Η κλιματική αλλαγή μετατρέπεται σε κρίση και θέτει τον πλανήτη σε κίνδυνο

«Ο πλανήτης βρίσκεται σε κίνδυνο». Αυτό ακούγεται, πλέον, από το στόμα κάθε μετεωρολόγου, σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, ώστε να τονιστεί το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει. Η κλιματική αλλαγή, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, με τους αρμόδιους να τονίζουν ότι οι επιπτώσεις της θα είναι βαριές, για όλο τον πλανήτη.

Στην Κύπρο έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται τα πρώτα σαραντάρια για το φετινό καλοκαίρι, με την Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει τη μία κίτρινη προειδοποίηση μετά την άλλη. Και αυτό, φαίνεται ότι αποτελεί την απαρχή, αφού τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος παίρνει τα πάνω του και ξεπερνά τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Η κλιματική κρίση που βιώνει ο πλανήτης είναι εμφανής, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, αφού αρκετές χώρες στην Ευρώπη διανύουν μία παρατεταμένη περίοδο καύσωνα. Μάλιστα, σε κάποιες χώρες ο καύσωνας έχει δυσάρεστες συνέπειες, αφού παρατηρήθηκαν αυξημένοι θάνατο, με το κύμα να κινείται ανατολικά και να κατευθύνεται και προς την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, στην Πορτογαλία, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 1,000, ενώ ο υδράργυρος έχει φτάσει τους 47 βαθμούς Κελσίου. Ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο υδράργυρος έχει φτάσει μέχρι και τους 40,2 βαθμούς Κελσίου.

Αυτά τα δεδομένα επικυρώνουν την έκφραση ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά και τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τις επιπτώσεις αυτής της κλιματικής κρίσης και οι λόγοι φαίνεται να είναι πολλοί.

«Η δήλωση ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε κίνδυνο δεν είναι προσωπική, είναι κάτι που περιλαμβάνεται σε όλες τις εκδόσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή και προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, με την ονομασία “a planet in danger”, ένας πλανήτης σε κίνδυνο. Λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, αλλά και της τρύπας του όζοντος, οι θερμοκρασίες αυξάνονται αισθητά, σε σχέση με την προ βιομηχανική εποχή, με αποτέλεσμα εάν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής συνεχιστεί με την ίδια ένταση και τα επόμενα χρόνια, να δικαιολογείται πλήρως ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κίνδυνο», εξήγησε στον REPORTER ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Το μικρό μας νησί δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από αυτή την κρίση που βιώνει ο πλανήτης, καθώς είναι ήδη εμφανή οι πρώτες συνέπειες, αφού οι μέσες θερμοκρασίες είναι σε αρκετά ψηλότερο επίπεδο, από ότι πριν τριάντα χρόνια.

«Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή της Κύπρου επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και ήταν από τις πρώτες περιοχές του πλανήτη που παρατηρήθηκε αυξητική τάση της θερμοκρασίας και κλιματική αλλαγή, ενώ να αναφέρω ότι σε γενικές γραμμές, η βροχόπτωσή μας στην Κύπρο, έχει μειωτικές τάσεις. Η μεταβολή αυτών των δύο παραμέτρων, δηλαδή της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας και της μείωσης της αθροιστικής βροχής σε σχέση με το χρόνο, είναι ικανή συνθήκη για να θεμελιωθεί ότι πράγματι και η Κύπρος βρίσκεται στο hotspot όπως το λέει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, δηλαδή στην περιοχή όπου η κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη».

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Πάντως, οι αρμόδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να υπάρξει αλλαγή σε όλο τον πλανήτη, αφού το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. «Αν συνεχίσει η κατάσταση όπως είναι τώρα, με την πάροδο του χρόνου θα υπάρχουν μεταβολές, τόσο στην βιοποικιλότητα του τόπου, όσο και στις άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Αν συνεχίζεται να αυξάνεται η θερμοκρασία στις περιοχές μας, με αυτό τον τρόπο και φτάσουμε σε μέσες θερμοκρασίες, πολύ πιο πάνω από τις σημερινές, διερωτώμαι για ποιο λόγο να έρχονται τουρίστες στην Κύπρο, αφού θα μπορούν να βρουν πιο δροσερές περιοχές, πιο βόρεια, όπως η νότια Γαλλία. Αν τα πεύκα μας ζουν σε ένα συγκεκριμένο θερμοκρασιακό εύρος, θα μπορέσουν να ζήσουν αν η θερμοκρασία αρχίσει να ανεβαίνει σε επίπεδα πολύ πιο πάνω από σήμερα;», διερωτήθηκε ο κ. Νικολαΐδης.

Εκτός από τον τουρισμό και τη φυσική κληρονομιά, προβλήματα προβλέπεται ότι θα παρατηρηθούν και με την κατανάλωση ενέργειας, αφού όσο θα αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο περισσότερες αναμένεται να είναι οι ανάγκες για κατανάλωση ενέργειας.

«Αν θα θέλουμε κλιματιστικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, για να μπορέσουμε να ζήσουμε, ή θα πρέπει να υπάρχουν μεγαλύτερες υποδομές, που θα είναι ενεργειογόνες, τότε θα πηγαίνουμε προς μία δυσκολότερη κατάσταση μελλοντικά. Δεν είναι εύκολο, δεν είναι απλά τα πράγματα. Οι δυσκολότερες επιπτώσεις που θα έχει ο πλανήτης, από την κλιματική αλλαγή είναι η μεγάλη διάρκειας κύματα θερμότητας. Θα έχουμε περισσότερες καταιγίδες, θα είναι γενική αναστάτωση στο παγκόσμιο κλίμα, είναι η αύξηση της συχνότητας έντονων φαινομένων. Αυτά είναι κάποια που αναμένεται να γίνουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας».

Χρειάζονται δράσεις από όλους

Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να γίνουν αυτές οι δράσεις, που θα επιφέρουν την πολυπόθητη αλλαγή. Για να γίνει αυτό, εξηγεί ο κ. Νικολαΐδης, πρέπει να υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις χώρες, αφού η Κύπρος, από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

«Γίνονται δράσεις, αλλά προκειμένου να έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι παγκόσμιες. Αν εδώ στην Κύπρο κάνουμε αρκετή ανακύκλωση και άλλες δράσεις, που αναφέρονται στις βέλτιστες πρακτικές, τι επίπτωση θα έχει σε παγκόσμιο επίπεδο; Καμία. Άρα πρέπει να γίνουν δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, από όλες τις χώρες του κόσμου, για να υπάρχει αποτέλεσμα».

Ο λόγος που χρειάζεται μία συλλογική προσπάθεια είναι απλός. Στη διαμόρφωση της κατάστασης, όπως παρατηρείται σήμερα, έχουν συμβάλει όλες οι χώρες και γι’ αυτό το λόγο, πρέπει σε όλες να αλλάξουν τα πράγματα, για ένα καλύτερο μέλλον.

«Το κλίμα δεν επηρεάζεται από την παραγωγή ρύπων θερμοκηπιακών αερίων, που γίνεται στην Κύπρο. Το κλίμα και η κλιματική αλλαγή, επηρεάζεται από το κάθε τι που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Πώς εμείς, μία μικρή Κύπρος, πόση κατανάλωση ορυκτών καυσίμων κάνουμε, για να επηρεάσουμε το παγκόσμιο γίγνεσθαι; Είναι ελάχιστη η συνεισφορά μας. Αν όμως, σε παγκόσμιο επίπεδο και οι βιομηχανικές χώρες κάνουν δράσεις, για να αρθεί αυτό το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, τότε ίσως σε 20, 30, 40 χρόνια να είναι σε θέση ο πλανήτης να ανακτήσει τα χαρακτηριστικά που είχε πριν 30 χρόνια. Η ατμόσφαιρα έχει τεράστια αδράνεια, δεν μπορεί να αλλάξει η συμπεριφορά της, από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται τεράστιο χρόνο για να επανέλθει στην προ βιομηχανική του κατάσταση η ατμόσφαιρα του πλανήτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφιαλτικές εικόνες στην Ευρώπη-Φωτιές και καύσωνας αφήνουν πίσω τους θύματα

Δειτε Επισης

Το παιδί θαύμα στο σκάκι, που κατέκτησε AI και Google, και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ
Τις επιπτώσεις κατασκευής έργου κοντά στον Πεδιαίο συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Άναψε πράσινο το Υπουργικό για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ
Αντισταθμιστικά μέτρα για επηρεαζόμενους από τα έργα στη Τσερίου-Θα διαρκέσουν 104 εβδομάδες
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων για Ν.Λοϊζίδη ζητά Κλαδικό Συμβούλιο «Ισότητας»
Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης, που τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας-Ιδιοφυΐα από μικρός
Επιχορήγηση 100.000 e-IDs ενέκρινε το Υπουργικό-«Αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο»
Έγκριση από Υπουργικό νομοσχεδίου για τις αμοιβές υπηρεσιών εκτός ΓεΣΥ
Σε τρεις επιστήμονες Νόμπελ Χημείας το 2024-Ανάμεσά τους ο Κύπριος Ντέμης Χασάμπης