Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί την Αρμενία για βομβαρδισμούς κοντά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Άνοιξαν και πάλι οι παλιοί «λογαριασμοί» ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε χθες Σάββατο τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας ότι βομβάρδισαν θέσεις του δικού του στρατού κοντά στον διεκδικούμενο θύλακο Ναγκόρνο Καραμπάχ, για τον οποίο τα δύο γειτονικά κράτη έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο εδώ και τριάντα χρόνια, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι δυνάμεις του ανταπέδωσαν τα πυρά πυροβολικού εναντίον θέσεών του στις περιοχές Λατσίν και Καλμπατζάρ, δυτικά του θυλάκου.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας διέψευσε την κατηγορία πως υπήρξαν βολές του πυροβολικού εναντίον αζερικών στρατιωτικών θέσεων.

Προηγήθηκε ο πόλεμος των 44 ημερών

Η διένεξη για τον έλεγχο της θυλάκου του Αζερμπαϊτζάν, που ελέγχουν από τα χρόνια του 1990 Αρμένιοι, κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αρκετών τομέων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για την εφαρμογή ειρηνευτικού σχεδίου μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με μεσολάβηση της Ρωσίας· όμως Μπακού και Γερεβάν περιοδικά αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, είχε χωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν τη Δευτέρα αποπειρώμενος να δώσει ώθηση στην προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Τα είπαν τελικά τηλεφωνικώς Χριστοδουλίδης και Νετανιάχου-Τόνιζε την άμεση ανάγκη για αποκλιμάκωση
Ο κακός χαμός στον Πεδουλά λόγω του φεστιβάλ Κερασιού-Κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους
Δύο αερόστατα συγκρούστηκαν στην Τουρκία-Ένας νεκρός και 19 τραυματίες
Τέσσερις γυναίκες από την ίδια οικογένεια νεκρές από ιρανικό πύραυλο στο βόρειο Ισραήλ
Ανοίγει τα χαρτιά του τη Δευτέρα ο Αθανασίου για την υπόθεση Θανάση-Θα απαντήσει για την επιστολής της Νομικής
Στενό φίλο και σημαντικό εταίρο χαρακτήρισε την Κύπρο ο Μόντι-Οι αναφορές του για την προσεχή επίσκεψη
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τα ιρανικά πλήγματα στο Ισραήλ-Νέοι βομβαρδισμοί στην Τεχεράνη
Ετοιμάζεται για τηλεφώνημα Νετανιάχου ο Χριστοδουλίδης -«Μας ζήτησε το Ιράν να μεταφέρουμε μήνυμα»
Το πυρηνικό βουνό του Ιράν που «στοιχειώνει» το Ισραήλ
Ζήτησε έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κλιμακούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή