Πρώτες Βοήθειες για καρκινοπαθείς μόνο σε… ώρες γραφείου

Η απουσία Τμήματος Πρώτων Βοηθειών στο Ογκολογικό Κέντρο από το απόγευμα και μετά, ταλαιπωρεί καθημερινά καρκινοπαθείς, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο χρειάζονται έκτακτη ιατρική φροντίδα είτε το απόγευμα ή το βράδυ, είτε Σαββατοκύριακα ή μέρες αργιών. 

Εξωφρενικό μεν αλλά αληθινό, καθώς σε μια περίοδο συζητήσεων για τη λειτουργία του ΓΕΣΥ ζητήματα που αφορούν στην παροχή πρώτων βοηθειών σε επείγοντα περιστατικά καρκινοπαθών δεν τυγχάνουν της απαιτούμενης αντιμετώπισης.

Ως αποτέλεσμα, άτομα που βιώνουν την ασθένεια, να ανεβαίνουν ένα άλλο Γολγοθά ταλαιπωρίας, αφού όταν αναγκάζονται τελικά να μεταβούν σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών ουσιαστικά αδυνατεί να διαχειριστεί άμεσα τα περιστατικά. Κι αυτό γιατί είναι επιβεβλημένη η συνεννόηση αρχικά με τους γιατρούς του Ογκολογικού, κάτι που, πολλές φορές επιτυγχάνεται με ιδιαίτερη επίπονη προσπάθεια, καθώς οι εφημερεύοντες γιατροί είναι επιφορτισμένοι με την ιατρική φροντίδα των ασθενών στους θαλάμους του Ογκολογικού κι όχι με τα έκτακτα περιστατικά.

Συγγενικό πρόσωπο καρκινοπαθούς ασθενή που επικοινώνησε με τον REPORTER αναφέρθηκε στη δαιδαλώδη διαδικασία που πολύ συχνά καλείται να ακολουθήσει η καρκινοπαθής μητέρα της, όταν χρειάζεται άμεσα έκτακτη ιατρική περίθαλψη.

Απόγευμα Σαββάτου και η μητέρα της από τις 12 το μεσημέρι και έπειτα από πολλές προσπάθειες να μιλήσει με γιατρό στο Ογκολογικό Κέντρο καταλήγει για άλλη μια φορά σε ΤΑΕΠ του ιδιωτικού τομέα, χωρίς καν να καταφέρει να μιλήσει με τον εφημερεύοντα γιατρό στο Ογκολογικό. Και εκεί αρχίζει, για άλλη μια φορά, ο φαύλος κύκλος των αναλύσεων και των εξετάσεων, που καλείται να επαναλάβει η ασθενής, εφόσον δεν υπάρχει πρόσβαση στον ιατρικό της φάκελο, με αποτέλεσμα η παραμονή στο νοσηλευτήριο να είναι πολύωρη, να κοστίζει πολύ και να ταλαιπωρεί ακόμη περισσότερο την ίδια την καρκινοπαθή.

Οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειες τους βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς είναι ανήμποροι να βοηθήσουν το δικό τους άτομο που κάθε μέρα υποφέρει από μια ύπουλη ασθένεια.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ακούσαμε το τελευταίο διάστημα ότι το αρμόδιο Υπουργείο έλαβε γνώση της κατάστασης, χωρίς όμως να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη.

Απαιτούνται ενέργειες και άμεσες αποφάσεις, γιατί οι καρκινοπαθείς δεν έχουν την πολυτέλεια να χρειάζονται το γιατρό τους μόνο σε ώρες… γραφείου.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος δεσμευμένη στην προώθηση περιφερειακής συνεργασίας
Ξεκαθαρίζει το Τμήμα Τελωνείων για την εισαγωγή οχημάτων-Προς αναβάθμιση η διαδικασία
Ευρείας κλίμακα άσκηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Για «ατυχή παρέμβαση» Παναγιώτου για τον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος κάνουν λόγο τρεις συντεχνίες
Πρόταση νόμου για συντάξεις χηρείας ανδρών-«Αυτή η διάκριση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή»
Επέρριψε ευθύνες σε όλους η Επ. Γεωργίας για τον ποταμό Λιοπετρίου-Ζήτησε να εξεταστούν οι επιλογές
Είδε δημάρχους και αντιδημάρχους στην Πόλη Χρυσοχούς ο Βαφεάδης-«Θα χρειαστούμε χρόνο για τον δρόμο»
«Ο 15χρονος γιος μου διαγνώστηκε με καρκίνο, με έπαιρναν και μου έλεγαν “είδες είναι από το εμβόλιο”»
Στις πρώτες χώρες της Ευρώπης στη χρήση πλαστικής σακούλας η Κύπρος
Τρεις στους δέκα Κύπριους εξακολουθούν να καπνίζουν-Η ενημέρωση κλειδί για το τέλος του τσιγάρου