Ν. Αναστασιάδης: Οι κοινότητες της Κύπρου να γίνουν εστίες ανάπτυξης και τόποι μόνιμης διαβίωσης

Στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης είναι να καταστήσει τις κοινότητες της Κύπρου εστίες τουριστικής, πολιτιστικής, γεωργικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, ως επίσης ελκυστικούς τόπους μόνιμης διαβίωσης και επαγγελματικής δραστηριοποίησης.

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του  στα εγκαίνια του πολυδύναμου κτηρίου – γραφείων του Κοινοτικού Συμβουλίου Σπιταλίου. Τον Χαιρετισμό ανέγνωσε εκ μέρους του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, αφού ο Πρόεδρος νοσεί με κορωνοϊό.

Στο χαιρετισμό ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων και κινήτρων, σχετικών με τη στήριξη των κατοίκων και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της υπαίθρου.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων  στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων.

Επίσης σε εφαρμογή και υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, με τις πλείστες των δράσεων να επικεντρώνονται στις ορεινές κοινότητες και περιοχές της υπαίθρου, σε πολύπλευρη στήριξη των γεωργών και κτηνοτρόφων,  σε στήριξη του προγραμματισμού των τοπικών αρχών για ανάπλαση, ανάπτυξη και αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της και σε υλοποίηση σημαντικών έργων οδικού δικτύου τα οποία βελτιώνουν τη συνδεσιμότητα των μεγάλων αστικών κέντρων με την ύπαιθρο.

Επίσης αναφέρθηκε σε αναβάθμιση και εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών,  στην εθνική και διεθνή πιστοποίηση και προβολή παραδοσιακών προϊόντων, στην υιοθέτηση νέου ολοκληρωμένου στεγαστικού σχεδίου, σε  παροχή πολεοδομικών κινήτρων στην παροχή κινήτρων και επιχορηγήσεων για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση παραδοσιακών υποδομών και προϊόντων και σε άλλα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση.

«Εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, για ακόμη μία φορά, είναι ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι η σφαιρική αντιμετώπιση των προβλημάτων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων», είπε ο Πρόεδρος.

Τόνισε παράλληλα ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση των μέτρων και παρεχόμενων κινήτρων, με οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία τα οποία «σαφώς, θα μεγιστοποιηθούν στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Αναμφίβολα, η δημιουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυξημένη διοικητική, επιστημονική και τεχνική επάρκεια όσον αφορά την προσφορά κοινών υπηρεσιών από μέρους των τοπικών αρχών», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης ίδιων αλλά και πόρων από όμορες τοπικές αρχές, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ωριμάσουν έργα, να αξιοποιήσουν τα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υλοποιήσουν μεγάλα έργα υποδομής.

Όσον αφορά το κτήριο που εγκαινιάστηκε, σημείωσε ότι  αποτελεί κόσμημα για το Σπιτάλι και αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερης αξίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

«Η στέγαση της τοπικής αρχής σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό χώρο θα ενισχύσει την απρόσκοπτη επιτέλεση της αποστολή της και θα επιτρέψει την αναβάθμιση στην παροχή των κοινοτικών υπηρεσιών», είπε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, η δημιουργία αίθουσας πολλαπλής χρήσης, προσφέροντας πληθώρα δυνατοτήτων αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος του χώρου, αποτελεί σημείο αναφοράς πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης, ως επίσης ενεργητικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας για το σύνολο των κατοίκων και ιδιαίτερα για τους νέους.

Σημείωσε επίσης ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που έθεσε ενώπιον της Κυβέρνησης το Κοινοτικό Συμβούλιο, πέραν του παρόντος έργου ύψους 585 χιλιάδων ευρώ, έχουν ικανοποιήσει επίσης σειρά άλλων αιτημάτων συνολικού ύψους πέραν των  2 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για τον αστικό αναδασμό
Εξακολουθεί να καταζητείται ο 30χρονος Ξενοφώντος για επίθεση και απειλές (pic)
Βλέπει αποτυχία του ΟΗΕ στην Πύλα ο Ερτουγρούλογλου
Μείωση 12% στην τιμή του ρεύματος τον Νοέμβριο
«Ήταν ένα χαρούμενο, θορυβώδες παιδί…Τώρα ψιθυρίζει»
Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΠ με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ-Τα ζητήματα που έθεσε στο τραπέζι
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ο εκπαιδευτικός είναι ο σημαντικότερος φορέας αλλαγής
Αυτές είναι οι δέκα επικίνδυνες οικοδομές στον Δήμο Λευκωσίας
Κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερη η 35χρονη που έκλεψε ρούχα από ατελιέ στην Πάφο
Ποιες άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα ζητάνε πίσω τους θησαυρούς τους που βρίσκονται στα βρετανικά μουσεία