Πάνελ για τα άτομα με αναπηρίες και τα δικαιώματά τους πραγματοποιήθηκε στη Βουλή

Στις αόρατες αναπηρίες επικεντρώθηκε το πάνελ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με θέμα τα άτομα με αναπηρίες, τα δικαιώματά τους και την εξέταση της επάρκειας του κράτους πρόνοιας.   

Το πάνελ εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Πρακτική Άσκηση στη Βουλή" και σ' αυτό συμμετείχαν βουλευτές των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μαζί με τους φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Πρακτική Άσκηση στη Βουλή".

Το θέμα εισηγήθηκε η φοιτήτρια Μαρίνα Ανδρέου, που φοιτά στο Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ο τίτλος του πάνελ ήταν "Άτομα με αναπηρίες: Ποια θεωρούνται βάσει νόμου, ποια στην πράξη, η επάρκεια ή μη του σχετικού κράτους προνοίας, ποια τα θεσμοθετημένα δικαιώματα και οι ενδεχόμενες παραβιάσεις τους».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συζήτηση έγινε ιδιαίτερη μνεία στις αόρατες αναπηρίες, οι οποίες αποτελούν το 80 τοις εκατό των περιστατικών ατόμων που παρουσιάζουν αναπηρία, ενώ εκτεταμένη αναφορά έγινε και στην αντιμετώπιση που υφίστανται τα άτομα αυτά στο οικογενειακό, εργασιακό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον. Ακόμη, έγιναν εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα στον χειρισμό των προβλημάτων -που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αόρατες αναπηρίες- από τη νομοθετική εξουσία η οποία προτίθεται να ενημερώσει με σχετικό σημείωμα την εκτελεστική εξουσία και όλους τους αρμόδιους φορείς.

Η πιο πάνω δράση, η οποία είχε ως στόχο να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στο εν λόγω πρόγραμμα να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις για θέματα που απασχολούν τη νεολαία, διευρύνοντας ταυτόχρονα τον δίαυλο επικοινωνίας Βουλής-νεολαίας που έχει δημιουργηθεί με την έναρξη και υλοποίηση του προγράμματος, "αποδείχθηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική και στέφθηκε με επιτυχία", καταλήγει η ανακοίνωση της Βουλής.

Δειτε Επισης

Το παιδί θαύμα στο σκάκι, που κατέκτησε AI και Google, και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ
Τις επιπτώσεις κατασκευής έργου κοντά στον Πεδιαίο συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Άναψε πράσινο το Υπουργικό για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ
Αντισταθμιστικά μέτρα για επηρεαζόμενους από τα έργα στη Τσερίου-Θα διαρκέσουν 104 εβδομάδες
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων για Ν.Λοϊζίδη ζητά Κλαδικό Συμβούλιο «Ισότητας»
Επιχορήγηση 100.000 e-IDs ενέκρινε το Υπουργικό-«Αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο»
Έγκριση από Υπουργικό νομοσχεδίου για τις αμοιβές υπηρεσιών εκτός ΓεΣΥ
Σε τρεις επιστήμονες Νόμπελ Χημείας το 2024-Ανάμεσά τους ο Κύπριος Ντέμης Χασάμπης
Για στοχοποίηση κρατικών υπαλλήλων μιλά η ΠΑΣΥΔΥ και ζητά σεβασμό συμφωνιών