Οι νέες μαρτυρίες, η κατάθεση του διαμεσολαβητή και η επέκταση των ερευνών

Εκπνέει σε δύο ημέρες το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε στον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος διορίστηκε ως ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής για να διερευνήσει τις καταγγελίες της Διεύθυνσης των Φυλακών σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος φαίνεται να είχε παράνομη επικοινωνία με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών, ζητώντας του μεταξύ άλλων στοιχεία που θα έπλητταν το έργο της Διεύθυνσης, με σκοπό την εξόντωση της, δίνοντας μάλιστα ανταλλάγματα στον κρατούμενο.  

Οι έρευνες του ανακριτή συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο λόγο του όγκου του μαρτυρικού υλικού και των προσώπων που φαίνεται να εμπλέκονται είτε άμεσα είτε έμμεσα και από τα οποία πρέπει να ληφθούν καταθέσεις, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης φαίνεται να παίρνει παράταση στις έρευνες, κάτι που συνεπάγεται με παράταση και της διαθεσιμότητας του Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος, όπως είχε αναφέρει αρμόδια πηγή, θα πρέπει να παραμείνει εκτός μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών, ενώ η επιστροφή του θα εξαρτηθεί από το εάν θα προκύψουν σε βάρος του ποινικά αδικήματα. 

Ενώπιον του κ. Αιμιλιανίδη βρίσκονται σωρεία στοιχείων και μαρτυριών από πρόσωπα τόσο εντός όσο και εκτός φυλακών, τα οποία κατέθεσαν όσα γνωρίζουν γύρω από την υπόθεση και για την προσπάθεια αναζήτησης στοιχείων σε βάρος της Διεύθυνσης. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως πέραν των στοιχείων και των μαρτυριών που είχε στα χέρια της η Διεύθυνση, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, προέκυψαν επιπρόσθετες μαρτυρίες από πρόσωπα, τα οποία εξέφρασαν την πρόθεση να καταθέσουν και τα οποία είχαν γνώση κάποιων γεγονότων. 

Μάλιστα, φαίνεται να προέκυψαν και μαρτυρίες από πρόσωπα εκτός Φυλακών, τα οποία κατέθεσαν και έδωσαν πληροφορίες αναφορικά με προσέγγιση που έγινε, ακόμη και προ ημερών και ενώ οι έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη, δείχνοντας προσπάθεια αναζήτησης στοιχείων σε βάρος της Διεύθυνσης.

Όλοι οι ισχυρισμοί βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ποινικού ανακριτή προς εξέταση και αξιολόγηση, ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκονται και τα ανταλλάγματα που έλαβε ή θα λάμβανε ο βαρυποινίτης. Ένα από αυτά, υπενθυμίζεται, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται να ήταν το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ που έλαβε μέσω τρίτου, ενώ γίνεται αναφορά και για κλείσιμο υπόθεσης και βοήθεια στην αίτηση του στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, τα μέλη του οποίου κλήθηκαν για κατάθεση. 

Κατέθεσε ο... διαμεσολαβητής 

Για κατάθεση στον ποινικό ανακριτή κατέθεσαν και άτομα εκτός φυλακών, τα οποία είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με την υπόθεση ή παρεμφερεή ζητήματα, τα οποία προέκυψαν τόσο από τις συνομιλίες όσο και από άλλες μαρτυρίες, με κάποιους εξ αυτών να θέτουν στο τραπέζι ζητήματα ευνοϊκής μεταχείρισης και κατάχρησης εξουσίας, προσκομίζοντας διάφορα στοιχεία για χειρισμούς της ΥΚΑΝ.  

Επιπρόσθετα, ανάμεσα στους μάρτυρες εκτός Φυλακών που κατέθεσαν είναι και πρόσωπο το οποίο φαίνεται να επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό της Διεύθυνσης, πως διαμεσολάβησε ώστε ο Διοικητής της ΥΚΑΝ να συναντηθεί με τη Διεύθυνση των Φυλακών. Σημειώνεται, πως όπως προκύπτει από τα δεδομένα, η συνάντηση ζητήθηκε μετά τον εντοπισμό των στοιχείων και την αποκάλυψη των συνομιλιών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσωπο αυτό, που έχει επαφή με τη Διεύθυνση, ανέφερε πως του ζητήθηκε να μεσολαβήσει σε διαφορετικές περιπτώσεις, ώστε να διευθετηθεί συνάντηση, ωστόσο η Άννα Αριστοτέλους αρνήθηκε, ερωτώμενη το λόγο της συνάντησης και γιατί δεν ζητείτο επίσημα μέσω του ιδίου. Μετά την άρνηση της Διεύθυνσης των Φυλακών, όπως έγινε γνωστό, ο Διοικητής της ΥΚΑΝ φαίνεται να απέστειλε επιστολή στη Διευθύντρια των Φυλακών για κατ΄ ιδίαν  συνάντηση.

Τόσο η Άννα Αριστοτέλους, όσο και η υποδιευθύντρια των Φυλακών, κλήθηκαν από τον ποινικό ανακριτή να καταθέσουν και να προσκομίσουν όλα τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που έχουν ενώπιον τους, ενώ πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανέφεραν πως έδωσαν και συμπληρωματικές καταθέσεις, δίνοντας επιπρόσθετα στοιχεία. Πάντως, μέσα από την έρευνα, αναμένεται όπως είναι αναμενόμενο να διαφανούν όλες οι ενέργειες της Διεύθυνσης μετά τον εντοπισμό των στοιχείων, ενώ θα διαφανεί ο χρόνος και ο τρόπος επικοινωνίας. 

Άρση απορρήτου;

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν πως ο ποινικός ανακριτής αναμένεται να ζητήσει άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των εμπλεκόμενων, ωστόσο άγνωστο εάν ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης αναμένεται να ζητήσει κάτι τέτοιο από την Νομική Υπηρεσία και αν αυτή θα ανάψει το πράσινο φως. 

Πάντως, σε μια τέτοια περίπτωση, θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν ισχυρισμοί, ειδικότερα σε ότι αφορά την αλυσίδα επικοινωνίας ή τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση και για τα οποία γίνεται λόγος στις συνομιλίες. Για παράδειγμα, ενδεχομένως να διαφανεί εάν όντως υπήρχε συνομιλία με την πρόεδρο του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως, στην οποία αναφέρθηκε ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, αν υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις, ενώ ενδεχομένως να διαφανούν οι επικοινωνίες των εμπλεκομένων κατά τις ουσιώδεις ημερομηνίες. 

Πάντως, αιχμές κατά του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως είχαν αφήσει και κρατούμενοι με ανοιχτή επιστολή τους που έδωσαν στην δημοσιότητα, μέσω της οποίας είχαν αναφέρει πως «ο συγκεκριμένος ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας έκοβε κατάδικους επεμβαίνοντας στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεων για το parole και στη συνέχεια τους ευχόταν περαστικά, μέσω μηνυμάτων σε κατάδικους υποχείρια του. Στερούσε την ελευθερία σε ανθρώπους που ενδεχομένως να τη δικαιούνταν, λόγω καλής διαγωγής και ειλικρινούς μεταμέλειας απλά και μόνο για να επιβεβαιώνει την ισχύ και την εξουσία του στο σύστημα. Ένας αξιωματικός, ο οποίος δεν δίστασε να εκβιάσει τη Διεύθυνση των Φυλακών, κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερόταν σε ένα κατάδικο και στην οικογένεια του σε περίπτωση που δεν ικανοποιούσε το θέλημα του».

Επίσης, οι κρατούμενοι, που πιθανόν να κλήθηκαν ή να κληθούν για κατάθεση σε σχέση με τα όσα ανέφεραν στην επιστολή τους, είχαν κάνει λόγο για απειλές, λέγοντας πως «έχει επανειλημμένα απειλήσει τους ιδίους και τις οικογένειάς τους με σκοπό να εκμεταλλευτεί την θέση του και επεμβαίνει ασταμάτητα στις ζωές των κατάδικων άμεσα ή έμμεσα με παρομοίους τρόπους όπως αυτούς που ακουστήκαν σήμερα», ενώ μίλησαν για «σοβαρές ανησυχίες και φόβους για τη ζωή μας από αστυνομικούς που χωρίς κανένα ενδοιασμό επικοινωνούν με κατάδικους και αφού τους προσφέρουν λεφτά και ανταλλάγματα, αποσπούν άλλα και δημιουργούν πληροφορίες για να τις χρησιμοποιήσουν για την προσωπική τους ατζέντα. Άλλες φορές για να δημιουργήσουν υποθέσεις εναντίον ατόμων που παραμένουν υπόδικοι και άλλες φορές με σκοπό να προσπαθήσουν να πετύχουν καταδίκη ατόμων». 

Τα μηνύματα στο επίκεντρο 

Όπως είχαν αναφέρει νομικοί κύκλοι στον REPORTER, ενώπιον του ανακριτή κατατέθηκαν όλα τα στοιχεία που εντοπίστηκαν, μέσα από τα οποία διαφαίνεται - σύμφωνα με τη θέση τους - προσπάθεια συλλογής πληροφοριών που θα έπλητταν τη Διεύθυνση των Φυλακών αλλά και προσωπικά την Άννα Αριστοτέλους, αφού εντοπίστηκαν sms με τα οποία ο βαρυποινίτης ενημερωνόταν πως «φημολογείται πως θα φύγει σύντομα από τη θέση της», λέγοντας του «θέλω να κάνω κάποια πράγματα πριν να φύγουν τα κορίτσια από τις φυλακές».

Επίσης, σε άλλο μήνυμα ο αξιωματικός, απαντώντας στον κρατούμενου που τον ενημερώνει πως ψάχνει βίντεο για τη Διευθύντρια, του αναφέρει «το μόνο που θέλω είναι κάποια βίντεο που τις κάφκουν. Εάν έχεις ή αν βρεις στείλε μου τα και ξέρω τι θα κάνω».

Επιπρόσθετα, όπως αποκαλύφθηκε, υπάρχει μήνυμα το οποίο αναφέρει: «Θέλω βίντεο τραβηγμένα από τις φυλακές… τζιάλα… Να φαίνονται οι χώροι των φυλακών κτλ. Και γενικά εάν έχει βίντεο με κρατούμενους που κάνουν έστω και αστεία ή οτιδήποτε θέλω τα. Αρκεί να καταλαβαίνουμε ότι είναι τραβηγμένα από κρατούμενους», ενώ άλλο μήνυμα ο κρατούμενος φαίνεται να αναφέρει πως «Τζιαμέ που εν θα μπόρω να τραβώ βίντεο θα τραβώ το φερμουάρ πάνω να με φαίνεται η κάμερα του τηλεφώνου τζαι να ακούσεις ομιλίες που να μιλώ μαζί τους» (σ.σ πιθανόν να αναφέρεται σε δεσμοφύλακες)

Σε άλλο μήνυμα, φέρεται ο αξιωματικός τον ενημερώνει τον κρατούμενο πως θα ζητήσει τον φάκελο συγκεκριμένης υπόθεσης τροχαίου που του ανέφερε ο βαρυποινίτης, η οποία δεν καταχωρήθηκε ακόμη, με το στέλεχος να υπόσχεται «θα προσπαθήσω να την κλείσω». Ακολουθεί νέα συνομιλία, όπου ο αξιωματικός φαίνεται να του αναφέρει πως «θα του κλείσω την υπόθεση του … σου» (σ.σ συγγενικό του πρόσωπο), ενημερώνοντας τον πως ζήτησε το φάκελο της υπόθεσης, λέγοντας του «δώσε μου λίγες μέρες και θα σου δώσω αποτέλεσμα». 

Ως εκ τούτου, ενδεχομένως ο ποινικός ανακριτής να αναζητήσει την πορεία την εν λόγω υπόθεσης και εάν όντως αυτή είχε κλείσει κατά τον ουσιώδη χρόνο. 

Ακόμη να καταθέσει ο Διοικητής

Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής δεν έχει καταθέσει ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, ο οποίος είναι θέμα χρόνου να κληθεί ενώπιον του ποινικού ανακριτή, ώστε να καταθέσει αναφορικά με τα όσα του καταλογίζονται. 

Πληροφορίες από την πλευρά του Μιχάλη Κατσουνωτού, αναφέρουν πως ο Διοικητής της ΥΚΑΝ δεν φαίνεται να αρνείται τη συνομιλία, εντούτοις προβάλλει διάφορους ισχυρισμούς οι οποίοι αναμένεται να διερευνηθούν, ενώ από την κατάθεση του θα διαφανεί το εάν τελικά γνώριζε οποιοσδήποτε άλλος για την επικοινωνία. Υπενθυμίζεται πως πηγές που πρόσκεινται στον Αρχηγό, την υπουργό Δικαιοσύνης και την Νομική Υπηρεσία, αρνούνται κατηγορηματικά πως γνώριζαν για την επαφή με τον βαρυποινίτη. 

Σημειώνεται πως τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας, όσο και η υπουργός Δικαιοσύνης, σε δημόσιες δηλώσεις τους ανέφεραν πως έλαβαν γνώση από τα δημοσιεύματα, ωστόσο σε περίπτωση που τους εμπλέξει ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις. 

Δειτε Επισης

Προθεσμία ως την Τετάρτη το βράδυ στη Χαμάς από Ισραήλ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας
Ανακήρυξη 29 κοινοταρχών χωρίς ανθυποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια Πάφου
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο οκτώ Κοινοτάρχες της Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας
Ρωσικός βομβαρδισμός σε σιδηροδρομική υποδομή του Χαρκόβου-Σκοτώθηκε ένας 20χρονος
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Στα σχολεία της Τουρκίας η «Γαλάζια πατρίδα»-Πώς θα παρουσιάζεται το Κυπριακό και η Γενοκτονία των Ποντίων
Βίντεο-ντοκουμέντα από την έκρηξη σε βενζινάδικο και τοποθέτηση βόμβας σε κάβα στην Ελλάδα
Ηγετικό περιφερειακό ρόλο αναγνώρισε στην Κύπρο ο Σούνακ-Συζήτησε τις εξελίξεις με τον Πρόεδρο
Γάζωσαν με καλάσνικοφ αυτοκίνητο στην Ελλάδα-Τραυματίστηκε ένας 23χρονος
7280 υποψήφιοι διεκδικούν 3227 θέσεις την 9η Ιουνίου-Όλες οι λεπτομέρειες ενόψει εκλογών