Καταγράφουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και προετοιμάζονται για το φθινόπωρο

Σύσκεψη με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής συγκάλεσε για το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα μετά τις προτροπές της Ευρωπαίας Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου, προς τους Ευρωπαίους υπουργούς, να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για το φθινόπωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκαλεί σύσκεψη με ΣΕΕ ο υπουργός Υγείας για τον Κένταυρο

Συγκεκριμένα στην επιστολή της η κα Κυριακίδου, τονίζει ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για τη διαχείριση της αύξησης των κρουσμάτων παράλληλα με άλλους χειμερινούς ιούς, όπως η γρίπη. Επιπρόσθετα, καλεί τα κράτη μέλη για επανεισαγωγή αποτελεσματικών μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων όπως για παράδειγμα οι μάσκες, κάτι που η Κύπρος έθεσε ήδη σε ισχύ.

Κατά τη συνεδρία τα μέλη της ΣΕΕ και ο υπουργός Υγείας θα εξετάσουν την μεθοδολογία και τον τρόπο επιτήρησης της νόσου, όπως και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και των χειμερινών μηνών, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην ετοιμότητα της Κύπρου για το άνοιγμα των σχολείων. Στη συνάντηση δεν θα παρθούν αποφάσεις για περαιτέρω μέτρα κατά της πανδημίας.

Επί της ουσίας, ο υπουργός Υγείας και τα μέλη της ΣΕΕ, θα θέσουν ως στόχο -βάσει των οδηγιών που έχει δώσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)- η αξιολόγηση του αριθμού των εξετάσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά στην Κύπρο, να γίνει σωστή εκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας.

Το ECDC προχώρησε στις σχετικές οδηγίες, μετά την διαπίστωση πως λόγω των μειωμένων δειγματοληπτικών ελέγχων στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν καταγράφεται αξιόπιστη επιδημιολογική εικόνα και συνεπώς αποφασίστηκε πως εάν οι χώρες δεν διενεργούν ελέγχους στο ελάχιστο -όπως έχει καθοριστεί- βάσει του πληθυσμού τους, τότε θα συμβολίζονται με γκρίζο χρώμα στους χάρτες του ECDC. Το γκρίζο χρώμα, θα συμβολίζει τη χώρα για την οποία δεν υπάρχουν σαφή επιδημιολογικά δεδομένα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η ανησυχία που έχει προκληθεί οφείλεται και στο γεγονός πως τα στοιχεία καταδεικνύουν πιθανή αύξηση των νοσηλειών θετικών περιστατικών από κορωνοιό, αλλά και των θανάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι το τέλος του μήνα.

Πάντως, μπορεί τις τελευταίες ημέρες από τα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Κύπρου να καταγράφεται μείωση επιμολύνσεων, ωστόσο το ποσοστό επαναλοιμώξεων την προηγούμενη βδομάδα ανήλθε στο 18%.

Την ίδια ώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικρατεί ανησυχία όσον αφορά τη υποπαραλλαγή Κένταυρος, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τους διεθνείς οργανισμούς ως παραλλαγή ενδιαφέροντος, που πέραν της αυξητικής τάσης που καταγράφει στην Ινδία, εντοπίζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Κοινή θέση με τον ECDC, εξέφρασε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με τον περιφερειακό διευθυντή για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, να προειδοποιεί πως η νέα αυτή υποπαραλλαγή της Όμικρον ηγείται του νέου κύματος στην Ευρώπη και πως οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν τον εμβολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυστηρές συστάσεις ΠΟΥ σε Ευρώπη-«Πάρτε μέτρα τώρα, επαναφέρετε τις μάσκες

Δειτε Επισης

Ανεπίτρεπτη θεωρεί την απομόνωση ατόμων τρίτης ηλικίας ο ΔΗΣΥ
Η Κύπρος το μεγαλύτερο μερίδιο χρήσης βενζίνης κίνησης στην ΕΕ
Το παιδί θαύμα στο σκάκι, που κατέκτησε AI και Google, και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ
Τις επιπτώσεις κατασκευής έργου κοντά στον Πεδιαίο συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Άναψε πράσινο το Υπουργικό για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ
Αντισταθμιστικά μέτρα για επηρεαζόμενους από τα έργα στη Τσερίου-Θα διαρκέσουν 104 εβδομάδες
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων για Ν.Λοϊζίδη ζητά Κλαδικό Συμβούλιο «Ισότητας»
Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης, που τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας-Ιδιοφυΐα από μικρός
Επιχορήγηση 100.000 e-IDs ενέκρινε το Υπουργικό-«Αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο»