Δεν φτάνουν εντός της εβδομάδας τελικά τα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων

Τα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων δεν αναμένονται να φθάσουν εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με αρμόδια πηγή του Υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ, υπήρξε σήμερα επίσημη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καθυστέρηση στην προμήθεια εμβολίων από συγκεκριμένη εταιρεία κι ότι τα εμβόλια δεν θα προμηθευτούν στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα.

Έτοιμο το Υπουργείο Υγείας

Στο μεταξύ, σε πλήρη ετοιμότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία. 

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα και πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, στην παρουσία των γιατρών του ΟΚΥπΥ οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των περιστατικών της ευλογιάς των πιθήκων και των ιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας αξιολογήθηκε το πλάνο που καταρτίστηκε. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, Κύπρο Σταυρίδη, στην Κύπρο εντοπίστηκαν δέκα ύποπτα περιστατικά, της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία αφού εξετάστηκαν ήταν αρνητικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξετάζουν το επίπεδο ετοιμότητας-Σύσκεψη από Υπ. Υγείας για ευλογιά των πιθήκων

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Υγείας είπε ότι στο νοσοκομείο αναφοράς υπάρχουν δέκα κλίνες, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν πιθανά περιστατικά. 

Μιλώντας μετά τη διάσκεψη ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέφερε πως «είχα την ευκαιρία σήμερα να δω την κατάσταση ετοιμότητας των νοσηλευτηρίων, σε περίπτωση κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων. Από την Πέμπτη το απόγευμα που πήραμε την ενημέρωση από τον ΠΟΥ, σήμανε συναγερμός στο Υπουργείο Υγείας. Είδαμε αναλυτικά από τους φίλους, συνεργάτες του ΟΚΥπΥ, όλη τη διαδικασία από την πρώτη στιγμή που θα υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα, όλες τις διαδικασίες, το τι θα γίνει μετά το ύποπτο κρούσμα, που θα γίνουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι, που θα γίνει η νοσηλεία. Τα έχουμε δει όλα αυτά, είναι καταγεγραμμένα. Τα έχουν επικοινωνήσει και στα άλλα μας τα νοσηλευτήρια»

Προσθέτοντας ότι «είμαι ικανοποιημένος από αυτό το πλάνο και θα αξιολογούμαι συνεχώς και εάν πρέπει να το βελτιώσουμε, θα είναι κάτι που θα το δούμε σε μεταγενέστερο στάδιο. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, γιατί για ακόμα ένα Σαββατοκύριακο είχαμε αλλεπάλληλες συσκέψεις για να είμαστε πανέτοιμοι για αυτή τη νέα, να μου επιστρέψετε, νέα πανδημία που ταλανίζει τον κόσμο τις τελευταίες ημέρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμο το πλάνο για ευλογιά των πιθήκων-Εξέτασε δέκα ύποπτα περιστατικά η Κύπρος

Δειτε Επισης

Το παιδί θαύμα στο σκάκι, που κατέκτησε AI και Google, και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ
Τις επιπτώσεις κατασκευής έργου κοντά στον Πεδιαίο συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Άναψε πράσινο το Υπουργικό για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ
Αντισταθμιστικά μέτρα για επηρεαζόμενους από τα έργα στη Τσερίου-Θα διαρκέσουν 104 εβδομάδες
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων για Ν.Λοϊζίδη ζητά Κλαδικό Συμβούλιο «Ισότητας»
Επιχορήγηση 100.000 e-IDs ενέκρινε το Υπουργικό-«Αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο»
Έγκριση από Υπουργικό νομοσχεδίου για τις αμοιβές υπηρεσιών εκτός ΓεΣΥ
Σε τρεις επιστήμονες Νόμπελ Χημείας το 2024-Ανάμεσά τους ο Κύπριος Ντέμης Χασάμπης
Για στοχοποίηση κρατικών υπαλλήλων μιλά η ΠΑΣΥΔΥ και ζητά σεβασμό συμφωνιών