Συγκαλεί σύσκεψη με ΣΕΕ ο υπουργός Υγείας για τον Κένταυρο

Έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) για την υποπαραλλαγή Κένταυρος, συγκαλεί για την επόμενη βδομάδα, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, λόγω της ανησυχητικής αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη αποφασίστηκε μετά από επιστολή που έλαβε το Υπουργείο από την Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία στάλθηκε προς όλους τους Ευρωπαίους υπουργούς Υγείας, στην οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σημειώνει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, και ότι οι καλοκαιρινοί μήνες πρέπει να αξιοποιηθούν έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες πριν από το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Στην επιστολή, τονίζει ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για τη διαχείριση της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 παράλληλα με άλλους χειμερινούς ιούς, όπως η γρίπη. Επιπροσθέτως, καλεί τα κράτη-μέλη να έχουν έτοιμο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για ασφαλή επιστροφή στην εργασία και στο σχολείο, ενώ η επανεισαγωγή αποτελεσματικών μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (μάσκες, κοινωνική αποστασιοποίηση κ.λπ.) θα πρέπει να εξετάζεται όπου χρειάζεται. Το κλείσιμο των εκπαιδευτικών συστημάτων θα πρέπει να αποφεύγεται, σημειώνει η επιστολή.

Η Επίτροπος αναφέρει ότι η επένδυση σε αποτελεσματικά συστήματα αερισμού σε χώρους εκπαίδευσης και απασχόλησης αποτελεί προτεραιότητα και το καλοκαίρι προσφέρει την ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.

Ήδη πάντως, στην πρόσφατη σύσκεψη των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) και του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, αποφασίστηκαν μέτρα που επικεντρώνονται σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, όπως είναι και η απόφαση για σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής, αποτελούμενη από τους Υπουργούς Υγείας, Συγκοινωνιών και Έργων, Εργασίας και Παιδείας, για τη διενέργεια μελέτης, με σκοπό την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.

Η απόφαση μελέτης για εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, πέραν της γενικής αναγκαιότητας που παρατηρείται για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, εμπίπτει και στην ανησυχία που υπάρχει για τον χειμώνα που έρχεται, αφού εκφράζονται φόβοι πως ενδεχομένως να είναι δύσκολος λόγω της συνύπαρξης του κορωνοϊού, με τη γρίπη ή άλλα λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται δια μέσου του αναπνευστικού συστήματος.

Όλα τα πιο πάνω αλλά και η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, θα θέσουν στο τραπέζι τα μέλη της ΣΕΕ και ο υπουργός Υγείας, την επόμενη βδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανάρπαστα τα self test λόγω αύξησης κρουσμάτων-Παρατηρούνται ελλείψεις στα φαρμακεία

Δειτε Επισης

Ανεπίτρεπτη θεωρεί την απομόνωση ατόμων τρίτης ηλικίας ο ΔΗΣΥ
Η Κύπρος το μεγαλύτερο μερίδιο χρήσης βενζίνης κίνησης στην ΕΕ
Το παιδί θαύμα στο σκάκι, που κατέκτησε AI και Google, και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ
Τις επιπτώσεις κατασκευής έργου κοντά στον Πεδιαίο συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Άναψε πράσινο το Υπουργικό για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ
Αντισταθμιστικά μέτρα για επηρεαζόμενους από τα έργα στη Τσερίου-Θα διαρκέσουν 104 εβδομάδες
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων για Ν.Λοϊζίδη ζητά Κλαδικό Συμβούλιο «Ισότητας»
Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης, που τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας-Ιδιοφυΐα από μικρός
Επιχορήγηση 100.000 e-IDs ενέκρινε το Υπουργικό-«Αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο»