αλαζονική συμπεριφορά», για την οποία κατηγορούν τον Μαρίνο Σιζόπουλο, κάνοντας λόγο για ισχυρές πλάτες που τον υποστηρίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι σε καταγγελίες εναντίον του Μαρίνου Σιζόπουλου προέβη πριν από μήνες και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης για τις οποίες δεν υπάρχει ενημέρωση για την πορεία των ερευνών, ενώ κατά του προέδρου της ΕΔΕΚ προσέφυγαν στο Δικαστήριο το προηγούμενο διάστημα, ο Μιχάλης Τερέπης για την υπόθεση καρατόμησης του από τη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής καθώς επίσης και άλλα στελέχη που κατάγγελλαν παρατυπίες και παραποίηση του Μητρώου Μελών του κόμματος. Επιπλέον πολύ πρόσφατα, βγήκε στην επιφάνεια και η υπόθεση έκδοσης επιταγών από τον τέως οικονομικό διευθυντή της ΕΔΕΚ, ο οποίος καταγγέλθηκε ότι εξέδιδε επιταγές από το τραπεζικό μπλοκ του κόμματος για να χρηματοδοτήσει τις ιδιωτικές του επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκιές για κουκούλωμα υπόθεσης κατά Σιζόπουλου-«Είναι τόσο γερές οι πλάτες του;»

Η ουσία

Η ουσία της υπόθεσης πάντως παραμένει εξαιρετικά σοβαρή, με το προηγούμενο που δημιούργησε ο Κώστας Κληρίδης, με την απόφαση του να εισηγηθεί, όπως γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα για άρση της ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου,  κάτι που δείχνει πως εντόπισε στοιχεία που τυγχάνουν περαιτέρω διερεύνησης. Εξάλλου, μεταξύ των αδικημάτων που είχαν εξεταστεί, αλλά σκονίζονται στα συρτάρια εδώ και δύο χρόνια, είναι αυτά της πλαστογραφίας, της κλοπής, της απόσπασης περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αδικήματα τα οποία νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν πολύ σοβαρά, ενώ υποδεικνύουν πως από τον Μαρίνο Σιζόπουλο έπρεπε να ληφθεί ανακριτική κατάθεση, κάτι που για να γίνει έπρεπε να γίνει άρση της ασυλίας του. 

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως η υπόθεση είναι πολύ πιο βαθιά και αγγίζει και άλλα ζητήματα όπως το ΚΕΠ, αφού σε αυτήν εκ των πρωταγωνιστών, είναι ο Ιρακινός ο οποίος έλαβε διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την επένδυση που έκανε για να αγοράσει την εταιρεία του Μαρίνου Σιζόπουλου και των άλλων τριών συνεταίρων του.

Ερωτήματα για τη Νομική Υπηρεσία

Σε μια περίοδο που οι θεσμοί βρίσκονται σε κρίση, με τους πολίτες να αμφισβητούν την ακεραιότητα τους, η υπόθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας και οι σκιές σε σχέση με τους χειρισμούς της Νομικής Υπηρεσίας, εγείρει μια σειρά από νέα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων, από τους αρμόδιους που έχουν υποχρέωση να ξεκαθαρίσουν το σκηνικό. Η Αστυνομία ολοκλήρωσε τη διερεύνηση της υπόθεση και κατέθεσε τα στοιχεία στη Νομική Υπηρεσία. Αρχικά η Νομική Υπηρεσία επί Κώστα Κληρίδη, δίδει οδηγίες, αφενός για περαιτέρω διερεύνηση και αφετέρου για να εξεταστεί το ενδεχόμενο άρσης της ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου.

Όταν όμως άλλαξε χέρια και τη θέση του στη Νομική Υπηρεσία πήρε ο Γιώργος Σαββίδης δεκαεπτά μέρες μετά η υπόθεση ανατράπηκε και με οδηγίες του, πάγωσε η διαδικασία της έρευνας και ο φάκελος κατέληξε αρχειοθετημένος, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως. 

Το ζήτημα είναι πώς και γιατί δόθηκαν οδηγίες για αρχειοθέτηση μιας υπόθεσης, έστω και με οσμή σκανδάλου με την εμπλοκή ενός αρχηγού πολιτικού κόμματος, στον οποίο καταλογίζονται ποινικά αδικήματα, ακόμα και από μέλη του ίδιου του κόμματος του, ενώ μια σειρά από υποθέσεις εναντίον του, εκκρεμούν ενώπιον Δικαστηρίου. Προκαλεί εύλογα ερωτήματα, πώς και γιατί μια τόσο σοβαρή υπόθεση παρέμεινε στα συρτάρια, την ίδια ώρα που υπάρχει παραδοχή, σύμφωνα με τις καταγγελίες, του ενός εκ των τεσσάρων συνεταίρων.

Πάντως ο REPORTER ζήτησε τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας η οποία περιορίστηκε να δηλώσει πως επί του παρόντος δεν θέλουν να σχολιάσουν. Η Αστυνομία από την πλευρά της δήλωσε στην εφημερίδα Πολίτης ότι ο φάκελος βρίσκεται αρχειοθετημένος και προς το παρόν δεν μπορεί να λεχθεί οτιδήποτε. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα πρέπει να αναμένεται η τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας, με νομικούς κύκλους να υποδεικνύουν πως ακόμη και τώρα ο Γενικός Εισαγγέας μπορεί να παρέμβει για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι επόμενες ενέργειες ή αποφάσεις του Εισαγγελέα κρίνονται καθοριστικές, αφού από τη μια καλείται να καθαρίσει τις σκιές που δημιουργήθηκαν κι από την άλλη να ανακοινώσει τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση. 

Εξάλλου ο Μαρίνος Σιζόπουλος ο οποίος κλήθηκε από την εφημερίδα να τοποθετηθεί, δήλωσε πως πρόκειται για μια παλιά υπόθεση που έκλεισε με συμφωνία με την τράπεζα το 2017. «Εγώ ήμουν εγκλωβισμένος εγγυητής και όχι μέτοχος. Αποσύρθηκα, στην ουσία, το 2012 και έδωσα τα στοιχεία στη δημοσιότητα από τον Έφορο Εταιρειών», συμπλήρωσε. Αναφορικά με την υπόθεση του πληρεξούσιου κ.λπ., ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της εταιρείας, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ρωτάτε». Δεν με αφορά εμένα, δεν με ενδιαφέρει, εάν ενδεχομένως αυτός που έκανε την πώληση του ακινήτου με πληρεξούσιο, άλλο ποσό δήλωσε για την τιμή πώλησης και άλλο ποσό στον Φόρο. Αυτό δεν με αφορά εμένα. Εγώ δεν είμαι μέτοχος της εταιρείας. Εγώ αποχώρησα από την εταιρεία το 2012. Εγώ ήμουν εγκλωβισμένος εγγυητής», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Είχαν τηλέφωνα, ρολόγια, χρυσαφικά και βαλίτσες με ακριβά ρούχα αλλά δεν λένε πού τα βρήκαν
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Πώς απαντά ο Γενικός Εισαγγελέας για τις εκκρεμούσες υποθέσεις στο σκάνδαλο Αββακούμ
Νέα προδικαστική ένσταση στη δίκη Αϊκούτ-Επικαλείται την φυματίωση στις Κεντρικές και ζητά να αφεθεί ελεύθερος η υπεράσπιση
Αριθμός σφαιρών εντοπίστηκε από την Αστυνομία κατόπιν πληροφορίας
«Η έμφυλη βία κρύβεται μπροστά μας»-Πέραν των 12,5 χιλιάδων περιστατικών στην Κύπρο την τελευταία πενταετία
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο ανήλικος για το θανατηφόρο στη Λάρνακα-Αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες
Έρευνες και κινητοποίηση για εντοπισμό της 13χρονης που απουσιάζει από την οικία της στη Λευκωσία