Καταγγέλλει τις τουρκικές προκλήσεις η Λευκωσία-Ενδείξεις για το στόχο γεώτρησης
12:36 - 27 Ιουλίου 2022
Προεόρτια για τις νέες πειρατικές ενέργειες τους στην ανατολική Μεσόγειο διεξάγουν οι Τούρκοι και ο εγκάθετος τους στα κατεχόμενα, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έξοδο του τέταρτου γεωτρύπανου της χώρας για παράνομες έρευνες ανοικτά της Κύπρου, με την Λευκωσία να παρακολουθεί στενά τις ενέργειές τους.
Ήδη από χθες οι Τούρκοι ανακοίνωσαν πως ο απόπλους του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν, θα πραγματοποιηθεί στις εννέα Αυγούστου, ενώ ο κατοχικός ηγέτης επισκέφθηκε το πλοίο στο λιμάνι της Τασούτσου, όπου προετοιμάζεται.
Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των Τούρκων με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υποδεικνύει πως οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μάριος Πελεκάνος, μιλώντας στο κρατικό κανάλι, διαβεβαίωσε παράλληλα, ότι η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών.
Από την πλευρά της η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, ανάφερε πως υπάρχουν ενδείξεις για το σημείο στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί το τουρκικό γεωτρύπανο, χωρίς ωστόσο να προβαίνει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Το γεγονός όμως ότι ο κατοχικός ηγέτης επισκέφθηκε το γεωτρύπανο, καταδεινύει σε μεγάλο βαθμό πως η συγκεκριμένη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί σε κάποιο σημείο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που αμφισβητείται από την Άγκυρα.
Πάντως χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ που ανακοίνωσε την ημερομηνία της γεώτρησης, δήλωσε πως αυτή θα γίνει σε θαλάσσια περιοχή η οποία βρίσκεται εντός της τουρκικής δικαιοδοσίας. Είπε, ακόμη, ότι η ακριβής τοποθεσία, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο.
Εξάλλου κατά την επίσκεψη του στο λιμάνι της Τασούτσου ο Ερσίν Τατάρ, έλαβε πληροφορίες από τους αξιωματούχους σχετικά με το πλοίο και στη συνέχεια φωτογραφήθηκε μπροστά από το γεωτρύπανο.
Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη το νέο πλοίο είναι σημαντικό «για τις δραστηριότητες γεώτρησης στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκικής Δημοκρατίας». Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι «οι υπηρεσίες ενός τέτοιου πλοίου θα είναι πολύ μεγάλες. Είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο πλοίο. Η υπηρεσία ενός τέτοιου πλοίου, το οποίο θα προστατεύει το δικαίωμα και το δίκαιο της Τουρκίας στις θάλασσες, για την εξερεύνηση και την ανάπτυξη του πλούτου στις περιοχές αυτές μέσω διαφόρων γεωτρήσεων, θα είναι φυσικά πολύ μεγάλη».
«Οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ίσως γύρω από την Κύπρο, να είναι καρποφόρες», πρόσθεσε.
Στην Μερσίνη, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε εκ νέου στην λύση των δυο κρατών, με ειδική μνεία σε «μια πολιτική συμφωνία στην Κύπρο με τη συνεργασία δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα με βάση την ισότητα».
Επίσης, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι «παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, βλέπουμε ότι αναπτύσσονται παράτυπα οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, εξοπλίζονται (τα νησιά) και δημιουργείται αναστάτωση στην Τουρκία και την Ανατολία. Ενώ αυτό συμβαίνει στο Αιγαίο, παρόμοια σχέδια δρομολογούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υποκύψαμε και δεν θα υποκύψουμε σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Συνεχίσαμε πάντα αυτόν τον αγώνα με την υποστήριξη της Τουρκίας. Αυτός είναι ο κοινός και εθνικός μας σκοπός».
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «στοχεύουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της μεταβαλλόμενης συγκυρίας ανάλογα με όλες αυτές τις εξελίξεις, τόσο στη θάλασσα όσο και στις περιοχές δικαιοδοσίας, και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε την κυριαρχία και τα εθνικά μας συμφέροντα στον ουρανό».