Στο περίμενε ακόμα η νέα φάση για κάμερες-Αγγίζουν τις 90.000 οι καταγγελίες

Μπορεί η Κυβέρνηση να είχε στείλει τελεσίγραφο περί τα μέσα Ιουνίου, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του μήνα, για τις κάμερες στους δρόμους, ώστε να διαφανεί κατά πόσον μπορεί η Κύπρος να περάσει από την εφαρμογή της πιλοτικής φάσης στην πρώτη φάση και μπορεί στο Υπουργείο Μεταφορών να έγινε στις αρχές Ιουλίου σύσκεψη τεχνοκρατών για το θέμα, ωστόσο το όλο ζήτημα παραμένει ακόμη μετέωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίσιμη σύσκεψη για τις κάμερες-Ακούνε και αποφασίζουν για εφαρμογή πρώτης φάσης

Η ανάδοχος εταιρεία που ανέλαβε την τοποθέτηση και τον χειρισμό των καμερών στους δρόμους, ζήτησε να προχωρήσει στην εφαρμογή της πρώτης φάσης, αφού θεωρεί ότι συμμορφώθηκε με κάποια ζητήματα που είχαν προκύψει, όπως είναι η επεξεργασία όλων των καταγγελιών στο χρόνο και στις προθεσμίες, οι οποίες προβλέπονταν από τη σύμβαση.

Ακολούθως, τα δεδομένα παρέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Παραλαβής, η οποία ετοίμασε την έκθεση της και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να την παραδώσει στους αρμόδιους, ώστε να διαφανεί κατά πόσον προχωρούν ή όχι στην επόμενη φάση. Η εκτίμηση της ίδιας πηγής, είναι πως όλα θα κυλήσουν ομαλά, ωστόσο όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν λίαν συντόμως, κυρίως όσον αφορά το κατά πόσον θα επιβληθούν κάποιοι όροι στην εταιρεία για να αρχίσει η νέα φάση.

Πάντως, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή της πρώτης φάσης, θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές καθυστερήσεις και για την επόμενη φάση του μεγαλεπήβολου έργου, που έχει στόχο να μειώσει τις τροχαίες συγκρούσεις και τα θανατηφόρα δυστυχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο περίμενε πάνω από 24.000 εξώδικα-Τελεσίγραφο Κυβέρνησης στην εταιρεία

Με βάση τις εκτιμήσεις που γίνονται, τη δεδομένη στιγμή υπάρχει μια καθυστέρηση έξι μηνών στην διαδικασία εφαρμογής, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ωστόσο όπως εξήγησε, ακόμα κι αν αποφασιστεί να αρχίσει η λειτουργία της επόμενης φάσης από αύριο, θα αρχίσουν κανονικά δουλειά και δεν θα επηρεαστεί καθόλου η εφαρμογή από τις καλοκαιρινές άδειες.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί τελικά η πρώτη φάση, προβλέπεται να τοποθετηθούν εντός έξι μηνών, άλλες είκοσι σταθερές κάμερες σε όλη την Κύπρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 24, καθώς και δεκαέξι κινητές, που θα προστεθούν στις τέσσερις που λειτουργούν αυτή τη στιγμή.

Αυτές οι προσθήκες, αναμένεται να αυξήσουν κατακόρυφα τον όγκο δεδομένων που θα καλείται να διαχειριστεί η ανάδοχος εταιρεία, η οποία θα πρέπει να εξεύρει λύσεις άμεσης και ταχύτατης διεκπεραίωσης των καταγγελιών.

Ακολούθως και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, τα τεθεί σε εφαρμογή και η δεύτερη φάση, η οποία προβλέπει ότι εντός του 2022 θα τοποθετηθούν ακόμη εξήντα έξι σταθερές κάμερες στους δρόμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκπνέει το deadline για τις κάμερες-Στο ζύγι η εφαρμογή της πρώτης φάσης

Αγγίζουν τις ενενήντα χιλιάδες τα εξώδικα

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στα εξώδικα, αυτά πλησιάζουν τις ενενήντα χιλιάδες, από την αρχή του έτους, κάτι που σημαίνει ότι καταγγέλλονται περίπου 436 πολίτες ανά ημέρα, δηλαδή πέραν των 13 χιλιάδων κάθε μήνα, αριθμός που είναι αρκετά υψηλός, ωστόσο όπως διαμήνυσαν πολλές φορές οι αρμόδιοι, όταν καλλιεργηθεί το αίσθημα της ύπαρξης καμερών στους πολίτες και οδηγούν στη βάση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αυτές θα μειωθούν.

Σημειώνεται ότι στον τελευταίο απολογισμό της Κυβέρνησης για τα εξώδικα, στις 15 Ιουνίου, αυτά ανέρχονταν στις 62,752. Παρόλα αυτά, μέσα σε σαράντα ημέρες (15 Ιουνίου-25 Ιουλίου), τα εξώδικα έφθασαν σχεδόν στις 90 χιλιάδες, κάτι που σημαίνει ότι προέκυψαν πάνω από 27 χιλιάδες νέες καταγγελίες, αριθμός διπλάσιος από τον μέσο όρο ενός μήνα.

Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι το καλοκαίρι ο κόσμος διακινείται περισσότερο, σε συνδυασμό με τον τουρισμό που αφικνείται το ίδιο διάστημα.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο βοηθός διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου, από το συνολικό αριθμό καταγγελιών έχουν ταχυδρομηθεί μέχρι στιγμής 53 χιλιάδες, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία βρίσκονται σε διαδικασία διεκπεραίωσης και αποστολής.

Ανάμεσά στις καταγγελίες υπάρχουν και κάποιες που έχουν να κάνουν με εταιρείες που προσπαθούν να βρεθούν λύσεις, αλλά και άλλες που αφορούν ασθενοφόρα, περιπολικά και πυροσβεστικά οχήματα, οι οποίες δεν αποστέλνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έξυπνες» κάμερες σε Στασικράτους και Μακαρίου-Τι θα καταγράφουν

Δειτε Επισης

Σταθερή αύξηση στη ζήτηση του χαλουμιού από τις αγορές του εξωτερικού-Πάνω από 110 εκ. οι εξαγωγές
Δημόσια δαπάνη η κηδεία του Ξενοφώντα Καλλή με απόφαση Προέδρου-«Αφιέρωσε τη ζωή του για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων»
Στη Θεσσαλία ελικόπτερα και πεζοναύτες σε ετοιμότητα ενόψει της κακοκαιρίας-Κλείνουν τα σχολεία
Με εκσπλάχνωση στο νοσοκομείο κρατούμενος από τις Κεντρικές-Υποβάλλεται σε επέμβαση
Απόψε η συναυλία στην μνήμη του Θανάση-Οι πολίτες ξανά στο πλευρό της οικογένειας
ΟΣΑΚ για Δέσποινα Ρούσου-«Εχθρική η προτροπή για παραπομπή της σε ιατροσυμβούλιο»
Ομοφοβική επίθεση Ελένης Λουκά σε Κασσελάκη-«Είσαι του σατανά, ομοφυλόφιλος, ανώμαλος...»
Στο νοσοκομείο οκτώ πρόσωπα μετά από τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Τροόδους
Σύγκρουση λεωφορείου με δύο οχήματα-Έκλεισε ο δρόμος Τροόδους-Λευκωσίας
Στον αέρα η υπόθεση με τα 17kg κοκαΐνης σε μπανάνες-Δικαστική κατσάδα από Βάσεις σε Δημοκρατία για άρνηση συνεργασίας