Από τις αυτοχειρίες στις Κεντρικές στην πολιτική αυτοχειρία

Το Προεδρικό τηρεί σιγή ιχθύος, η Στέφη Δράκου κινείται στο παρασκήνιο μέσω επιστολών και συναντήσεων με τους εμπλεκόμενους - όχι όλους - στην υπόθεση και Νομική Υπηρεσία ουσιαστικά νίπτει τας χείρας της και υπονοεί ότι τα στοιχεία που κατέθεσε η υπουργός Δικαιοσύνης, τα οποία εξασφαλίστηκαν την τελευταία εβδομάδα από την Αστυνομία, ήταν αυτά που δημιούργησαν την ανάγκη για μια δεύτερη έρευνα. Και όλα αυτά εν μέσω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που αφήνει εκτεθειμένους τους πρωταγωνιστές στα μάτια της κοινωνίας ως προς τις πραγματικές τους προθέσεις με όσα έκαναν ή δεν έκαναν πριν και μετά τις καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους κατά του διοικητής της ΥΚΑΝ. 

Τα ποινικά ζητήματα που προκύπτουν, από την υπόθεση της φερόμενης συνομωσίας του Μιχάλη Κατσουνοτού με τον βαρυποινίτη, αναμένεται ότι θα αναδειχθούν από την έρευνα που διεξάγει ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης. Στην έρευνα ενδεχομένως να αναδεικνύονται και ηθικά θέματα που αφορούν τη στάση των αξιωματούχων, είτε αυτοί είναι στην Κυβέρνηση, είτε στη Νομική Υπηρεσία, είτε ακόμη και στην Αστυνομία, όταν ήρθαν υπόψη τους τα στοιχεία που κατείχε η Άννα Αριστοτέλους, η οποία έδωσε απαντήσεις για όλες τις ενέργειες της.

Το ζήτημα ωστόσο που παραμένει είναι το αμιγώς πολιτικό κομμάτι. Από τότε που ξέσπασε ο σάλος για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο πολιτικός κόσμος ορθά τήρησε αποστάσεις. Εξάλλου αυτά, ήταν δουλειά της Δικαιοσύνης, η οποία έστω και με αργά αντανακλαστικά, διόρισε ποινικό ανακριτή και έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διοικητή της ΥΚΑΝ, αφού πλέον είχε ενώπιον της γραπτή καταγγελία, κάτι που δεν είχε νωρίτερα ώστε να δράσει, παρά το γεγονός πως αυτό μπορούσε να γίνει και αυτεπάγγελτα από τη Νομική Υπηρεσία λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών. 

Ωστόσο, το θέμα των Κεντρικών Φυλακών έχει και μια άλλη πολιτική διάσταση που μπορεί να μένει μέχρι τούτη την ώρα στο παρασκήνιο, αλλά δεν παύει από το να υπάρχει και αργά ή γρήγορα θα αναδειχθεί. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο διορισμός της Άννας Αριστοτέλους στο καίριο πόστο της Διευθύντριας, ήταν ένας από τους πολλούς που έγιναν στα πρώτα βήματα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκιές γύρω από τη δεύτερη έρευνα για Φυλακές-«Είναι η αντεπίθεση του συστήματος»

Της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία επικρίθηκε όσο λίγες για μια σειρά από διορισμούς, όχι όμως για αυτόν της Άννας Αριστοτέλους για την οποία αντιθέτως, δήλωνε πλήρη ικανοποίηση και χρησιμοποιούσε ως αντεπιχείρημα στα πυρά της αντιπολίτευσης για τους «άριστους των αρίστων», που παρέμεινε προεκλογικό σύνθημα. Και η ίδια η κα. Αριστοτέλους, άλλωστε, ποτέ δεν έδωσε κανένα δικαίωμα στην αντιπολίτευση για να γίνει στόχος της κριτικής τους.

Γιατί όμως πέτυχε ο διορισμός της Άννας Αριστοτέλους; Διότι λίγο πριν και λίγο μετά την αλλαγή της διακυβέρνησης, οι Κεντρικές Φυλακές ήταν και πάλι στο προσκήνιο. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο του 2014 στις Κεντρικές Φυλακές είχαν καταμετρημένα για τον προηγούμενο χρόνο, πέντε αυτοκτονίες, τρεις απόπειρες αυτοκτονίας και ένα βιασμό κατάδικου. Είναι πλέον γνωστό πως οι συνθήκες ήταν άθλιες και τα κονδύλια για αγορά καρεκλών αξιωματούχων ήταν πολύ περισσότερα από αυτά της σίτισης. Η απομόνωση είχε γίνει καθημερινότητα για ψύλλου πήδημα και γενικότερα επικρατούσε ένα κατεξοχήν τιμωρητικό μοντέλο, το οποίο αντί να αναμορφώνει τους κρατούμενους, τους μετέτρεπε σε λυσσασμένα σκυλιά που ζητούσαν εκδίκηση. Παράλληλα, δεν ήταν λίγες οι φορές που η Κύπρος καταδικάστηκε από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα για τα βασανιστήρια στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ δεν έλειπαν και οι καταδίκες αναφορικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.   

Όλα αυτά άλλαξαν. Η Άννα Αριστοτέλους κατάφερε το ακατόρθωτο. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφικό συμπέρασμα, ούτε στηρίζεται στα όσα λέει η ίδια η Διεύθυνση των Φυλακών. Είναι κάτι που αποδεικνύεται μέσα από τις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων (CPT), ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τους η εικόνα έχει αλλάξει άρδην, πτυχώνοντας μάλιστα μείωση του ποσοστού υποτροπής από το 50% στο 15%, ποσοστό από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. 

Ο Ιωνάς Νικολάου αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ψήλωναν» δίπλα της, αφού θεωρούσαν τις δικές της επιτυχίες και δικές τους. Εξάλλου δεν ήταν καθόλου τυχαίες και οι φορές που διευθύντριας των φυλακών κυκλοφόρησε στα μέσα ως πιθανό για υπουργοποίηση, με τον Νίκο Αναστασιάδη να της προτείνει να αναλάβει ως υπουργός Άμυνας, με την ίδια όμως να αρνείται. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβει κανείς πόσο ικανοποιημένο ήταν το Προεδρικό με τις επιδόσεις και τις διακρίσεις από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, αλλά και την επίλυση ενός εκ των σημαντικότερων θεμάτων που αντιμετώπιζε διαχρονικά η κυπριακή κοινωνία.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους για τη δράση του διοικητή της ΥΚΑΝ, είναι κάτι που ήθελε να αποφύγει η Κυβέρνηση. Το ερώτημα που μέχρι σήμερα παραμένει αναπάντητο, είναι γιατί έπρεπε να βγουν στη δημοσιότητα τα πρώτα δημοσιεύματα –τα οποία και πάλι δεν στάθηκαν αρκετά- και μετά έπρεπε να ακολουθήσει γραπτή καταγγελία της ίδιας της Διευθύντριας για να πειστούν να πράξουν τα αυτονόητα οι αρμόδιοι, αφού οι πληροφορίες επιμένουν ότι γνώριζαν από τουλάχιστον ένα μήνα προηγουμένως. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απασφάλισαν οι δικηγόροι Αριστοτέλους κατά Αγγελίδη-«Ξεκίνησε η αποδόμηση επειδή τόλμησαν να καταγγείλουν διαφθορά»

Αυτό το ερώτημα γιγαντώνεται όταν προστεθεί στην εξίσωση η αντίδραση που υπέδειξαν τις τελευταίες ημέρες οι ίδιοι αρμόδιοι, οι οποίοι χρειάστηκαν μόλις ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ, μέρος του οποίου μάλιστα ελέγχεται για την εγκυρότητα του και νέα στοιχεία που κατέχει η Αστυνομία, τα οποία εξασφάλισε μόλις την τελευταία εβδομάδα, για να διαταχθεί νέα παράλληλη έρευνα. Μιας έρευνας, που στο επίκεντρο της βρίσκεται μέρος του μαρτυρικού υλικού, όπως αποκάλυψαν τόσο οι δικηγόροι της Άννας Αριστοτέλους, όσο και οι ίδιοι οι συγκρατούμενοι του βαρυποινίτη, ενώ στην ανακριτική ομάδα διορίστηκαν δύο πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας.  

Όλα αυτά ενδεχομένως μια μέρα να απαντηθούν, ίσως και όχι. Και το ζητούμενο δεν είναι η δεύτερη έρευνα, ούτε ότι δεν θα έπρεπε να διερευνηθούν οι καταγγελίες, εάν υπάρχουν στοιχεία, αλλά είναι η χρονική περίοδος που εξασφαλίστηκαν αυτά τα στοιχεία και αποφασίστηκε να διερευνηθούν από άλλους ποινικούς ανακριτές, χωρίς να αναμένουν πρώτα να ολοκληρωθεί η έρευνα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη. 

Το σίγουρο είναι ανεξάρτητα από τους νικητές και τους χαμένους ενός ακόμη σκανδάλου διαφθοράς με την εμπλοκή ανώτατου στελέχους της Αστυνομίας, ο πλέον χαμένος είναι ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης. Κι αυτό διότι, ένα από τα κεφάλαια για τα οποία μπορούσε να δηλώνει περήφανος ως παρακαταθήκη της Κυβέρνησης, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, αφού η Διεύθυνση ανακοίνωση την οριστική απόφαση της για αποχώρηση με το πέρας των ερευνών, όποιο και αν είναι το πόρισμα. Ένα πολιτικό όραμα για σύγχρονες φυλακές με επίκεντρο την αναμόρφωση, τίθεται εν ανμφιβόλω, με τις ευθύνες να βαραίνουν και τον ίδιο που ηγείται της Κυβέρνησης και των υπουργών που ο ίδιος εμπιστεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν υπάρχει σήμερα ούτε και ένας θεσμός να φωνάξει «Ντροπή»...

Το γεγονός πάντως ότι μια ακόμα επιτυχία της Κυβέρνησης, όπως και το ΓεΣΥ, απειλούνται εκ των έσω, μόνο απαρατήρητο δεν περνά από τους ανεξάρτητους παρατηρητές, που βλέπουν ένα ένα τα οχυρά που έκτισε με επιτυχία στις δύο του θητείες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να αμφισβητούνται, όχι από την αντιπολίτευση η οποία παρεμπιπτόντως βλέπει και αυτό το ζήτημα ωμά, κοντόφθαλμα και επιφανειακά ως ένα άλλο μέτωπο αντιπολίτευσης, αλλά από τα ίδιο το κυβερνητικό οικοδόμημα.

Σε ένα άλλο επίπεδο πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως η έρευνα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις πέντε Σεπτεμβρίου, εν μέσω προεκλογικού. Αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τα επιτελεία και ειδικά από το κυβερνών κόμμα, το οποίο γνωρίζει πως το περιεχόμενο αυτών των ερευνών, εάν καταδεικνύουν μάλιστα σοβαρά ζητήματα διαφθοράς ή ακόμα και σκιές γύρω από αξιωματούχους οι οποίοι ενδεχομένως να γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα, θα μεταφραστεί και σε πολιτικό κόστος που αυτή τη φορά δεν θα πλήξει τον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά τον κομματικό υποψήφιο. Από την άλλη, πολύ πιο κοντά στις εκλογές θα δοθεί στη δημοσιότητα και η έρευνα των τεσσάρων ποινικών ανακριτών που διορίστηκαν, μετά από το οποίο θα ακολουθήσει η μετακίνηση της Διεύθυνσης των Φυλακών, σε μια περίοδο που ο προεκλογικός θα βρίσκεται στα φόρτε του. 

Και όλα τα πιο πάνω γίνονται σε μια περίοδο που οι πολίτες ζητούν καθαρές κουβέντες, καθαρές θέσεις και ενέργειες με κατεύθυνση την πάταξη της διαφθοράς. Όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις. Όχι με κινήσεις εκφοβισμού και εκδικητικότητα για αυτούς που καταγγέλλουν διαφθορά, αλλά απλώνοντας ομπρέλα προστασίας γύρω τους. Ειδικά όταν αυτοί που καταγγέλλουν είναι πρόσωπα όπως η Άννα Αριστοτέλους. «Πώς χαλαρώνεις;», την ρώτησαν σε μια συνέντευξη τον Ιανουάριο του 2020. «Αυτό που πραγματικά με ξεκουράζει – οποιαδήποτε μέρα - είναι η καθαρή συνείδηση πριν πάω για ύπνο», απάντησε... 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δείχνει Δράκου και Αστυνομία πίσω από τη νέα έρευνα ο Σαββίδης-Προέκυψαν τώρα τα στοιχεία

Δειτε Επισης

Μεγάλη ποσότητα αδασμοαφορολόγητων καπνικών πίσω από κλουβιά πουλιών-Υπολογίζεται στις 200.000 ευρώ η αξία (pics)
Θέλει να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Τυχικός-Θα βρεθούν για να «διευθετηθεί η παρεξήγηση»
Θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναίκες από αφρικανικές χώρες που φτάνουν μέσω κατεχομένων
Υπέρ πρότασης νόμου για ποινικοποίηση καλυμμένων προσώπων σε διαδηλώσεις η ΙΣΟΤΗΤΑ
Απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις ο Τραμπ αν δεν βρεθεί «τώρα» συμφωνία για την Ουκρανία
Καταγγέλλουν επίθεση από κουκουλοφόρους Κούρδοι στη Λεμεσό-Έδωσαν βίντεο στη δημοσιότητα
Τα λάβαρα της πάταξης της διαφθοράς δεν υψώνονται με λόγια...
Νομικά κενά στην πλατφόρμα για τις καταγγελίες απο κάμερες βλέπουν οι βουλευτές-Τα «έψαλλαν» στους καλεσμένους
Στοχοποίησε τάξη παιδικού σταθμού ο δράστης στη Βαυαρία-Προσπάθησαν να τον σταματήσουν οι συνοδοί
Πυκνή ομίχλη στον δρόμο Παλαιχωρίου-Συστήνει προσοχή η Αστυνομία