Εν αναμονή του τελικού κειμένου συμφωνίας για το χαλλούμι ΠΟΠ

Σε αναμονή του τελικού κειμένου συμφωνίας που επιτεύχθηκε για την εφαρμογή της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για το χαλλούμι, βρίσκεται το ΚΕΒΕ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής.

Συγκεκριμένα, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το θέμα, ο κ. Τσιακκής είπε ότι με βάση τα αποτελέσματα της σύσκεψης που έγινε στο ΚΕΒΕ, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που αναμιγνύονται με την παραγωγή χαλλουμιού, δηλαδή αιγοπροβατοτρόφους, αγελαδοτρόφους και τυροκόμους, συμφωνήθηκε η πορεία που θα ακολουθήσουμε όσον αφορά την εφαρμογή πλέον της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στην Κύπρο για το χαλλούμι.  

Ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε πως μέχρι και το τέλος του 2022 το χαλλούμι που παράγεται ως ΠΟΠ θα περιέχει κατ' ελάχιστο 10% αιγοπρόβειο και το υπόλοιπο θα μπορεί να είναι αγελαδινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει «win-win» στη συμφωνία για χαλούμι ο Καδής-Αύξηση στην τιμή του γάλακτος

Πρόσθεσε πως από το 2023 και μετά θα αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι κατά 5% τον χρόνο σε μια προσπάθεια να υπάρξει σταδιακή αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειο γάλακτος, ούτως ώστε σταδιακά να φθάσουμε στο 50% που προβλέπεται μέσα από το πρότυπο.

Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ είπε ότι στις επόμενες ημέρες όλα τα τυροκομεία θα πρέπει να αποταθούν και να εγγραφούν στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης που λειτουργεί υπό το Υπουργείο Γεωργίας ούτως ώστε να πάρουν την έγκριση και να καταγραφούν ως τυροκομεία παραγωγής του προϊόντος ΠΟΠ για να μπορούν να βάζουν στο προϊόν τους το λογότυπο του ΠΟΠ.

Ωστόσο, ο κ. Τσιακκής είπε ότι επειδή στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές ποσότητες προϊόντων τα οποία «μπορεί να μην ικανοποιούν απόλυτα το πρότυπο ΠΟΠ έχει συμφωνηθεί να δοθεί μια μεταβατική περίοδος και αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο Γεωργίας και προς τους τυροκόμους και προς τα σημεία πώλησης που να εξηγεί πώς θα γίνει αυτό και πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία».

Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ είπε στο ΚΥΠΕ ότι στα αρχικά εναλλακτικά σενάρια που έγιναν είναι κατά πόσον «κάποιες μεγάλες ποσότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά μπορεί να διατεθούν, είτε μέσω του στρατού, είτε μέσω άλλων μεγάλων δομών που έχουν μεγάλη κατανάλωση».

«Αναμένουμε ότι θα διαμορφωθεί η τελική συμφωνία και να κληθούν τα διάφορα μέρη να την συνυπογράψουν για να τεθεί σε εφαρμογή», κατέληξε. 

Δειτε Επισης

Άδειασε το αφήγημα των υπουργών του ο Πρόεδρος-Διαφορετική στάση, παραδοχή παραλείψεων και εκτεθειμένοι Χαρτσιώτης-Παναγιώτου
Απολογήθηκε ο Πρόεδρος, «δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε»-Τα δώδεκα μέτρα που εξήγγειλε στο διάγγελμά του
Φώναζαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», αλλά όταν τους απάντησαν «Λευτεριά στην Κύπρο» έκοψαν το ρεύμα στην Αμοργό
Ακμάζουν οι απάτες μέσω διαδικτύου-Τρεις καταγγελίες ενώπιον των Αρχών, απέσπασαν 37 χιλιάδες οι επιτήδειοι
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μεσσηνία και Κύθηρα, νέο «112» στην Εύβοια
Η τραγική ιστορία της οικογένειας Γερολέμου που έχασε το σπίτι της από την πυρκαγιά-«Δουλέψαμε, δεν έμεινε τίποτα»
Από το πορτοκαλί στο κίτρινο η προειδοποίηση της Μετεωρολογικής-Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Ανακοινώνει μέτρα για τους πυρόπληκτους ο Πρόεδρος, αποζημιώνονται πλήρως-Τα παράπονα και τι συμφωνήθηκε
Τα πρόσωπα της τραγωδίας έχουν ονοματεπώνυμο... Επαναπατρίστηκαν τα τελευταία χρόνια στον τόπο που γεννήθηκαν οι άτυχοι Δημήτρης και Μάρω
Στην κόλαση της Προύσας... Πάνω από 1.700 εκκενώσεις, νεκρός πυροσβέστης από ανακοπή και 76 ενεργά μέτωπα