ΚΥΠΡΙΑKO: Από τη Νέα Εθνική Στρατηγική του Νικόλα στις πινελιές του Χριστοδουλίδη
Νίκος Γεωργίου 12:05 - 25 Ιουλίου 2022
Το Εθνικό μας ζήτημα αποτελεί για κάθε σοβαρή πολιτική δύναμη το κορυφαίο ζήτημά μας και το βασικό προβληματισμό όσων αγωνιούν και νοιάζονται για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.
Με άλυτο το κυπριακό είναι ως να έχουμε μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού. Δεν πρόκειται για δραματικές δηλώσεις, απλά για μια ψυχρή ανάγνωση και ανάλυση των πραγματικοτήτων που μεγιστοποιεί τις ευθύνες, αλλά και τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Άλλωστε, συμπληρώνεται και μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή, με τις μνήμες να ξεθωριάζουν, τη γενιά της προσφυγιάς να φεύγει και την επόμενη γενιά των Κυπρίων να χάνει τις ελπίδες της για επανένωση και να επικεντρώνεται ο καθένας στην ατομική και επαγγελματική του επιβίωση. Εδώ ακριβώς είναι και η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας. Καλείται να εμπνεύσει ξανά και να δώσει ελπίδα.
Θεμιτή είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, ακόμα πιο εύλογος είναι και ο προβληματισμός για την επαγγελματική επιβίωσή των πολιτών, συνεπεία των εξωγενών κρίσεων, όπως και η αντίδραση απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όμως, εάν η χώρα στο σύνολό της δεν αντέξει στις εθνικές δοκιμασίες, δεν έχει όραμα και πολιτική βούληση για τη λύση του εθνικού ζητήματος, με φύλλο πορείας για τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, ενισχύοντας τη μεγάλη εικόνα της πατρίδας μας, τότε τα εφήμερα προβλήματα θα αποτελούν ένα φαύλο κύκλο, που θα τροφοδοτούνται συνεχώς από την αβεβαιότητα.
Κάποιοι, αφού ψήλωσαν τον πήχη των διεκδικήσεων και τους τόνους των συνθημάτων τους, πολιτεύτηκαν με σημαία ευκαιρίας το Κυπριακό, έστησαν πολιτικές καριέρες και επιδίωξαν να χρήσουν τους ηγέτες των κομμάτων τους ως «Εθνάρχες» πάνω στις πλάτες του προσφυγικού κόσμου, σκιαγραφώντας με γκρίζα χρώματα την ελπίδα επανένωσης του τόπου μας.
Αυτοί που έθεταν τη στρατηγική της πρόταξης ως προϋπόθεση για να αποδεχθούν Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, αυτοί που απέρριπταν την επιστροφή της αλησμόνητης Αμμοχώστου και κατεχόμενων εδαφών μας, ζητώντας το μάξιμουμ των διεκδικήσεων.
Αυτοί που συνέτασσαν ενιαία εκλογικά μέτωπα με προμετωπίδα το Κυπριακό σε κάθε προεδρική εκλογή, αλλά και με το «ψύλλου πήδημα» εγκατέλειπαν «αγωνιστικά» τις Κυβερνήσεις που συμμετείχαν, δήθεν επικαλούμενοι διαφωνίες στο Κυπριακό. Από τον Σπύρο Κυπριανού στον Πασχαλίδη, από τον Γιώργο Ιακώβου στον Τάσσο Παπαδόπουλο και από εκεί στο Χριστόφια και ακολούθως στο Γ. Λιλλήκα. Ακολούθως και αισίως στις προεδρικές εκλογές του 2018, ο Νικόλας μας παρουσίασε τη διεκδικητική του πολιτική στο Κυπριακό, την οποία χαρακτήρισε ως Νέα Εθνική Στρατηγική, εξαπολώντας μύδρους κατά της εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Αναστασιάδη.
Στις προεδρικές του 2023, Νικόλας και Σιζόπουλος παραδίδουν τα κόμματά τους και γίνονται ταυτόχρονα αχθοφόροι της υποψηφιότητας του κ. Χριστοδουλίδη. Κυνική παραδοχή αποτυχίας των πολιτικών τους. Με συνοπτικές διαδικασίες, με σημαδεμένη τράπουλα και με συναντήσεις τύπου συνέντευξης κάποιου, ο οποίος ζητά διορισμό στη Δημοσία Υπηρεσία επέλεξαν τον υποψήφιό τους για την ΠΤΔ. Με τον υποψήφιό τους, παραδέχονται ότι έχουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις στο κυπριακό και ότι θα εμβολιάσουν το πρόγραμμα και τις θέσεις του. Παρόλο που ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης παραδέχεται τις διαφωνίες, αλλά και τονίζει ότι το πρόγραμμά του είναι σχεδόν έτοιμο, μπορεί όμως να βάλουν «κάποιες πινελιές»…
Παράλληλα ο κ. Χριστοδουλίδης εισήγαγε ένα νέο όρο στο πολιτικό του λεξιλόγιο. Το πρόγραμμα του θα καθορίσει λέει το «ιδεολογικοπολιτικό του πλαίσιο». Mε έναν συρφετό της πολιτικής Βαβυλωνίας, των πολιτικών εκπτώσεων και των καιροσκοπικών επιλογών του Νικόλα και του Σιζόπουλου. Το μόνο που θα τους επιφέρει το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο του κ. Χριστοδουλίδη είναι την ιδεολογικοπολιτική αποχαύνωση στην οποία οδηγούν Νικόλας και Σιζόπουλος τα κόμματά τους για χάριν διαμοιρασμού της εξουσίας και τίποτα περισσότερο.
Εμείς παραμένουμε σταθεροί σε θέσεις αρχών, σοβαροί και υπεύθυνοι. Στηρίζουμε τη μόνη αξιόπιστη επιλογή, την υποψηφιότητα του προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως ανέφερε ο Αβραάμ Λίνκολν: «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό».
*Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ. Αμμοχώστου