Δεκάδες οι πνιγμοί κάθε χρόνο στην Κύπρο-Αλλοδαποί μεθυσμένοι με άγνοια κινδύνου

Σημαντικά στοιχεία κατέδειξε στην πρόσφατη έρευνά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επί ευκαιρίας της παγκόσμιας ημέρας πρόληψης πνιγμού, όπου διαφάνηκε πως η Κύπρος έχει δεκάδες πνιγμούς κάθε χρόνο και η Ελλάδα μερικές εκατοντάδες. Ιδιαίτερη ανησυχία μάλιστα, προκάλεσε το γεγονός ότι σε ολόκληρο τον κόσμο, πνίγονται 236,000 άνθρωποι κάθε χρόνο, ενώ κάθε ώρα 27 συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Π.Ο.Υ., η Κύπρος για το 2019 είχε 33 πνιγμούς, ενώ η Ελλάδα 435 πνιγμούς. Αξιοσημείωτο την ίδια ώρα, είναι το γεγονός ότι πάνω από το 50% των πνιγμών αφορά ηλικίες κάτω των 30 χρονών, ενώ την ίδια ώρα οι άντρες φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες αφού οι πνιγμοί στους άντρες είναι διπλάσιοι από τις γυναίκες. 

Την ίδια ώρα, τα πλείστα περιστατικά αφορούν αλλοδαπούς, οι οποίοι φαίνεται να είναι είτε υπό την επήρεια αλκοόλης, είτε δεν έχουν καλές γνώσεις κολύμβησης, είτε έχουν άγνοια κινδύνου. Όπως εξήγησε στον REPORTER, o υπεύθυνος της Ναυαγοσωστικής Μονάδας Λεμεσού, Πέτρος Αντωνίου, «υπάρχουν αρκετά περιστατικά και ιδιαίτερα στη Λεμεσό, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών είναι αλλοδαποί οι οποίοι είτε θα καταναλώσουν αλκοόλ και έπειτα θα πάνε για κολύμπι, είτε δεν γνωρίζουν καλά τις θάλασσες μας. Τα περισσότερα περιστατικά όμως και συγκεκριμένα το 80% των επεισοδίων μας, είναι με ξένους».

Καθοριστικός χαρακτηρίζεται παράλληλα ο Αύγουστος, καθώς είναι ο μήνας όπου οι περισσότεροι σπεύδουν στις παραλίες για κολύμπι, μιας και ο υδράργυρος βρίσκεται στο κόκκινο, με αποτέλεσμα η έννοια και οι κίνδυνοι των ναυαγοσωστών να είναι ακόμη περισσότεροι. Ως εκ τούτου, ο ναυαγοσωστικός κόσμος αντιμετωπίζει ακόμη αρκετές ελλείψεις και θέματα υποστελέχωσης, με τον κ. Αντωνίου να διαμηνύει ότι, «γίνεται μια προσπάθεια το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο και από τους Έπαρχους, για να βρουν κάποιους τρόπους ώστε να προσελκύσουν καινούργιους ναυαγοσώστες για πρόσληψη. Έχουν γίνει επίσης κάποιες ενημερώσεις στον κόσμο και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα σε λίγες ημέρες».

Μιλώντας για την παγκόσμια ημέρα πρόληψης πνιγμού, ο κ. Αντωνίου, σημείωσε ότι το 90% των θανάτων από πνιγμό εμφανίζονται σε χώρες που έχουν χαμηλό ή μέτριο βιοτικό επίπεδο. «Είναι κάποια πράγματα που είναι καλό όλοι μας να έχουμε υπόψη, όπως το να πηγαίνουμε σε θάλασσες που υπάρχουν ναυαγοσώστες, είτε να κολυμπούμε κατά πλάτος της παραλίας κοντά στους ναυαγοσώστες, να είμαστε επίσης πάντα παρέα δηλαδή δυο άτομα ή περισσότερα και να μην μπαίνουμε στο νερό μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Η κάθε χώρα έχει τα δικά της SOS και έτσι και στην Κύπρο, που για εμάς το πιο σημαντικό είναι να μην καταναλώνουμε αλκοόλ και μετά να κολυμπάμε». 

Κρυφή και διαχρονικά υποτιμημένη αιτία θανάτου

Ο πνιγμός είναι σιωπηλός, γι' αυτό και χαρακτηρίζεται ως μια κρυφή και διαχρονικά υποτιμημένη αιτία θανάτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η βύθιση διαρκεί περίπου 1 λεπτό για τους ενήλικες και 20 δευτερόλεπτα για τα παιδιά, δηλαδή όσο μια τηλεφωνική κλήση ή η αποστολή SMS.

Η ανάγκη των πολιτών να κολυμπήσουν σε μη πολυσύχναστες παραλίες για την αποφυγή συγχρωτισμού ώστε να προστατευτούν ακόμη από τον κορωνοϊό, ελλοχεύει τον κίνδυνο πνιγμού. 

Μερικές συμβουλές που δίνονται διαχρονικά είναι να επιτηρείς πάντα τα παιδιά κοντά στο νερό, να κολυμπάς παράλληλα με την ακτή, να κολυμπάς τρεις ώρες μετά το φαγητό, να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ, να μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου και να ακολουθείς τις συμβουλές του ναυαγοσώστη.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής, παραθέτει επίσης πέντε στοιχεία για τον πνιγμό που ίσως δεν γνωρίζαμε. 

Επηρεάζει παιδιά και εφήβους

Ο πνιγμός είναι ένας από τους δέκα δολοφόνους παιδιών και εφήβων ηλικίας ενός μέχρι και 24 ετών παγκοσμίως.

Εκατομμύρια θάνατοι

Ο πνιγμός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους την τελευταία δεκαετία, καθιστώντας τον ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα που συνήθως αγνοείτο. 

Ετήσια εκτίμηση

Ο αριθμός των ατόμων που πνίγονται κάθε χρόνο υπολογίζεται σε 236.000.

Σωσίβια

Τα σωσίβια είναι σχεδιασμένα για να σας κρατούν στην επιφάνεια στο νερό. Θα σας γυρίσουν αυτόματα μπρούμυτα, κρατώντας το στόμα και τη μύτη μακριά από το νερό για να αποτρέψετε τον πνιγμό.

Μπανιέρες

Μετά τις πισίνες, οι μπανιέρες είναι η δεύτερη αιτία όπου πνίγονται μικρά παιδιά. Κουβάδες, καθίσματα μπάνιου, πηγάδια, δεξαμενές, διακοσμητικές λίμνες και τουαλέτες είναι επίσης πιθανές πηγές πνιγμού για βρέφη και νήπια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από τροχαίο στον Άγιο Συλά
Απέδρασε κρατούμενος που νοσηλευόταν υπό αστυνομική φρούρηση σε ιδιωτική κλινική
Φιντάν σε Αλ Τζολάνι: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση για το PKK στη Συρία»
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε