Βιασμός της κοινής λογικής και εμπαιγμός με φόντο την αποδόμηση του ΓεΣΥ

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν σε σχέση με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα του διορισμού του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλειας Υγείας η Κυβέρνηση. Είτε ο Νίκος Αναστασιάδης άλλαξε άποψη και θεωρεί πως οι θέσεις που κατά καιρούς κατέθεσε δημόσια και ενδεχομένως να καταθέσει και στις συνεδρίες του ΟΑΥ, ο κ. Αγαθαγγέλου είναι προς την ορθή κατεύθυνση, είτε έχει τάσεις πολιτικής αυτοχειρίας.   

Τις τελευταίες ημέρες ειπώθηκαν και ακούστηκαν πολλά. Τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, οι περισσότεροι έμειναν κρυπτόμενοι πίσω από καινοφανείς ατάκες, για να αποκρύψουν στην παρούσα φάση και τις δικές τους επιδιώξεις για το μέλλον του ΓεΣΥ. Φράσεις όπως, «βάλαμε και εμείς πλάτη για το ΓεΣΥ», «αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση της κοινωνίας», «το μόνο που μας νοιάζει είναι να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις και όχι η φιλοσοφία του», «θέλουμε να το βελτιώσουμε και όχι να το αλλάξουμε», είναι ατάκες που γεμίζουν καθημερινά τις γραμμές των ΜΜΕ.

Πάντως σε ότι έχει να κάνει με την ουσία της υπόθεσης, τα πράγματα είναι απλά. Τις τελευταίες ημέρες στην προσπάθεια του κάποιος να κατανοήσει για το πώς και το γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης άλλαξε άποψη και αποδέχτηκε τον διορισμό Αγαθαγγέλου, καταλήγει στην εξής αλυσίδα: Το Προεδρικό υποβαθμίζει το ζήτημα και παραπέμπει στον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο υπουργός με τη σειρά του λέει πως έχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα πως δεν μπορεί να πράξει αλλιώς. Από εκεί και πέρα η γνωμάτευση παραμένει αδημοσίευτη και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πού στηρίχθηκε ο Γιώργος Σαββίδης για να την εκδώσει και σε τι ακριβώς απαντά.

Γιατί όμως στις 11 Απριλίου, μόλις πριν λίγους μήνες, όταν δήλωνε πως δεν θα γίνω παιδοκτόνος, ο Νίκος Αναστασιάδης, ανέλαβε την ευθύνη και δεν παρέπεμψε ούτε στον Χατζηπαντέλα, ούτε σε οποιαδήποτε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το ΓεΣΥ;

Η απάντηση σίγουρα δεν βγήκε προς τα έξω αυτούσια, αλλά συμπεραίνεται από τα συμφραζόμενα και μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί. Η επιμονή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ήταν αυτή που υποχρέωσε μια ολόκληρη Κυβέρνηση, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις της και να περάσει με απόφαση Υπουργικού τον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ.

Την απάντηση στο γιατί οι δύο οργανώσεις επέμειναν στον διορισμό Αγαθαγγέλου ουδείς μπορεί να τη γνωρίζει. Ωστόσο θα ανέμενε κανείς πως μπροστά στην αναταραχή που προκλήθηκε, θα γινόντουσαν δεύτερες σκέψεις, αφού δεν ήταν ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα ζωής και θανάτου ένας διορισμός σε ένα πολυπρόσωπο διοικητικό συμβούλιο. Άλλωστε οι ίδιοι οι υπέρμαχοι του διορισμού Αγαθαγγέλου, επισημαίνουν πως το όλο ζήτημα είναι ασήμαντο, κυρίως επειδή, ο διορισμός έχει χρονικό ορίζοντα μόλις τεσσάρων μηνών και πως ο κ. Αγαθαγγέλου και να θέλει, δεν μπορεί να αλλάξει οτιδήποτε.

Εδώ είναι που προκύπτει το επόμενο ερώτημα: Γιατί τότε υπάρχει τόση πρεμούρα για να διοριστεί για μόλις τέσσερις μήνες, αφού έχει σκοπό να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, χωρίς να επιδιώκει οποιαδήποτε παρέμβαση που θα αλλάξει τη φιλοσοφία του Συστήματος; Αξίζει τον κόπο αυτή η ένταση που προκαλείται, με παραιτήσεις μελών του ΔΣ, ενδεχομένως ακόμα και αυτής του Θωμά Αντωνίου, ή οι εντάσεις και οι απειλές που εξαπολύονται από την Κοινωνική Συμμαχία; Αξίζει να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα που τυγχάνουν άμεσης επίλυσης για ένα γινάτι ενός διορισμού;

Ένα τελευταίο ερώτημα που γεννάται σε κάθε πολίτη που παρακολουθεί τον απόηχο των τελευταίων ημερών είναι, αφού ο υπουργός επιμένει πως δεσμεύεται από τον Νόμο, όπως είπε χαρακτηριστικά χθες στο κρατικό κανάλι, για να εγκρίνει τον διορισμό Αγαθαγγέλου, ποια η ανάγκη ο διορισμός να περνά από αυτόν και από το Υπουργικό Συμβούλιο; Αφού η Κυβέρνηση δεν έχει, πάντα σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, τη δύναμη να μην εγκρίνει ένα διορισμό, τότε ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και όλοι οι υπόλοιποι κοινωνικοί εταίροι που συμμετέχουν στο ΔΣ του ΟΑΥ, να διορίζουν απευθείας, χωρίς να ρωτούν κανένα τους εκπροσώπους τους.

Οι υποψήφιοι

Πάντως σε ένα άλλο επίπεδο, αφού βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο, έχει σημασία να παρακολουθεί κανείς και τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται οι υποψήφιοι σε κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό, για να γνωρίζει και με ποιον τρόπο θα εκτελούν εάν και εφόσον εκλεγούν. Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα δεν εξέδωσαν καμία ανακοίνωση και δεν έκαναν καμία επίσημη δήλωση για το θέμα, πλην της δήλωσης του προέδρου της επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος σε ένα άλλο επίπεδο, ζήτησε από την πρόεδρο της επιτροπής ασυμβίβαστου, Ηλιάνα Νικολάου, να εξετάσει αν ο διορισμός Αγαθαγγέλου, συγκρούεται με τις  πρόνοιες της Νομοθεσίας ΓεΣΥ.

Από την άλλη ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στο κρατικό κανάλι, δήλωσε πως η απόφαση του Υπουργικού για τον διορισμό Αγαθαγγέλου είναι προς τη λανθασμένη κατεύθυνση. Ωστόσο κάποιος θα πρέπει να σημειώσει, πως πριν σχηματίσει την τελική του άποψη για τη θέση του ανεξάρτητου υποψηφίου θα πρέπει να συνυπολογίσει πως στηρίζεται από τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος διαχρονικά, υπήρξε ο στενός σύμμαχος του προέδρου του ΠΙΣ στην προσπάθεια αποδόμησης του ΓεΣΥ.

Τέλος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, πλήρως ταυτισμένος με τη θέση του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για υπόσκαψη του ΓεΣΥ, ενώ έκανε λόγο για χρέος να προστατευθεί και να ενισχυθεί ο μονοασφαλιστικός σχεδιασμός του Συστήματος. Το ΑΚΕΛ εξάλλου κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να ανακαλέσει τον διορισμό.

Ο Νίκος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανάμεσα στα καλά και τα κακά που του πιστώνονται ή του καταλογίζονται από το κυβερνών κόμμα και την αντιπολίτευση, αντίστοιχα, μόνο για ένα πράγμα απολαμβάνει της πλήρους αποδοχής, ολόκληρου του λαού. Και μπορεί να είναι περήφανος, διότι χωρίς την πολιτική βούληση του ιδίου, σήμερα ακόμα θα ψαχνόμασταν για εφαρμογή του ΓεΣΥ. Και μάλιστα ο άθλος που κατάφερε μαζί με τον Γιώργο Παμπορίδη αρχικά και με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου αργότερα,  αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν συνυπολογίσει κανείς τα προσκόμματα που έθεταν στον δρόμο για ψήφιση των Νομοσχεδίων, όχι οι πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά το ίδιο το κόμμα που τους εκπροσωπούσε.

Ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε με τον πλέον βαρύ χαρακτηρισμό την όποια προσπάθεια υπονόμευσης του ΓεΣΥ, η αλλαγής της φιλοσοφίας του, ως παιδοκτονία. Στο χέρι του είναι να διαφυλάξει την υστεροφημία του, χωρίς «αλλά» και αστερίσκους και να κόψει μαχαίρι μια… άσκοπη συζήτηση, για έναν… ασήμαντο διορισμό που έτσι κι αλλιώς έχει ημερομηνία λήξης τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Αρχές του νέου έτους το προσχέδιο για ενιαία νομοθεσία για ΑμεΑ-Δεν τίθεται θέμα αποκοπής παροχών
Κολλημένοι στο σερφάρισμα στα social media οι Κύπριοι-«Κάποιοι προτιμούν την επίπλαστη ζωή του διαδικτύου»
Τα έργα εκατομμυρίων που αναβαθμίζουν την ποιότητα υγείας, τα ανοικτά κεφάλαια και οι στόχοι του Υπουργείου
Γεμίζουν τα κρεβάτια στα παιδιατρικά τμήμα λόγω του κοκτέιλ λοιμώξεων-Υπό πίεση το σύστημα
Τα νέα διεθνή ρεζιλίκια και η άμεση ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας στην Αστυνομία
Εκατό χρόνια φυλακή σε ομόφυλο ζευγάρι από τη Τζόρτζια για τον βιασμό των υιοθετημένων παιδιών του
Οι 330 φετινές εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία συνιστούν ρεκόρ των τελευταίων δεκαετιών
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είχε γλιτώσει από θαύμα στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους
Απεργούν οι εργαζόμενοι των Starbucks στις ΗΠΑ-Κλειστά πάνω από 290 καταστήματα
Το θαύμα των Χριστουγέννων στη Συρία; Αφοπλίζονται οι αντάρτες, οι τζιχαντιστές θα γιορτάζουν την γέννηση του Ιησού