Προς τελική ευθεία το τοπικό σχέδιο Ακάμα-«Μέχρι Σεπτέμβριο θα δημοσιευτεί»

Εντός των αμέσως επόμενων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί  η εργασία που απαιτείται από το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ειδικότερα από το Τμήμα Περιβάλλοντος για το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής. Σε δηλώσεις του στη Σαλαμιού μετά το πέρας των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του  Ήρωα Δημήτρη Ν. Παναγή ο κ. Καδής ανέφερε πως εκτιμάται ότι στις 8 Αυγούστου, η Έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος θα σταλεί στο Πολεοδομικό Συμβούλιο στο Υπουργείο Εσωτερικών για δικές του ενέργειες .

Η δική μου εκτίμηση  είπε, “ είναι ότι μέσα στον επόμενο ένα μήνα μπορεί να γίνει η δουλειά που απαιτείται από το Πολεοδομικό Συμβούλιο,  ούτως ώστε μέχρι το τέλος του Αυγούστου ή αρχές του Σεπτέμβρη να δημοσιευτεί το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα”.

Επεσήμανε επίσης ότι  με οδηγίες του ΠτΔ, τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και το δικό του  Υπουργείο,  επεξεργάζονται μια σειρά από πιθανά μέτρα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν για το αντιστάθμισμα που πρέπει να δοθεί σε ιδιοκτήτες που είχαν παλαιότερα αναπτυξιακά δικαιώματα και αυτή την στιγμή με το Τοπικό Σχέδιο τα χάνουν , ή ακόμη συνέχισε, για ιδιοκτήτες περίκλειστων τεμαχίων μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο που δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε ανάπτυξη μέσα στους χώρους.

 Άρα πρόσθεσε ο κ. Καδής  με αυτή την συνολική προσέγγιση αναμένεται ο επόμενος ένας μήνας να είναι καθοριστικός για να κλείσει με ένα ορθολογικό τρόπο το θέμα που απασχολεί την περιοχή και όλη την Κύπρο για δεκαετίες τώρα.

Είπε ακόμη πως αναμένεται να έχουμε εξελίξεις και στα έργα που θα γίνουν εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Ήδη πρόσθεσε, είναι σε προχωρημένο στάδιο η εξέταση των προσφορών για τη βελτίωση του οδικού δικτύου,  ενώ για τα κιόσκια εξυπηρέτησης των επισκεπτών, αναμένει, όπως είπε,  πολύ σύντομα να  ανακοινωθούν οι προσφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρισμένες σε τρία στρατόπεδα οι κοινότητες Ακάμα με φόντο το τοπικό σχέδιο

Σημειώνεται πως, οι κοινοτάρχες των επηρεαζόμενων περιοχών εκφράζουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το τοπικό σχέδιο, ωστόσο το κοινό τους σημείο είναι πως επιθυμούν τη διαφύλαξη της περιοχής, στην οποία τόσα χρόνια ζουν, ενώ όλοι συμφωνούν πως πρέπει να δοθεί μία ξεκάθαρη απάντηση στους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή, καθώς πρόκειται για τις περιουσίες τους και πρέπει να γνωρίζουν αν και πώς μπορούν να τις αξιοποιήσουν ή αν θα αποζημιωθούν για την απώλειά τους.

Η πρώτη άποψη που καταγράφεται είναι ναι στην εξαγγελία, αλλά όχι στην ανάπτυξη στην περιοχή Natura, η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο τα τελευταία 33 χρόνια. Υπέρ αυτής της άποψης έχει ταχθεί η κοινότητα του Κάθηκα, με τον κοινοτάρχη να επισημαίνει πως θα πρέπει να ανακοινωθεί το σχέδιο και αν υπάρχουν άτομα που διαφωνούν, τότε να υποβάλουν ένσταση. Την ίδια ώρα, υπάρχει η άποψη ότι στο χώρο πρέπει να υπάρχουν μικρές υποδομές, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες του πάρκου.

«Εμείς είμαστε υπέρ να δημοσιευτεί, να δούμε τι περιλαμβάνει το πάρκο του Ακάμα. Πρέπει να γίνουν κάποιες υποδομές, να μπορεί ο επισκέπτης να μπορεί να αγοράσει ένα νερό, ένα αναψυκτικό. Εξάλλου, το τοπικό σχέδιο περιλαμβάνει ότι πρέπει να υπάρχουν περίπτερα με τα τοπικά προϊόντα των κοινοτήτων στην περιοχή. Χωρίς περίπτερα, πώς θα πηγαίνει ο επισκέπτης στο πάρκο; Εμείς στον Κάθηκα σκεφτόμαστε να βάλουμε ένα τρενάκι, που να παίρνει τους επισκέπτες μέσα και να τους επιστρέφει», εξήγησε ο Μενέλαος Τούβρας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η άποψη που κάνει λόγο για υπέρ της εξαγγελίας του τοπικού σχεδίου, το οποίο θα προνοεί και το ενδεχόμενο ανάπτυξης στην περιοχή. Υπέρ αυτής της άποψης τάσσονται ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχού, αλλά και η κοινότητα των Πάνω Αρόδων.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος της Πόλεως Χρυσοχού, Γιώτης Παπαχριστοφή, ως δήμος επηρεάζονται από το γεγονός ότι έχει παραμείνει άλυτο το θέμα του τοπικού σχεδίου Ακάμα, ενώ θωρούν ότι πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα, ώστε να δικαιωθούν οι κοινότητες και οι κάτοικοι.

«Τις περιουσίες του κόσμου δεν πρέπει να τις κρατούμε ομήρους και να μην ξέρει ο κόσμος τι μέλλει γενέσθαι. Έπρεπε η Κυβέρνηση να μην λάβει υπόψη τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, επειδή διαχρονικά αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ανάπτυξη εδώ στον Ακάμα. Εμείς δεν θέλουμε να καταστρέψουμε το περιβάλλον, αλλά ούτε και να εξαφανιστεί ο κόσμος, από αυτές τις περιοχές. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει χαθεί, επειδή δεν έχουν δοθεί αναπτύξεις. Πρέπει να ανακοινωθεί επειδή και σε περιοχές Natura, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη. Προστατεύεται ο λόγος που μία περιοχή είναι natura. Δεν είμαστε αντίθετοι να προστατευτεί το περιβάλλον, αλλά πρέπει να υπάρχει συνύπαρξη με τον άνθρωπο».

Από πλευράς του, ο κοινοτάρχης των Πάνω Αρόδων, Ματθαίος Στεφάνου, ξεκαθάρισε πως ως κοινότητα τάσσονται υπέρ της ανακοίνωσης του σχεδίου, καθώς και στο να υπάρξει το δικαίωμα στην ανάπτυξη, υπό αυστηρές προδιαγραφές.

«Θέλουμε ο κόσμος να μπορεί να ζει άνετα, οι κάτοικοι να έχουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και να μην καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα του κόσμου μας. Αυτή τη στιγμή, καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ιδιοκτητών, επειδή έρχονται και μας λένε ότι έχουμε τα τεμάχια μας, αλλά δεν μπορούμε να το αναπτύξουμε. Τουριστικά μας έχουν αποκλείσει».

Όσον αφορά στην ανάπτυξη εντός της περιοχής Natura, ο κοινοτάρχης των Πάνω Αρόδων, υπέδειξε πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα, αφού στην περιοχή τους έχουν χτιστεί κάποιες μεμονωμένες κατοικίες. «Σε μία περιοχή έχουν χτιστεί ένα-δύο σπίτια, αλλά δεν επιτράπηκε σε άλλα οικόπεδα. Ας μας δώσουν περιορισμούς, δεν μπορεί να χαλάσει το περιβάλλον με αυτό τον τρόπο».

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, κατά στην εξαγγελία του τοπικού σχεδίου, όπως αυτό διαμορφώνεται, τάσσεται η κοινότητα της Ίνειας, η οποία είναι και η μοναδική που δηλώνει ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους, ούτε στο ελάχιστο, ενώ τα τελευταία 33 χρόνια, τους έχουν ρίξει μόνο ψίχουλα, από πλευράς κυβερνώντων.

«Εμείς είπαμε ότι δεν ικανοποιούμαστε ως κοινότητα σε τίποτε από τις εισηγήσεις μας, εξ ου και ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην το εξαγγείλει. Οι άλλες κοινότητες είναι ικανοποιημένες. Η Ίνεια που είναι η μεγαλύτερη κοινότητα του Ακάμα, με 36 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ήταν και η μόνη που επηρεάστηκε, από το διάταγμα που έλεγε καμία ανάπτυξη δυτικά των κοινοτήτων και όλη η περιουσία της κοινότητας ήταν δυτικά. Έτσι, δεν κτίστηκε καμία μεμονωμένη κατοικία, σε σύγκριση με τις άλλες κοινότητες του Ακάμα, αλλά και με όλες τις υπόλοιπες κοινότητες της Κύπρου, που οι φίλοι μας οι περιβαλλοντιστές έβλεπαν και δεν έλεγαν τίποτε και τώρα θυμούνται τη μεμονωμένη κατοικία», υπογράμμισε ο κοινοτάρχης της Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος.

Μάλιστα, κληθείς να τοποθετηθεί για τις αντιδράσεις που υπάρχουν, άφησε αιχμές κατά των περιβαλλοντικών οργανώσεων, τονίζοντας πως πάντα διαφωνούσαν αλλά κανένας δεν έχει δώσει λύσεις, για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες που επηρεάζονται.

Ο κ. Τσίβικος εξαπέλυσε πυρά και κατά των εκάστοτε κυβερνήσεων, υποδεικνύοντας πως κανένας δεν μπορεί να τους αποζημιώσει γι’ αυτή την έκταση γης. Μάλιστα, συμβούλεψε τα κόμματα όπως σταματήσουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλο, όπως κάνουν συνήθως, καθώς για εκείνους όλοι φέρουν ευθύνης.

«Τουλάχιστον ο ΔΗΣΥ είχε τα κότσια να προχωρήσει με την εκπόνηση ενός σχεδίου, ανεξαρτήτως αν δεν ικανοποιείται η Ίνεια. Την Ίνειας δεν της έχουν δώσει κάτι. Ήταν η μοναδική κοινότητα που είχε πρώην παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές, με 57.5% συντελεστή και πρώην παραθαλάσσιες παραθεριστικές περιοχές με 15%, οι άλλες κοινότητες δεν είχαν. Και το 2007 και το 2010 που είχε γίνει αναθεώρηση της πολιτικής δήλωσης, δόθηκαν σε όλες τις κοινότητες, εκτός της Ίνειας και τουριστικές περιοχές και επεκτάσεις των οικιστικών. Η κοινότητα της Ίνειας, εδώ και 33 χρόνια δεν έχει οποιαδήποτε αλλαγή ζωνών. Εμείς είχαμε και χάσαμε. Οι άλλες κοινότητες δεν είχαν κάτι. Κερδίζουν εις βάρος της Ίνειας. Αυτό συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια».

Δειτε Επισης

«Και πολλά επικράνθη, η Ελένη της Καρπασίας»-Τιμάται η δασκάλα σύμβολο της εισβολής
Εκλέγονται τα μέλη Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΗΕ-Υποψήφια η Κύπρος
Ανησυχία για το κρούσμα Ιού Δυτικού Νείλου στην Κύπρο-«Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο»
Kατ’ αρχήν συμφωνία για ΣΣΕ-Αναστολή απεργίας λεωφορείων Λάρνακας
Βροχές στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ο υδράργυρος
Ξανά στα... θρανία της Βουλής η Μιχαηλίδου, αξιολογείται το πλάνο του ΥΠΑΝ για την Ανώτερη Εκπαίδευση
Προβληματισμός στους αρμόδιους μετά τον βανδαλισμό του Γυμνασίου-Αφαιρέθηκε από τη λίστα για το Εστία
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα