Πιέσεις για ανάκληση διορισμού Αγαθαγγέλου-Πιθανό νομικό ντόμινο

Σοβαρές και αλυσιδωτές επιπτώσεις ενδέχεται να έχει ο διορισμός του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, καθώς, πέραν του πολιτικού και ηθικού ζητήματος που προκύπτει, ευρύτατη είναι η ανάγνωση, σε πολιτικό και νομικό επίπεδο, πως δεν είναι συμβατός με τη νομοθεσία, κάτι που αφήνει τον ΟΑΥ νομικά εκτεθειμένο. Ως αποτέλεσμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος πιθανές αποφάσεις του Δ.Σ. να ακυρωθούν στο μέλλον από τα Δικαστήρια, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΓεΣΥ, τα οποία θα πρέπει ακολούθως να τύχουν διαχείρισης με άγνωστο αντίκτυπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος αναφέρει ότι «πρόσωπο το οποίο είναι παροχέας υπηρεσιών φροντίδας υγείας ή έχει οποιοδήποτε συμφέρον, σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας που παρέχονται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου, δε δύναται να διοριστεί ή να συνεχίσει να είναι πρόεδρος ή μέλος του Συμβουλίου, τηρουμένων των διατάξεων του περί του Ασυμβιβάστου προς την Άσκηση των Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους Νόμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκ πρώτης όψεως ζήτημα συνταγματικότητας για τον διορισμό Αγαθαγγέλου στον ΟΑΥ

Όπως εξήγησε στον REPORTER ο νομικός Χρίστος Τριανταφυλλίδης, ο νόμος του ΓεΣΥ λέει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας δεν μπορούν να συμμετέχουν στο Συμβούλιο του ΟΑΥ, γιατί υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο γιατρός είναι πάροχος υπηρεσίας υγείας», τόνισε. Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον αυτό επηρεάζεται από το γεγονός πως ο κ. Αγαθαγγέλου θα συμμετέχει ως εκπρόσωπος της ΟΕΒ στο Δ.Σ., ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως από τη στιγμή που είναι γιατρός και από τη στιγμή που δεν μπορεί, με βάση τον νόμο, πάροχος υγείας να συμμετέχει, δεν έχει σχέση εάν εκπροσωπεί την ΟΕΒ.

Ο ΟΑΥ είναι όργανο δημοσίου δικαίου και εάν προσβληθεί εντός 75 ημερών μία απόφασή του ενώπιον Διοικητικού Δικαστηρίου, με λόγο ότι η απόφαση λήφθηκε από ένα όργανο η σύνθεση του οποίου πάσχει, το Δικαστήριο μπορεί να την ακυρώσει. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει, βέβαια, τη δυνατότητα να ανακαλέσει τον διορισμό, ώστε να μην φτάσει κάποιος στο σημείο να προσβάλει την απόφαση στο Δικαστήριο, καθώς ο χρόνος που παρήλθε από την απόφαση είναι πολύ μικρός και δεν δημιουργήθηκαν δικαιώματα με βάση την απόφαση. Ως εκ τούτου, το ίδιο όργανο που έλαβε την απόφαση, μπορεί μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα να την ανακαλέσει.

Πέραν της νομικής διάστασης, πάντως, και ο γνωστός δικηγόρος βλέπει και τα ηθικά ζητήματα, που αναδείχθηκαν ευρέως μέσα από τις αντιδράσεις. «Ηθικά, κάποιον που είναι εκτός ΓεΣΥ –και είναι απόλυτο δικαίωμά του βεβαίως- δεν τον βάζεις να παίρνει αποφάσεις σε σχέση με ένα σύστημα στο οποίο δεν πιστεύει. Ο γιατρός Αγαθαγγέλου είναι εκτός ΓεΣΥ και έχει τους δικούς του λόγους. Τον βάζεις να παίρνει αποφάσεις για ένα σύστημα που δεν πιστεύει και έχει τους λόγους του να είναι εκτός;», διερωτήθηκε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Με τις φωνές για το ασυμβίβαστο του Δρος Αγαθαγγέλου να πληθαίνουν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής θεσμών, ζήτησε να τεθεί ο διορισμός στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ασυμβίβαστου, ώστε να εξεταστεί κατά πόσον υπάρχει σύγκρουση με την νομοθεσία. Πάντως, η πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής, Ηλιάνα Νικολάου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ανέφερε πως «δεν μας έχει υποβληθεί ακόμα παράπονο, δεν έχω κάτι στα χέρια μου, θα δούμε και θα μιλήσουμε εν καιρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έλεγχο του ασυμβίβαστου Αγαθαγγέλου ζητά ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών

Οι επιπτώσεις της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου άρχισαν ήδη να γίνονται αισθητές στον ΟΑΥ, καθώς το μέλος του Δ.Σ. Μελίνα Πύργου, η οποία ήταν διορισμένη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, γνωστοποίησε ότι υπέβαλε την παραίτησή της, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον διορισμό. «Άνθρωπος που πολέμησε το ΓεΣΥ και αντιπροσωπεύει τους γιατρούς-κυρίως αυτούς εκτός ΓεΣΥ, να είναι τώρα στο ΔΣ… Πόση διαπλοκή;», ανέφερε. Την άποψη αυτή συμμερίστηκε δημοσίως και ο Μίλτος Μιλτιάδους, που συμμετέχει στο Δ.Σ. εκ μέρους των ασθενών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εκφράστηκαν προβληματισμοί από διάφορα μέλη κατά τη συνεδρία που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, με το ενδεχόμενο κι άλλων παραιτήσεων να είναι ορατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετασεισμοί από τον διορισμό Αγαθαγγέλου-Παραιτήθηκε πυροβολώντας μέλος του ΟΑΥ

Ο σεισμός που προκάλεσε ο διορισμός ήταν χθες ιδιαίτερα αισθητός, με κόμματα, υποψηφίους, συντεχνίες και οργανώσεις ασθενών να τοποθετούνται έντονα, καταγγέλλοντας την απόφαση της Κυβέρνησης να τοποθετήσει σε ένα σημαντικό πόστο πρόσωπο που τάσσεται ενάντια στη φιλοσοφία και στην αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ και, σε αρκετές περιπτώσεις, της απέδωσαν και αλλότρια κίνητρα. Κοινή συνισταμένη των περισσότερων παρεμβάσεων ήταν η ανάγκη για ανάκληση της απόφασης και η προστασία μιας από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις σε αυτή τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά ασθενών σε Πρόεδρο και Υπ. Υγείας-«Το αποκορύφωμα σειράς αποφάσεων»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στις επικρίσεις, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν η δική του αποφασιστικότητα και βούληση που οδήγησε στην ιστορική εισαγωγή του νέου συστήματος υγείας και επανέλαβε ότι δεν θα ανεχθεί από τον οποιονδήποτε έστω και να αποπειραθεί να αλλοιώσει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ ούτε και να αμφισβητεί τις προθέσεις του. Απέρριψε, ωστόσο, τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου, με αποτέλεσμα να προκληθεί νέος κύκλος αντιδράσεων.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις επικρίσεις για Αγαθαγγέλου ο Πρόεδρος-«Δεν θα ανεχθώ αλλοίωση του ΓεΣΥ» 

Δειτε Επισης

Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Προθεσμία ως την Τετάρτη το βράδυ στη Χαμάς από Ισραήλ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας
Ανακήρυξη 29 κοινοταρχών χωρίς ανθυποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια Πάφου
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο οκτώ Κοινοτάρχες της Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας
Ρωσικός βομβαρδισμός σε σιδηροδρομική υποδομή του Χαρκόβου-Σκοτώθηκε ένας 20χρονος
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Στα σχολεία της Τουρκίας η «Γαλάζια πατρίδα»-Πώς θα παρουσιάζεται το Κυπριακό και η Γενοκτονία των Ποντίων
Βίντεο-ντοκουμέντα από την έκρηξη σε βενζινάδικο και τοποθέτηση βόμβας σε κάβα στην Ελλάδα
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο 52 Κοινοτάρχες κατεχόμενων Κοινοτήτων Αμμοχώστου
Ηγετικό περιφερειακό ρόλο αναγνώρισε στην Κύπρο ο Σούνακ-Συζήτησε τις εξελίξεις με τον Πρόεδρο