«Οικογένεια μας πήρε τηλέφωνο το βράδυ και ζητούσε μακαρόνια… Είναι κατάντημα»

Οικογένειες περνούν καθημερινά από τα γραφεία του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού για να ζητήσουν τα απαραίτητα. Λίγα μακαρόνια και όσπρια για βραδινό, ένα σαλάμι και ένα γάλα για πρόγευμα, για αυτούς αρκούν… Όπως τους αρκεί και η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν καθημερινά οι εκατοντάδες εθελοντές, οι οποίοι βρίσκονται σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Οι ανάγκες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αυξητική τάση. Στην αρχή ήταν η πανδημία, ενώ στη συνέχεια ήρθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τα κατάλοιπα αυτών να έχουν ως αποτέλεσμα τις καθημερινές αυξήσεις, την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα και τους βαρυφορτωμένους λογαριασμούς στο ρεύμα. Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για μια δύσκολη χρόνια για πολλές οικογένειες, γεγονός που επιβεβαιώνει μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ηλίας Δημητρίου.

Οι εθελοντές βλέπουν πως οι οικογένειες που είχαν οικονομικά προβλήματα αυξάνονται συνεχώς, όπως και οι ανάγκες του Συμβουλίου από εταιρείες και προσφορές από τον κόσμο. Οι οικογένειες που ζήτησαν βοήθεια κατά την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, είχαν αυξηθεί, κάτι που είχε παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των γιορτών του Πάσχα. «Η αυξητική τάση στα άτομα που ζητούσαν τη βοήθειάς μας ήταν κάτι που παρατηρήθηκε από την τελευταία εκστρατεία μας “Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα”, κατά την οποία για πρώτη φορά  μετά από εννέα χρόνια που προχωρούμε σε αυτή την εκστρατεία, είχαμε λίστες αναμονής, με οικογένειας να περιμένουν για να τις εξυπηρετήσουμε, αλλά με πολλές δυσκολίες στο τέλος τα καταφέραμε».

Ο κος Δημητρίου εκτιμά πως αυτή η χρονιά θα είναι αρκετά πιο δύσκολή για ακόμη περισσότερες οικογένειες, λόγω των αυξήσεων στις τιμές και τον πληθωρισμό. Έτσι, όπως τα τελευταία επτά χρόνια, έτσι και φέτος από τα τέλη Μαΐου, άρχισε η εκστρατεία «Σχολικά για όλα τα παιδιά». Η εκστρατεία, θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο και σκοπός της είναι μέσα από την προσφορά, να βοηθηθούν παιδιά ευάλωτων οικογενειών, ώστε να αποκτήσουν τα στοιχειώδη κατά την επιστροφή τους στις σχολικές αίθουσες.

Οι αριθμοί των οικογενειών που ζήτησαν βοήθεια για άλλη μια φορά καταγράφουν το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετά παιδιά. «Για επτά χρόνια βοηθούσαμε περίπου δύο χιλιάδες οικογένειες, δηλαδή πέντε χιλιάδες παιδιά και φέτος παρατηρήθηκε αύξηση στους αριθμούς, αφού για να ετοιμαστεί ένα παιδί για τη νέα σχολική χρονιά χρειάζεται γύρω στα 250 ευρώ. Οι γονείς τους λόγω της ακρίβειας, δυσκολεύονται. Η εκστρατεία αφορά παιδιά της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης αλλά και φοιτητές. Θέλουμε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως, να έχουν τα στοιχειώδη και να μπορούν να αγοράσουν τα τετράδιά τους από το βιβλιοπωλείο, σχολικά ρούχα και παπούτσια και να νιώθουν ισότιμα με άλλα παιδιά που μπορεί να μην δυσκολεύονται τόσο οικονομικά. Βλέπουμε πως και εδώ υπάρχουν δυσκολίες, αφού οικογένειες φέτος είναι περσότερες».

Πολλές είναι και οι περιπτώσεις οικογενειών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και στρέφονται για βοήθεια στο Συμβούλιο και τους εθελοντές του. Μάλιστα, κάποιες φορές ανταποκρίνονται στις ανάγκες οικογενειών που παρακολουθούνται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. «Δίνουμε τα βασικά σε αυτό τον κόσμο. Πρόκειται για ανθρώπους που νιώθουν ευγνώμονες ακόμα και με λίγα και μας ευχαριστούν καθημερινά. Υπάρχουν οικογένειες που καλούν στη γραμμή βοήθειας το βράδυ και ζητούν μακαρόνια, φασόλια για βραδινό αλλά και σαλάμι ή γάλα για να έχουν πρόγευμα. Είναι κατάντημα η κατάσταση. Εάν κάποιος πέφτει στην ανάγκη να παίρνει τηλέφωνο το βράδυ για να του πάρεις τα βασικά, σκεφτείτε σε τη τραγική κατάσταση βρίσκονται αυτές οι οικογένειες. Στο τέλος της ημέρας, δεν φταίνε οι οικογένειες αλλά οι συγκυρίες, που τους ανάγκασαν να βρίσκονται σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και πολύτεκνες, γιατί με 1000 ευρώ πώς να ζήσει ο κόσμος;».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ασκεί κριτική προς το κράτος για τον τρόπο που διαχειρίζεται αυτές τις οικογένειες, αφού όπως αναφέρει, μπροστάρης για την αυτονόητη βοήθεια που χρειάζονται είναι το Εθελοντικό Κίνημα. «Υπάρχουν οικογένειες που βοηθάμε κάθε μήνα και κάθε βδομάδα. Οι οικογένειες αυτές λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) αλλά με τόσες αυξήσεις δεν τους μένει τίποτα. Το κράτος, έπρεπε να είναι μπροστάρης της διαδικασίας και εμείς αρωγοί αλλά δυστυχώς γίνεται το αντίθετο στην Κύπρο. Εμείς, ως Εθελοντικό Κίνημα στεκόμαστε μπροστά και το κράτος έρχεται πίσω. Θα  θέλαμε να υπάρχει Κράτος Πρόνοιας που θα παρέχει στον κόσμο, που έχει πραγματική ανάγκη, τα αυτονόητα».

Το Εθελοντικό Κίνημα, στηρίζεται κυρίως στην ανθρωπιά και στην προσφορά του κόσμου, καθώς οι Κύπριοι, όπως υπέδειξε ο κος Δημητρίου, είναι ευαισθητοποιημένοι και το «DNA μας χαρακτηρίζεται από αγάπη, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε γιατί για εμάς τα μακαρόνια και το γάλα δεν είναι τίποτα ενώ για αυτές τις οικογένειες, σημαίνει πολλά. Μπορούμε δηλαδή, να προσφέρουμε τα στοιχειώδη σε μια οικογένεια για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες για δύο με τρεις ημέρες. Εργαζόμαστε χωρίς να πληρωνόμαστε και στεκόμαστε δίπλα τους πάντα, με γνώμονα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας».

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να προσφέρει ο κόσμος αλλά και για να έρθουν σε επαφή με τους εθελοντές οι οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια είναι αρχικά να επικοινωνήσουν με το «Τηλέφωνο της Αγάπης» στο 22514786. «Οι εταιρείες και ο κόσμος μπορεί να βοηθήσει με ότι μπορεί, ενώ οι οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχει πλήρης εμπιστευτικότητα αλλά και διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων».

Δειτε Επισης

Ανεπίτρεπτη θεωρεί την απομόνωση ατόμων τρίτης ηλικίας ο ΔΗΣΥ
Η Κύπρος το μεγαλύτερο μερίδιο χρήσης βενζίνης κίνησης στην ΕΕ
Το παιδί θαύμα στο σκάκι, που κατέκτησε AI και Google, και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ
Τις επιπτώσεις κατασκευής έργου κοντά στον Πεδιαίο συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Άναψε πράσινο το Υπουργικό για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ
Αντισταθμιστικά μέτρα για επηρεαζόμενους από τα έργα στη Τσερίου-Θα διαρκέσουν 104 εβδομάδες
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων για Ν.Λοϊζίδη ζητά Κλαδικό Συμβούλιο «Ισότητας»
Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης, που τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας-Ιδιοφυΐα από μικρός
Επιχορήγηση 100.000 e-IDs ενέκρινε το Υπουργικό-«Αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο»