Μετά από έντεκα χρόνια φαγούρας… οριστικό τέλος στο συνταξιοδοτικό εκπαιδευτικών

Έντεκα χρόνια ήταν αρκετά, για να μπει ένα τέλος σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του δημοσίου που μονιμοποιήθηκαν από το 2011 και μετά, καθώς όπως φαίνεται συντεχνίες που εκπροσωπούν τους δημόσιους υπαλλήλους και Κυβέρνηση έχουν καταλήξει σε συμφωνία που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Το θέμα του συνταξιοδοτικού σχεδίου για τους εκπαιδευτικούς που μονιμοποιήθηκαν από το 2011 και μετά, ταλάνιζε εδώ και μία δεκαετία τις οργανώσεις, αφού οι εν λόγω εκπαιδευτικοί δεν καλύπτονταν από οποιοδήποτε κρατικό συνταξιοδοτική σχέδιο. Κάτι που είχε προκαλέσει πολλές φορές την έντονη αντίδραση ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ, ενώ υπήρξε και πρόθεση για λήψη δυναμικών μέτρων.

Ο άσπρος καπνός φαίνεται να βγήκε τον Μάιο του 2021, αφού οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, μαζί με την ΠΑΣΥΔΥ και άλλες δύο οργανώσεις που εκπροσωπούν δημόσιους υπαλλήλους, κατέληξαν σε συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών.

«Αυτή η συμφωνία, ουσιαστικά εντάσσει τους εκπαιδευτικούς και γενικά τους κρατικούς υπαλλήλους, που μονιμοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβρη του 2011, σε κρατικό συνταξιοδοτικό σχέδιο και με αυτό τον τρόπο θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση αυτών των εργαζομένων στην κρατική μηχανή. Ακολούθως, το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε και διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία, εγκρίθηκε από το Υπουργικό και τώρα βρίσκεται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής», υπέδειξε στον REPORTER ο γενικός γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.

Η Επιτροπή Οικονομικών είχε θέσει το νομοσχέδιο προς συζήτηση, κατά τις τελευταίες συνεδρίες της, πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της για το καλοκαίρι, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να το προωθήσει προς την Ολομέλεια, για ψήφιση πριν το κλείσιμο, παρά την επιμονή των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

«Παρόλο που υπήρχαν εναντιώσεις, θα μπορούσαν εύκολα να λυθούν, όμως κάποιες διαφωνίες από κάποιες άλλες κατηγορίες εργαζομένων και τελικά αποφασίστηκε να παραπεμφθεί στις πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής, μετά την επαναλειτουργία της Βουλής, το Σεπτέμβριο. Από την πλευρά μας, ήταν έντονη η επιθυμία μας, από την πρώτη συνεδρία που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών, τον Ιούνιο, να ψηφιστεί πριν το καλοκαίρι, επειδή μας επηρεάζει άμεσα, αφού κάθε 31 Αυγούστου, αφυπηρετεί και ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών. Όσο παρατηρείται καθυστέρηση στο να το ψηφίσουν, όπως και τώρα, σημαίνει ότι κάποιοι συνάδελφοί μας, που θα αφυπηρετήσουν στις 31 Αυγούστου, αλλά μονιμοποιήθηκαν μετά το 2011, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ότι δεν θα πάρουν κανένα συνταξιοδοτικό ωφέλιμα».

Η επιμονή των καθηγητών να κερδίσουν το καλοκαίρι, αφορά στο γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί που έχουν αφυπηρετήσει τα τελευταία έντεκα χρόνια δεν έχουν κανένα συνταξιοδοτικό ωφέλημα, αφού δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο σχέδιο.  

«Στην πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, αναφέραμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση και για τους εκπαιδευτικούς που ήδη έχουν αφυπηρετήσει και δεν έχουν λάβει τίποτα. Το Υπουργείο επικαλείται λόγους συνταγματικότητας, ότι δηλαδή είναι αντισυνταγματικό να ενταχθεί αυτή η ομάδα των εκπαιδευτικών στο σύστημα, επειδή αφυπηρετήσαν και δεν είναι εν ενεργεία εργαζόμενοι κλπ. Όμως, η καθυστέρηση στο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, δημιουργεί επιπρόσθετο αριθμό εκπαιδευτικών που δεν θα πάρει κανένα ωφέλιμα. Υπάρχουν δεσμεύσεις από τον υπουργό Οικονομικών, ότι θα δοθεί ένα ποσό εφάπαξ, θα γίνει κάποιος υπολογισμός, αλλά δεν ξέρουμε τον τρόπο που θα δοθεί αυτό το ωφέλιμα στους συναδέλφους».

Ο κ. Χατζησάββας ξεκαθάρισε πως από πλευράς τους θα επιδιώξουν να έχουν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και την πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής, εντός του καλοκαιριού, ώστε να συζητήσουν τους τρόπους που θα μπορούν να καλυφθούν οι συνάδελφοι τους, που αυτή τη στιγμή δεν επωφελούνται από κανένα σχέδιο.

«Δεν είναι μεγάλος αριθμός των συναδέλφων, θα μπορούσαν να εντάσσονταν στο κρατικό συνταξιοδοτικό σχέδιο, με αναδρομική ισχύ. Αυτή ήταν η θέση μας. Αναμένουμε να ψηφιστεί άμεσα, όσο πιο σύντομα γίνεται, επειδή όσο καθυστερεί η Βουλή να το ψηφίσει, σημαίνει δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα».

Στο μεταξύ, οι καθηγητές παρουσιάζονται έντονα ενοχλημένοι από το γεγονός ότι υπήρξε μία μεγάλη καθυστέρηση στο να υπάρξει συμφωνία με την Κυβέρνηση, για το συγκεκριμένο ζήτημα, με τον κ. Χατζησάββα να τονίζει πως ως οργάνωση είχαν ασκήσει μεγάλη πίεση προς όλους τους αρμόδιους.  

«Η καθυστέρηση ήταν πολύ μεγάλη και ασκούσαμε μεγάλη πίεση για το θέμα. Δίνονταν διαβεβαιώσεις από την Κυβέρνηση ότι θα λυνόταν το πρόβλημα. Να υπενθυμίσω ότι η θέση της Κυβέρνησης ήταν υπέρ του ταμείου προνοίας αρχικά και η θέση μας ως ΟΕΛΜΕΚ, ήταν ότι αυτοί οι συνάδελφοι έπρεπε να εντάσσονται σε κρατικό συνταξιοδοτικό σχέδιο, για να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων και όχι να δημιουργούνται διαφορετικές κατηγορίες εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων στο δημόσιο».

Ικανοποιημένοι και οι δάσκαλοι

Ικανοποιημένοι με την κατάληξη του όλου ζητήματος είναι και οι δάσκαλοι, με το γενικό γραμματέα της οργάνωσης, Χάρη Χαραλάμπους να σημειώνει πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το νομοσχέδιο θα εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση να μην ψηφιστεί και είναι κυρίως διαδικαστικούς λόγους που δεν οδηγήθηκε για ψήφιση. Βλέπουμε την καθυστέρηση που υπάρχει και αυτή είναι η ανησυχία η δική μας, επειδή καθυστέρησε να πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή και αυτή η καθυστέρηση δεν το επέτρεψε να ψηφιστεί. Δική μας εισήγηση ήταν να ψηφιστεί και αν χρειαζόταν βελτιώσεις, να γίνονταν αργότερα. Είναι η συμφωνία που πετύχαμε με τις άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις και την ΠΑΣΥΔΥ και επαναφέρει τα μέλη μας σε συνταξιοδοτικό, κάτι που είχε χαθεί το 2013».

Αναφερόμενος στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, ο κ. Χαραλάμπους εξήγησε πως αρχικά η Κυβέρνηση είχε προτείνει το ταμείο προνοίας, ωστόσο δεν το αποδέχθηκαν ως εκπαιδευτικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να πρέπει να υπάρξει νέα πρόταση από πλευράς Κυβέρνησης.   

«Η πρόθεση της Κυβέρνησης να επαναφέρει μία άλλη πρόταση, που ήταν το ταμείο προνοίας, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση. Οι διαβουλεύσεις για αυτή τη συμφωνία ξεκίνησε πριν από 2-3 χρόνια και φαίνεται ότι κανένας δεν θέλει να την ανατρέψει. Τελικά συμφώνησε μαζί μας και η ΣΕΚ και η ΠΕΟ. Προκάλεσε δυσαρέσκεια το γεγονός ότι καθυστέρησε να ψηφιστεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ανεπίτρεπτη θεωρεί την απομόνωση ατόμων τρίτης ηλικίας ο ΔΗΣΥ
Η Κύπρος το μεγαλύτερο μερίδιο χρήσης βενζίνης κίνησης στην ΕΕ
Το παιδί θαύμα στο σκάκι, που κατέκτησε AI και Google, και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ
Τις επιπτώσεις κατασκευής έργου κοντά στον Πεδιαίο συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Άναψε πράσινο το Υπουργικό για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ
Αντισταθμιστικά μέτρα για επηρεαζόμενους από τα έργα στη Τσερίου-Θα διαρκέσουν 104 εβδομάδες
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων για Ν.Λοϊζίδη ζητά Κλαδικό Συμβούλιο «Ισότητας»
Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης, που τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας-Ιδιοφυΐα από μικρός
Επιχορήγηση 100.000 e-IDs ενέκρινε το Υπουργικό-«Αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο»