Ο ΠΟΥ θα αποφασίσει αν θα σημάνει το ανώτατο επίπεδο συναγερμού για ευλογιά των πιθήκων
13:46 - 23 Ιουλίου 2022
Αντιμέτωπος με μία αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται το Σάββατο να αποφασίσει αν θα κατηγοριοποιήσει την έξαρση ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη υγείας --το ανώτατο επίπεδο συναγερμού που μπορεί να σημάνει.
Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους θα μιλήσει σε τηλεδιάσκεψη στις 16:00 ώρα Κύπρου, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ αργά την Παρασκευή. Δεν αποκάλυψε τι θα ανακοινωθεί.
Η ευλογιά των πιθήκων έχει επηρεάσει 15.800 ανθρώπους σε 72 χώρες σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου για τη διάδοση και αποτροπή ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκαν στις 20 Ιουλίου.
Η έξαρση στις μολύνσεις ευλογιάς των πιθήκων σημειώθηκε από τις αρχές Μαΐου έξω από τις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, όπου η ασθένεια είναι επιδημική εδώ και καιρό.
Στις 23 Ιουνίου, ο ΠΟΥ κάλεσε έκτακτη επιτροπή ειδικών για να αποφασίσει αν η ευλογιά των πιθήκων συνιστά αυτό που ονομάζεται Έκτακτη Ανάγκη για τη Δημόσια Υγεία Διεθνούς Ενδιαφέροντος (PHEIC), που συνιστά το ανώτατο επίπεδο συναγερμού της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ.
Αλλά η πλειοψηφία συμβούλευσε τον Τέντρος Αντάνομ ότι η κατάσταση, τη δεδομένη συγκυρία, δεν είχε φτάσει σε αυτό το σημείο.
Η δεύτερη συνάντηση έγινε την Πέμπτη, αφού τα περιστατικά συνεχίζουν να αυξάνονται, όπου ο Τέντρος Αντάνομ είπε ότι ανησυχεί.
"Χρειάζομαι τη συμβουλή σας για εκτίμηση των άμεσων και μεσοπρόθεσμων συνεπειών στη δημόσια υγεία", είπε στη συνάντηση, η οποία κράτησε πάνω από έξι ώρες.
Ένας Αμερικανός ειδικός υγείας προειδοποίησε αργά την Παρασκευή: "Από την τελευταία επιτροπή ειδικών για την ευλογιά των πιθήκων είδαμε μία εκθετική αύξηση στα περιστατικά. Είναι αναπόφευκτο ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν δραματικά τις επόμενες βδομάδες και μήνες. Γι' αυτό ο δρ Τέντρος πρέπει να σημάνει διεθνή συναγερμό", έγραψε στο Τουίτερ ο Lawrence Gostin, διευθυντής του Συνεργαζόμενου Κέντρου του ΠΟΥ για το Εθνικό και Παγκόσμιο Δίκαιο Υγείας. "Η αποτυχία δράσης θα έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια υγεία" πρόσθεσε.
Μια ιογενής λοίμωξη που μοιάζει με ευλογιά και εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους το 1970, η ευλογιά των πιθήκων είναι λιγότερο επικίνδυνη και μεταδοτική από την ευλογιά, η οποία εξαλείφθηκε το 1980.
Το 95% των περιπτώσεων έχουν μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας, σύμφωνα με μια μελέτη 528 ατόμων σε 16 χώρες που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine -- τη μεγαλύτερη έρευνα μέχρι σήμερα.
Συνολικά, το 98 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων ήταν ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες και περίπου το ένα τρίτο ήταν γνωστό ότι είχε επισκεφτεί χώρους για σεξ, όπως σεξουαλικά πάρτι ή σάουνες τον προηγούμενο μήνα.
"Αυτό το μοτίβο μετάδοσης αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα μια ευκαιρία για την εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία και μια πρόκληση, επειδή σε ορισμένες χώρες, οι κοινότητες που επηρεάζονται αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή διακρίσεις", δήλωσε ο Τέντρος Αντάνομ, εκφράζοντας την ανησυχία ότι ο στιγματισμός θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολη την παρακολούθηση της επιδημίας.
«Γνωρίζω πολύ καλά ότι οποιαδήποτε απόφαση λάβω σχετικά με τον πιθανό προσδιορισμό Έκτακτης Ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος συνεπάγεται την εξέταση πολλών παραγόντων, με απώτερο στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας», πρόσθεσε.
Η υπηρεσία επιτήρησης φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησε την Παρασκευή για έγκριση τη χρήση του Imnavex, ενός εμβολίου κατά της ευλογιάς, για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων.
Το Imvanex, που αναπτύχθηκε από τη δανική φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic, έχει εγκριθεί στην ΕΕ από το 2013 για την πρόληψη της ευλογιάς.
Θεωρήθηκε επίσης πιθανό εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων λόγω της ομοιότητας μεταξύ του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και του ιού της ευλογιάς.
Τα πρώτα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι πυρετός, πονοκέφαλοι, μυϊκός πόνος και πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια πέντε ημερών.
Στη συνέχεια εμφανίζονται εξανθήματα στο πρόσωπο, στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών, ακολουθούμενα από κηλίδες και τέλος ξηροδερμία.
Πηγή: KYΠΕ