Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο Ρέθυμνο-Στάχτη χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης (pics&vid)

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και σταθερά ισχυρή πυροσβεστική δύναμη παραμένει στα νότια του Ρεθύμνου, στη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες μεταξύ Ορνέ και Κρύας Βρύσης, με παράλληλο μέτωπο στο Ροδάκινο. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν από λίγο ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, το πύρινο μέτωπο έχει αναζωπυρωθεί, ενώ εκκενώνεται και πάλι ο οικισμός του Άγιου Γιώργη.

Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες η εικόνα της φωτιάς ήταν καλύτερη, υπήρξε νέα αναζωπύρωση.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και ενώ από το πρωί η εικόνα της πυρκαγιάς ήταν βελτιωμένη, υπήρξε νέα, επικίνδυνη αναζωπύρωση κοντά στον Άγιο Γεώργιο με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η εκ νέου εκκένωση του οικισμού και πολυτελών κατοικιών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι δυνάμεις σε Μέλαμπες, Ορνέ, Κρύα Βρύση, Αγία Γαλήνη και Αγ. Γεώργιο.

Πέρα των ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών που δρουν στα σημεία της φωτιάς, ρίψεις πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο ERICSON, ενώ  έφτασε ένα ακόμα από την Τρίπολη.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν πολύ το έργο των εναέριων μέσων, με τα ελικόπτερα μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις να επιχειρούν δύο και τρεις φορές να ανεφοδιαστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ορνέ επιχειρούν 33 πυροσβεστικά οχήματα με 120 υπαλλήλους, ενώ από αέρος 5 ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Συνεχείς ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 5 εναέρια μέσα ενώ οι εθελοντές και μέσα από τους ΟΤΑ έχουν βοηθήσει πολύ στο έργο της κατάσβεσης.

Παράλληλα, η φωτιά που ξέσπασε χθες στο Ροδάκινο του Δήμου Αγίου Βασιλείου έχει οριοθετηθεί, ωστόσο παραμένουν στο σημείο 7 οχήματα με 22 πυροσβέστες, για πιθανές αναζωπυρώσεις

Από τα ξημερώματα επιχειρούν στην περιοχή και εναέρια μέσα. 

Οι κάτοικοι των περιοχών που είχαν εκκενωθεί χθες προληπτικά επέστρεψαν στα σπίτια τους.  

Χορτολιβαδική έκταση, ελιές και άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θαμνώδη βλάστηση έχει ήδη αποτεφρώσει η φωτιά σύμφωνα με τον κ.Τσικαλά, με το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη να προσθέτει ότι έχουν καεί πολλά μελίσσια και πρόβατα.

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής "δεν κινδυνεύουν σπίτια και άνθρωποι", ενώ στη μάχη παραμένουν 100 πυροσβέστες με 30 οχήματα καθώς και 5 εναέρια μέσα που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού.

Η φωτιά, παρά την ολονύκτια υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών, δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί. Ένα μέτωπο σύμφωνα με τον κ.Τσικαλά κατευθύνεται προς τα Ακούμια και ένα άλλο μέτωπο προς την Αγία Γαλήνη. Για το τουριστικό θέρετρο της Αγίας Γαλήνης, όπου αυτή την ώρα υπάρχουν περίπου 5.000 άνθρωποι, ο κ.Ταταράκης εκφράζει την ανακούφισή του που η πορεία της φωτιάς ανακόπηκε και δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί το χωριό, καθώς όπως είπε θα επικρατούσε πανικός.

Λαγουβάρδος: «Ισχυροί άνεμοι και ισχυρές ριπές στο νότιο Ρέθυμνο μέχρι και την Τρίτη»

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Κώστα Λαγουβάρδο «το νότιο ρέθυμνο θα συνεχίσει να έχει πολύ σημαντικές επιταχύνσεις σε ριπές ανέμων. Θα βρίσκεται σε μέγιστη κατηγορία στο δείκτη επικινδυνότητας (μωβ) μέχρι και την Τρίτη».

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού «οι άνεμοι επιμένουν ισχυροί και για τις επόμενες ημέρες με κάποιες, όχι σημαντικές, αυξομειώσεις. Ισχυρό μελτέμι στα 6 μποφώρ πνέει στην περιοχή. Αλλά με πολύ ισχυρές ριπές τοπικά δημιουργεί πολύ ισχυρούς ρυπαίους ανέμους στα 80 – 90 χλμ./ώρα», αναφέρει στο cretapost ο κ. Λαγουβάρδος.

Καταληκτικά τονίζει ότι «έχει πολλή αέρα και στη στεριά και στη θάλασσα. Αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες».

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δειτε Επισης

Στις 12 Νοεμβρίου η δίκη για την κακοποίηση του πεντάχρονου από συνομήλικούς του
Ανήλικοι ξυλοκόπησαν 12χρονο στη Χαλκιδική χτυπώντας τον με γροθιές στο κεφάλι και το σώμα
Γιαγιά γέννησε το εγγόνι της στην Κρήτη-Έγινε η παρένθετη μητέρα της κόρης της
ΒΙΝΤΕΟ: Δεύτερη νύχτα κόλασης στο Ξυλόκαστρο-Σε δύο μέτωπα συνεχίζεται η μάχη
Έντονη αναστάτωση στη Σητεία-Άντρας βγήκε από το σπίτι του και έριξε 12 άσκοπα μπαλωθιές
Τραγωδία από τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο-Βρέθηκαν δύο απανθρακωμένες σοροί
Εκτός ελέγχου φωτιά στην Ελλάδα-Το πύρινο μέτωπο φτάνει τα 10 χιλιόμετρα
Βγήκαν τα όπλα για προσωπικές διαφορές στην Ελλάδα-Ένας τραυματίας, αναζητείται ο δράστης
Ερωτήματα για τη σεξουαλική κακοποίηση πεντάχρονου-«Γονείς θυτών προσπάθησαν να προκαλέσουν»
Σοκάρουν οι διάλογοι για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης-«Το ευχαριστήθηκα... και καλά της κάναμε»