Παρεξήγηση η μνημόνευση του Παπαλαζάρου απαντά η Εκκλησία-Οργή Στεφάνου

Σε παρεξήγηση οφείλεται, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Πάφου, Γεώργιο, η μη μνημόνευση του ήρωα Κυριάκου Παπαλαζάρου, που κατήγγειλε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μέσω δηλώσεων του και ανάρτησής του στο Twitter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Kαταγγελία Στεφάνου ότι ιερέας αρνήθηκε να μνημονεύσει δολοφονηθέντα από την ΕΟΚΑ Β’

To μνημόσυνο του Κυριάκου Παπαλαζάρου, που φονεύθηκε τον Ιούλιο του 1973, από την ΕΟΚΑ Β’, τελείτο το πρωί σε εκκλησία στα Χολετριά, όπου και παρέστη ο γ.γ. του ΑΚΕΛ΄, ωστόσο ο ιερέας δεν τον μνημόνευσε, κάτι που έφερε την αντίδραση του Στέφανου Στεφάνου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, ο ιερέας "αρνήθηκε πεισματικά" να μνημονεύσει τον Κυριάκο Παπαλαζάρου, έναν ήρωα, "που έπεσε θύμα της Εοκαβιτικής τρομοκρατίας στην Μητρόπολη Πάφου όπου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ την 1η Ιούλη του 1973". Τον δολοφόνησαν, είπε ο κ. Στεφάνου, για να εκδικηθούν τον Παπαλάζαρο, ο οποίος αντιστάθηκε στο εκκλησιαστικό πραξικόπημα.

"Μας οργίζει πραγματικά το γεγονός ότι ο ιερέας αρνήθηκε να τον μνημονεύσει", είπε και πρόσθεσε ότι, "θέλω να καταγγείλω αυτό το γεγονός με πολλή οργή. Ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αφήσουν το θέμα εδώ, αλλά θα απευθυνθεί ως ΓΓ του ΑΚΕΛ και στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄, και στον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, και θα ζητήσει τους λόγους γιατί ο ιερέας της εκκλησίας Αγίου Παντελεήμονος των Χολετριών δεν μνημόνευσε τον Κυριάκο Παπαλάζαρο, ενώ μέχρι τώρα μνημονευόταν μαζί με τον αδερφό του Σωτήρη, ο οποίος έπεσε υπερασπιζόμενος την πατρίδα.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως είναι πολύ γνωστή η ιστορία της οικογένειας Παπαλαζάρου, για τους ηρωικούς αγώνες και αντίστασης στην τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β, όπως είπε, αλλά και την αντίσταση στο πραξικόπημα, αλλά και για το γεγονός ότι ο Σωτήρης Παπαλαζάρου, παρόλο που ήταν φοιτητής στη Σοβιετική Ένωση και είχε έρθει για ολιγοήμερες διακοπές στην Κύπρο, έτρεξε να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία και μετά έτρεξε να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία. "Είναι για αυτό που λέω ότι μας οργίζει αυτή η στάση του ιερέα, που πραγματικά δεν θα πρέπει να μείνει εδώ», πρόσθεσε.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, σε δηλώσεις του μετά την τέλεση πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, στη Μητρόπολη Πάφου, απολογήθηκε προς την οικογένεια, κάνοντας λόγο για παρεξήγηση. Η θέση του ιερέα, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Γεώργιο, είναι ότι τελέστηκε το μνημόσυνο όσων φονεύθηκαν κατά το πραξικόπημα και από την παρανομία την περασμένη Κυριακή και θεώρησε ότι σήμερα αφορούσε τους πεσόντες της εισβολής. Η εισβολή ήταν απότοκο του πραξικοπήματος και τα δυο καταδικάζονται εξίσου, συνέχισε, καλώντας τον λαό να ενωθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει την Τουρκία που απεργάζεται την εξαφάνιση των Ελλήνων από την Κύπρο.   

Επικρίνει τον Ιερέα η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος-Για την Κύπρο»

Τη στάση του ιερέα στα Χολέτρια, ο οποίος αρνήθηκε το πρωί της Κυριακής να μνημονεύσει τον Κυριάκο Παπαλαζάρου, επικρίνει με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος-Για την Κύπρο», καλώντας τον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη Πάφου να επιληφθούν της κατάστασης.

Η Πρωτοβουλία, αναφέρεται σε ντροπή, κάνει λόγο για "επαίσχυντη άρνηση" και εκφράζει τη συμπάθεια της προς την οικογένεια του ήρωα Κυριάκου Παπαλαζάρου, ο οποίος δολοφονήθηκε από μέλος της ΕΟΚΑ Β' την 1η Ιουλίου 1973 έξω από τη Μητρόπολη Πάφου.

Απευθύνοντας έκκληση στον Αρχιεπίσκοπο και στον Μητροπολίτη Πάφου να παρέμβουν, η Πρωτοβουλία τονίζει ότι δεν θα ανεχθεί η θυσία του Κυριάκου να ξεχαστεί. «Θα μείνει να θυμίζει τους αγώνες για την δημοκρατία που κάποιοι επιβουλεύονται», καταλήγει.

«Η ιστορία θα ήταν διαφορετική αν δεν επικρατούσε ο εθνικισμός και ο φασισμός»

Το μήνυμα ότι η ιστορία αυτού του τόπου, θα ήταν διαφορετική αν ο εθνικισμός, ο φασισμός, ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία δεν όπλιζαν τα χέρια μιας θλιβερής μειοψηφίας ενάντια στο λαό μας έστειλε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κατά τον επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο των Κυριάκου και Σωτήρη Παπαλαζάρου.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως η περίοδος που διανύουμε είναι πρωτόγνωρα δύσκολΗ για την πατρίδα μας, προσθέτοντας πως μέρα με τη μέρα η ελπίδα για τη λύση του κυπριακού απομακρύνεται. Από τη μια, είπε, «η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση και με τις αλλεπάλληλες έκνομες ενέργειες της ενισχύει τα διχοτομικά τετελεσμένα επί του εδάφους και δημιουργεί καινούργια».

Από την άλλη, συνέχισε, η διεθνής κοινότητα όχι μόνο αποφεύγει να καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι, αλλά πλέον δεν αναφέρεται καν στη συμφωνημένη βάση λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, δεν αναφέρεται στην ανάγκη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν». Είπε ακόμη πως είναι φανερό ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το παρατεταμένο αδιέξοδο για να ενισχύει τη διχοτόμηση. Την ίδια ώρα, συνέχισε, αυξάνει την πίεση της πάνω στους Τουρκοκύπριους, ενώπιον της τραγικής αυτής κατάστασης δεν μπορεί να υπάρξει, όπως είπε, κανένας εφησυχασμός και καμία παθητικότητα.  

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου απευθυνόμενος στον Κυριάκο και Σωτήρη Παπαλαζάρου στους ηρωικούς νεκρούς της αντίστασης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας ανέφερε πως δυστυχώς, δεν τους έφεραν ούτε και αυτή τη χρονιά ευχάριστα νέα για τη δικαίωση της θυσίας τους. Ο τόπος μας, είπε, παραμένει σκλαβωμένος, η κατοχή ριζώνει και δημιουργεί τετελεσμένα, προσθέτοντας ότι "οι ιδέες που μπόλιασαν το λαό μας με το δηλητήριο του εθνικισμού και του σωβινισμού δεν έχουν σβήσει".

Ανέφερε ακόμη πως «οι κυβερνώντες απαξιώνουν τα μνημόσυνα των ηρώων της αντίστασης, επιδιώκουν και θέλουν να φτιάξουν μνημεία τιμής για αυτούς που έντυσαν την Κύπρο στα μαύρα και φέραν τον Αττίλα στην Κύπρο», λέγοντας πως «προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ή ακόμα χειρότερα προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία στα μέτρα τους, στα μέτρα της προδοσίας». Θέλουν, είπε, να μιλούμε για πραξικόπημα και όχι για πραξικοπηματίες, να θυμόμαστε τη χούντα και όχι την ΕΟΚΑ Β, να ξεχνούμε τον Γρίβα και τους συντελεστές της συμμορίας που τον Ιούλιο του 1974 έθεσαν γερά θεμέλια για το ξεπούλημα της πατρίδας μας. Θέλουν να αναφερόμαστε στην τουρκική εισβολή αλλά όχι σε αυτούς, που άνοιξαν τις πόρτες στον Αττίλα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως «εμείς δεν ξεχνούμε, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε γιατί έχουμε συνεχώς στη σκέψη μας μαυροφορεμένους γονείς όπως τον Παπαλάζαρο και την Αγαθονίκη, που έδωσαν δύο παιδιά θυσία για αυτόν τον τόπο».

Τέλος, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως η ζωή και το παράδειγμα του Παπαλάζαρου και της Αγαθονίκης των δύο τραγικών γονέων, που δεν βρίσκονται σήμερα ανάμεσα μας, μάς δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παρουσιάστηκε το βιβλίο για τους αγώνες της Ελένης Φωκά-Δεσμεύτηκε ενίσχυση στήριξης των εγκλωβισμένων ο ΠτΔ
Πρόγευση για την Φλόριντα οι βροχές και οι ανεμοστρόβιλοι-Η πορεία του Μίλτον
Συνάντηση Τατάρ με ηγέτες πολιτικών κομμάτων ενόψει Νέας Υόρκης
Παρίσταναν συνεργάτη εταιρείας και απέσπασαν πάνω από 31 χιλιάδες
Η Φλόριντα προετοιμάζεται για τα χειρότερα-Σε πορεία σύγκρουσης με την Τάμπα ο Μίλτον
ΒΙΝΤΕΟ: Τραγουδούσαν στον Ορμπάν το Bella Ciao οι ευρωβουλευτές και η Μέτσολα τους είπε «δεν είμαστε στη Eurovision»
Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Κύπρος για πρώτη φορά-«Εξαιρετικό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας»
Για τα επιδόματα τα περισσότερα παράπονα στην Επ. Διοικήσεως-Ενδείξεις εκφοβισμού στις Φυλακές
Τις προκλήσεις από μεταναστευτικές ροές θα θέσει στο Συμβούλιο ΕΕ ο Ν. Ιωαννίδης
Το παιδί θαύμα στο σκάκι, που κατέκτησε AI και Google, και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ