Aνάκληση του διορισμού Αγαθαγγέλου ζητά από τον Πρόεδρο η Ιατρική Ασπίδα

Ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει τον πρόεδρο του ΠΙΣ,  Πέτρο Αγαθαγγέλου, στο ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ζητά η Ομάδα πρωτοβουλίας ‘Ιατρική Ασπίδα’ σε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  

Η ομάδα, αναφέρει ότι η απόφαση για διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας «δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η απόφαση αυτή αποτελεί ντροπή και έχει εξοργίσει την Κυπριακή κοινωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπουν τον Αγαθαγγέλου ως Δούρειο Ίππο του ΓεΣΥ-Πιέζουν για ανάκληση διορισμού

Η Ιατρική Ασπίδα, που αποτελεί πρωτοβουλία και συνεργασία ενεργών πολιτών και της ΟΣΑΚ «με αποστολή τον εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου για την αναγνώριση, εγγραφή, εκπαίδευση και επαναξιολόγηση των ιατρών», ζητά την ανάκληση της απόφασης.

Η δική τους εμπειρία σε σχέση με τον κ. Αγαθαγγέλου σαν πρόεδρο του ΠΙΣ, αναφέρουν, «έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων μεγαλογιατρών και δεν τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και προστασία των ασθενών όταν αυτά προσκρούουν με αυτά τα συμφέροντα».

Παρ’ όλο που κανένας δεν αμφισβητεί τις ιατρικές του γνώσεις και τα ιατρικά του προσόντα, προστίθεται, «αυτό δεν είναι αρκετό για να βοηθήσει τον κύριο Πέτρο Αγαθαγγέλου να στραφεί ενάντια στα δικά του πιστεύω και πεποιθήσεις, ενάντια στο κατεστημένο και στα συμφέροντα που φαίνεται να εξυπηρετεί για τόσα χρόνια ως πρόεδρος του συλλόγου». 

Θέτουν υπόψη του Προέδρου Αναστασιάδη κάποια περιστατικά που αφορούν, όπως αναφέρουν, την άρνηση της ηγεσίας του ΠΙΣ, με πρόεδρο τον κ. Αγαθαγγέλου, να εξετάσει καταγγελίες τους ή να συμμορφωθεί με αποφάσεις δικαστηρίων σχετικά με ιατρούς που, είτε ασκούσαν την ιατρική με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής «την οποία εξασφάλισαν με ψευδείς παραστάσεις», είτε δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ιατρών Κύπρου, είτε δεν είχαν τις ειδικότητες που έλεγαν ότι είχαν.

Η ομάδα αναφέρει ότι έχει αποστείλει αρκετές επιστολές προς την ηγεσία του ΠΙΣ και στον κ. Αγαθαγγέλου ζητώντας συνάντηση με σκοπό την συνεργασία μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου παραθέτοντας τις ανησυχίες της ομάδας αλλά και τις εισηγήσεις της με στόχο πάντοτε την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των ασθενών. «Αυτά που έχει εισπράξει ως απάντηση η ομάδα από την ηγεσία του ΠΙΣ είναι την άρνηση, περιφρόνηση και επιχειρήματα που κάθε άλλο συνάδουν με το έργο που πρέπει να επιτελεί η ηγεσία της ιατρικής κοινότητας ενώπιον της κοινωνίας,» αναφέρεται στην επιστολή.

Τα όσα παραθέτουν, αναφέρεται, «είναι πολύ λίγα στα τόσα πολλά που έχουμε βιώσει όλα αυτά τα χρόνια σαν απλοί πολίτες της Δημοκρατίας, σαν αξιωματούχοι κομμάτων και συνεργασιών και σαν εθελοντές στις πολλές προσπάθειες μας που κάναμε και κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία και τις ζωές των ασθενών».

Προσθέτουν ότι σε όλες τις ενέργειες και προσπάθειες τους, «πάντοτε βρίσκαμε και ακόμα βρίσκουμε ένα τοίχος απέναντί μας» και αυτό το τείχος, όπως αναφέρουν, είναι η ηγεσία του ΠΙΣ.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει, αναφέρουν, ότι η ηγεσία του ΠΙΣ με πρόεδρο τον κ. Αγαθαγγέλου, γνωρίζει ότι μέλη του ΠΙΣ «ασκούσαν και συνεχίζουν να ασκούν την ιατρική σε πολίτες της Δημοκρατίας χορηγώντας τους φάρμακα και άλλες θεραπείες χωρίς να έχουν τα απαραίτητα προσόντα η τις ιατρικές γνώσεις».

Αναφέρουν ακόμη ότι δεν επιβλήθηκε καμμιά τιμωρία σε κανένα από τα μέλη του συλλόγου που έχουν δείξει «επονείδιστη συμπεριφορά προς το ιατρικό επάγγελμα και ακόμα συνεχίζουν να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο».

Ο ΠΙΣ, προστίθεται, «περιφρονεί αποφάσεις δικαστηρίων και διατηρεί μέλη του συλλόγου άτομα που έχουν καταδικαστεί από ποινικά και διοικητικά δικαστήρια ακόμα και με αποφάσεις εφετείου εναντίον τους για την ανάρμοστη συμπεριφορά τους προς το ιατρικό επάγγελμα».

Αναφέρουν ακόμη, ότι «δεν ενήργησε και δεν έχει δείξει πρόθεση να ζητήσει να γίνει έρευνα για μέλη του συλλόγου που έχουν εγγραφεί στο μητρώο ιατρών χωρίς την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και εργάζονται σήμερα σαν ιατροί χωρίς να αξιολογηθούν πρώτα τα πτυχία τους και οι ιατρικές ικανότητες και γνώσεις τους».

«Αρνείται πεισματικά και βάζει εμπόδια σε κάθε συνεργασία που προτείνεται με σκοπό να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας όσον αφορά την εγγραφή, εκπαίδευση, αξιολόγηση και εποπτεία των ιατρών,» αναφέρει η επιστολή.

Αναφερόμενη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η ομάδα λέει ότι «η υγεία μας, η υγεία της οικογένειας μας, των παιδιών μας και των δικών μας ανθρώπων δεν είναι παιχνίδι στα χέρια και τις ορέξεις κανενός» ενώ κανένας «δεν μπορεί να βάζει πάνω από τις ζωές μας τα οποιαδήποτε συμφέροντα».

«Εάν το δικό σας πιστεύω είναι ότι το ΓεΣΥ έχει έρθει στην ζωή μας για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ασθενών που πραγματικά το έχουν ανάγκη τότε εναπόκειται σας εσάς να πράξετε το σωστό και να αποκαταστήσετε άμεσα την τάξη και να επαναφέρετε την νομιμότητα» αναφέρουν.

«Εάν όμως επιλέξετε το ΓεΣΥ ως το μέσο που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλογιατρών» καταλήγει η επιστολή, «τότε η κοινωνία είναι έτοιμη να ενεργήσει ανάλογα βάζοντας ως προτεραιότητα της την ασφάλεια και την προστασία των ζωών και της υγείας των δικών της ανθρώπων».

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανεπίτρεπτη θεωρεί την απομόνωση ατόμων τρίτης ηλικίας ο ΔΗΣΥ
Η Κύπρος το μεγαλύτερο μερίδιο χρήσης βενζίνης κίνησης στην ΕΕ
Το παιδί θαύμα στο σκάκι, που κατέκτησε AI και Google, και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ
Τις επιπτώσεις κατασκευής έργου κοντά στον Πεδιαίο συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Άναψε πράσινο το Υπουργικό για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ
Αντισταθμιστικά μέτρα για επηρεαζόμενους από τα έργα στη Τσερίου-Θα διαρκέσουν 104 εβδομάδες
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων για Ν.Λοϊζίδη ζητά Κλαδικό Συμβούλιο «Ισότητας»
Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης, που τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας-Ιδιοφυΐα από μικρός
Επιχορήγηση 100.000 e-IDs ενέκρινε το Υπουργικό-«Αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο»