Τέλος χρόνου, μόνο χαλλούμι ΠΟΠ στην αγορά-Στην αγορά για ελέγχους η Κυβέρνηση

Τελείωσε η διορία που έδωσε η Κυβέρνηση, όσον αφορά στην εφαρμογή της νομοθεσίας για το χαλλούμι, αφού με επιστολή που έστειλε το Υπουργείο Γεωργίας προς τους αρμόδιους φορείς, τους ενημερώνει ότι από σήμερα ξεκινούν οι έλεγχοι. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε νέα σύσκεψη, στην οποία θα θέσουν επί τάπητος όλες τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.

Η περίοδος χάριτος, που είχε δώσει το Υπουργείο Γεωργίας στους τυροκόμους, τους αιγοπροβατοτρόφους και τους αγελαδοτρόφους για να καταλήξουν σε μία πρόταση που να ικανοποιεί και τις τρεις πλευρές, φαίνεται ότι έχει λήξει, αφού από την ερχόμενη εβδομάδα τίθεται σε ισχύ η νομοθεσία για την παραγωγή χαλλουμιού, στα πρότυπα ΠΟΠ. Τις προθέσεις της Κυβέρνησης έκανε γνωστές, με επιστολή που έστειλε προς τους τυροκόμους το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο τους ενημέρωσε ότι όσοι θέλουν να παράγουν χαλλούμι, θα πρέπει να το κάνουν βάσει της νομοθεσίας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα αποσύρονται από την αγορά.

Μάλιστα, το Υπουργείο Γεωργίας ξεκαθάρισε πως δεν είναι επιτρεπτή η χρήση μίας ονομασίας ΠΟΠ σε προϊόντα που δεν συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές της σχετικής προστατευόμενης ονομασίας ή γεωγραφικής ένδειξης. Την ίδια ώρα, καλούνται όσοι τυροκόμοι έχουν διοχετεύσει στην αγορά χαλλούμι το οποίο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι ΠΟΠ, τότε θα υπάρχουν κυρώσεις, είτε το προϊόν βρίσκεται στην εγχώρια αγορά, είτε στο εξωτερικό και θα αποσύρονται.

Πάντως, η εφαρμογή της νομοθεσίας ήταν αίτημα των πλείστων οργανώσεων, που εξέφρασαν την άποψη ότι αυτό έπρεπε να γίνει από τον Οκτώβριο του 2021 και με αυτό τον τρόπο δεν θα γινόταν καταγγελία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έκανε η Γερμανία.

Το Υπουργείο Γεωργίας, υπενθυμίζεται, θέλησε να δώσει μία προθεσμία λίγων ημερών ώστε να υπάρξει μία κατάληξη, αφού η πρόταση που είχε ετοιμάσει η Κυβέρνηση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Και αυτό επειδή, η πρόνοια για τις ποσοστώσεις ήταν αντίθετη με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ΠΟΠ, αλλά και των αιτημάτων των αιγοπροβατοτρόφων. Πάντως, από πλευράς τους οι οργανώσεις διαμηνύουν πως αν υπάρξει αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση, η λήψη μέτρων αντίδρασης από τους αιγοπροβατοτρόφους είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Στο μεταξύ, εντός των ημερών οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τους αιγοπροβατοτρόφους, όπως η ΠΕΚ και η ΕΚΑ, αναμένεται να έχουν συνάντηση με τα μέλη τους, ώστε να τους ενημερώσουν για τις εξελίξεις με το θέμα.

Ξανά στο Προεδρικό οι αγροτικές οργανώσεις

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καλέσει ξανά τις αγροτικές οργανώσεις, στο Προεδρικό, για να θέσουν επί τάπητος όλες τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του χαλλουμιού, αλλά και να συζητήσουν για την αύξηση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ο Πρόεδρος συγκάλεσε τη σύσκεψη, θέτοντας προς συζήτηση δύο υπομνήματα που έχουν καταθέσει οι αγροτικές οργανώσεις, στις οποίες γινόταν λόγος για το θέμα της επισιτιστικής κρίσης, αλλά και για το χαλλούμι. Από πλευράς οργανώσεων εκφράζεται μία δυσφορία για το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η σύγκλιση αυτής της σύσκεψης.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω σύσκεψη δεν επηρεάζει την απόφαση της Κυβέρνησης, να αρχίσουν οι έλεγχοι από σήμερα, καθώς δεν πρόκειται να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψε φωτιές η πρόταση για τις ποσοστώσεις στο χαλλούμι-Πυρά κατά Κυβέρνησης

Δειτε Επισης

Ανεπίτρεπτη θεωρεί την απομόνωση ατόμων τρίτης ηλικίας ο ΔΗΣΥ
Η Κύπρος το μεγαλύτερο μερίδιο χρήσης βενζίνης κίνησης στην ΕΕ
Το παιδί θαύμα στο σκάκι, που κατέκτησε AI και Google, και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ
Τις επιπτώσεις κατασκευής έργου κοντά στον Πεδιαίο συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Άναψε πράσινο το Υπουργικό για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ
Αντισταθμιστικά μέτρα για επηρεαζόμενους από τα έργα στη Τσερίου-Θα διαρκέσουν 104 εβδομάδες
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων για Ν.Λοϊζίδη ζητά Κλαδικό Συμβούλιο «Ισότητας»
Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης, που τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας-Ιδιοφυΐα από μικρός
Επιχορήγηση 100.000 e-IDs ενέκρινε το Υπουργικό-«Αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο»