Έγινε... Τούρκος ο Ερτουγρούλογλου για τις δηλώσεις Φερέιρα για τους Τουρκοκύπριους

Την αντίδραση του «υπουργού εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου προκάλεσαν δηλώσεις της Επιτρόπου της ΕΕ για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο. Στα πλαίσια της επίσκεψης της, η Ευρωπαία αξιωματούχος δήλωσε ότι «όλοι οι Κύπριοι είναι πολίτες της ΕΕ και ολόκληρη η χώρα είναι μέρος της Ευρώπης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανέλυσε τις προτάσεις του για συνεργασία με τους Ε/κ στην Επίτροπο Φερέϊρα ο Τατάρ

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ερτουγρούλογλου ισχυρίζεται ότι η δήλωση αυτή της κ. Φερέιρα «είναι μια νέα ένδειξη της προκατειλημμένης στάσης της ΕΕ». 

«Οι δηλώσεις της κ. Φερέιρα προς αυτή την κατεύθυνση αποκαλύπτουν την άνευ όρων υποστήριξη που παρέχει η ΕΕ στους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι δεν έχουν την εξουσία να λαμβάνουν αποφάσεις για το νησί μας. Η υιοθέτηση και η χρήση από την ΕΕ του 'Κυπριωτισμού', που χρησιμοποιείται ως εργαλείο από τους Ελληνοκύπριους για να αγνοήσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αποτελεί απόδειξη ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ένας θεσμός που μπορεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό», προστίθεται στο ανακοινωθέν. 

Ο «υπεξ» ισχυρίζεται επίσης ότι «αυτή η αντίληψη, η οποία αρνείται την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων και προτιμά να τους βλέπει ως ‘κοινότητα’ ή ακόμη και απλώς ως ‘άτομα’, στοχεύει στην εξάλειψη της ταυτότητας του τουρκοκυπριακού λαού και του δικαιώματός του να έχει λόγο στο νησί. Οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί η οικονομική βοήθεια της ΕΕ, η οποία δεν φέρει καμία σημασία, ως εκβιασμός εναντίον του τουρκοκυπριακού λαού και παρόμοιες προκατειλημμένες συμπεριφορές αναγκάζουν την τδβκ να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ». 

Στο ανακοινωθέν περιλαμβάνεται τέλος η τουρκική θέση για την Κυπριακή Δημοκρατία για την μετά-1963 περίοδο και αναφέρεται ότι η «τδβκ» - όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος - «δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ και δεν έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ». 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ