Ούτε καν ένας απλός κάλαθος στις παραλίες σκύλων-Εκδίδουν πρόστιμα των 300 ευρώ

Πληθώρα προβλημάτων και ελλείψεων φαίνεται να υπάρχουν σε παραλίες σκύλων, αφού μέχρι και τα πιο απλά δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσφορία από τους φιλόζωους, καθώς δεν αντιμετωπίζονται όπως οφείλεται και προνοείται. Αλγεινή εντύπωση μάλιστα, προκαλεί το γεγονός πως σε συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή των Βάσεων, που δεν είναι καν παραλία για λουόμενους, όποιος φιλόζωος πάει με τον σκύλο του στο σημείο, του εκδίδεται πρόστιμο ύψους 300 ευρώ. 

Παραλίες σκύλων χωρίς καμία οργάνωση, χωρίς χώρο για νερό, αλλά ακόμη και το πιο απλό, ούτε καν ένας κάλαθος για τα απορρίμματα των τετράποδων ζώων, είναι μερικά από τα προβλήματα των φιλόζωων που σπεύδουν στις θαλάσσιες περιοχές για λίγες ώρες ξεκούρασης, που μόνο ξεκούραση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπήρχε παραλία για σκύλους, που δεν μπορούσαν καν να πλησιάσουν οι επισκέπτες, αφού υπήρχαν απότομοι βράχοι. 

Ως εκ τούτου,  με τροπολογία που υπέβαλε το Κίνημα Οικολόγων, σήμερα, επιτρέπεται το λούσιμο σκύλων και γίνεται να παίρνεις τον σκύλο σου σε παραλίες που δεν είναι για λουόμενους και δεν είναι προστατευμένες περιοχές. Την ίδια ώρα, δεν επιτρέπεται το λούσιμο σκύλων σε προστατευμένες περιοχές και σε παραλίες λουόμενων κατά την καλοκαιρινή περίοδο, παρά μόνο στις επτά συγκεκριμένες παραλίες όπου είναι γνωστές ότι είναι παραλίες σκύλων.

Τον έντονο προβληματισμό του για τις παραλίες σκύλων, εξέφρασε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, o οποίος μιλώντας στον REPORTER, ανέφερε πως το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει, είναι ότι πάρα πολλές υπηρεσίες δεν έχουν  ενημερωθεί και δεύτερο, είναι ότι ενώ στις Βάσεις μέχρι σήμερα η συμφωνία ήταν ότι εάν ένας Νόμος περάσει στην Κυπριακή Δημοκρατία τότε τον εφαρμόζου. «Δυστυχώς, για το θέμα των σκύλων, είτε δεν έχουν ενημερώσει τις Βάσεις ή οι Βάσεις αποφάσισαν να μην το εφαρμόσουν, με αποτέλεσμα να εκδίδουν εξώδικα και πολύ μεγάλα μάλιστα. Εάν πας για παράδειγμα με τον σκύλο σου σε μια παραλία, που δεν είναι παραλία λουόμενων, σε περιοχή των Βάσεων, το εξώδικο είναι 300 ευρώ».

Όσον αφορά την κατάσταση που βρίσκονται οι παραλίες σκύλων και τις ελλείψεις που υπάρχουν, φανερά απογοητευμένος ο κ. Θεοπέμπτου, σημείωσε ότι «υπήρχε παραλία για σκύλους που δεν μπορούσες καν να κατέβεις στη θάλασσα, αφού ήταν απότομοι οι βράχοι, με αποτέλεσμα να κάνουν παράπονα οι φιλόζωοι. Το μεγάλο το πρόβλημα επίσης, είναι ότι σε μια τέτοια παραλία που είναι ειδικά για σκύλους, περιμένεις ότι θα έχει ένα χώρο που θα μπορούν να πιούν νερό τα ζώα, καλάθους για να πετάξεις τα απορρίμματα του σκύλου. Ούτε καν τα βασικά δεν τα βρίσκεις σε αυτές τις παραλίες».

Την ίδια ώρα, η κάθε τοπική αρχή που έχει παραλία λουόμενων οφείλει να ετοιμάσει ένα σχέδιο χρήσης παραλίας, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, «θα λέει ότι σε αυτό το σημείο θα μπουν ομπρέλες, σε άλλο σημείο θα υπάρχει κενό για εκείνους που θέλουν να πάνε με την πετσέτα τους και τη δική τους ομπρέλα, χωρίς να χρειάζεται να ενοικιάσουν και σε άλλο σημείο θα είναι τα sports για παράδειγμα. Αυτό το σχέδιο χρήσης παραλίας, έπρεπε οι τοπικές αρχές να το δημοσιεύουν ήδη στην ιστοσελίδα τους και αυτό λέει ο Νόμος, αλλά δυστυχώς, ούτε αυτό κάνουν».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι φιλόζωοι εκφράζουν ακόμη παράπονα για μαζικές επισκέψεις σε συγκεκριμένες παραλίες που είναι επιτρεπόμενες για τα τετράποδα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην τους χωρεί καν και να μην μπορούν να κινηθούν ελεύθερα με τον σκύλο τους. 

Αυτές είναι οι επτά παραλίες για σκύλους

Επαρχία Λευκωσίας

  • Η παραλία στην τοποθεσία Στερατζιά στον Κατω Πύργο Τυλληρίας.

Επαρχία Λάρνακας

  • Η παραλία Κασιάνες (Spyros Beach) νότια του αεροδρομίου Λάρνακας.

Επαρχία Αμμοχώστου – Παραλίμνι

  • Η παραλία Γλυκύ Νερό Α΄ στο Παραλίμνι (πλησίον Κάππαρη).

 Επαρχία Πάφου

  • Η παραλία βορειοδυτικά του αεροδρομίου Πάφου, στις εκβολές του ποταμού Έζουσα στην Αχέλεια.
  • Η παραλία στην περιοχή Πιτίλη, ανατολικά της εκβολής του ποταμού Πλατάνια στο Νέο Χωριό Πάφου. 

Επαρχία Λεμεσού

  • Η παραλία 6, στην τοποθεσία Καραβόπετρα, νοτιοανατολικά της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Σ.Α.Λ.Α. στο Μοναγρούλλι.
  • Η παραλία στην τοποθεσία Πρόλιμνος, δυτικά του Πισσουρίου.

Δειτε Επισης

Τις επιπτώσεις κατασκευής έργου κοντά στον Πεδιαίο συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Άναψε πράσινο το Υπουργικό για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ
Αντισταθμιστικά μέτρα για επηρεαζόμενους από τα έργα στη Τσερίου-Θα διαρκέσουν 104 εβδομάδες
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων για Ν.Λοϊζίδη ζητά Κλαδικό Συμβούλιο «Ισότητας»
Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης, που τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας-Ιδιοφυΐα από μικρός
Επιχορήγηση 100.000 e-IDs ενέκρινε το Υπουργικό-«Αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο»
Έγκριση από Υπουργικό νομοσχεδίου για τις αμοιβές υπηρεσιών εκτός ΓεΣΥ
Σε τρεις επιστήμονες Νόμπελ Χημείας το 2024-Ανάμεσά τους ο Κύπριος Ντέμης Χασάμπης
Για στοχοποίηση κρατικών υπαλλήλων μιλά η ΠΑΣΥΔΥ και ζητά σεβασμό συμφωνιών