Tα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών στη συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους
12:30 - 15 Ιουλίου 2022
Ειδική συνεδρία για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, πραγματοποιεί η Ολομέλεια της Βουλής.
Οι δικές μας προσπάθειες για λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στα συμφωνημένα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς κατοχικούς στρατούς και ξένους εγγυητές πρέπει να είναι αδιάκοπες, τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, εκφράζοντας τη στήριξη του κόμματός του στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
Στην ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε αρχικά πως σήμερα τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και αυτούς που αντιστάθηκαν στην τουρκική θηριωδία και καταδικάζουμε το άφρων και προδοτικό πραξικόπημα που προσέφερε στην Τουρκία την ευκαιρία που έψαχνε για να επιβάλει τα διχοτομικά της σχέδια.
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Οι νεκροί, οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι, τα εγκλήματα πολέμου και η κατοχή που συνεχίζεται, δεν μας επιτρέπουν να ξεχάσουμε», είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως η περίοδος αυτή είναι μια ευκαιρία αναστοχασμού της ιστορίας.
«Εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε να διδασκόμαστε από τις τραγικές συνέπειες που επιφέρει ο διχασμός, η έλλειψη σύμπνοιας και καθαρής στρατηγικής που δίνει διέξοδο και να μην αφήνουμε κανένα περιθώριο να επαναλαμβάνονται λάθη που οδηγούν σε τραγωδίες», είπε, τονίζοντας πως η μνήμη και η γνώση είναι οδηγός των προσπαθειών μας για απελευθέρωση και επανένωση.
Στη συνέχεια, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα στη διεθνή σκηνή, λέγοντας πως ζούμε σήμερα σε έναν κόσμο που η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. Όπως είπε, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναζωπύρωσε τις φλόγες του πολέμου στην Ευρώπη και έδειξε σε όλους πόσο επισφαλής είναι η σημερινή κατάσταση ενθαρρύνοντας τις τουρκικές επιδιώξεις.
Επεσήμανε πως σήμερα στην Κύπρο δεν ζούμε, όπως όλα τα ελεύθερα κράτη, με ειρήνη και ασφάλεια, καθώς ζούμε, υπό το βάρος των εκβιασμών του κατοχικού στρατού.
«Μιας Τουρκίας πιο απρόβλεπτης, πιο επιθετικής και πιο παραβατικής εδώ και πολλά χρόνια, με αμφισβητήσεις της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, με νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, με πλοία και γεωτρύπανα στην ΑΟΖ μας, με δημόσιους εκβιασμούς σχετικά με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην περιοχή», είπε.
Σημείωσε πως απέναντί μας έχουμε μια Τουρκία που θυσιάζει ακόμα και τα πραγματικά συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων που έχουν όφελος από μια δίκαιη επίλυση του κυπριακού, συμπεριφορά, όπως επεσήμανε, ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Γι’ αυτό και οι δικές μας προσπάθειες για λύση πρέπει να είναι αδιάκοπες», πρόσθεσε
Σημειώνοντας ότι η Κύπρος συντάσσεται, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το διεθνές δίκαιο, είπε πως δύναμή μας πηγάζει από τη δύναμη των πολλών.
«Στόχος μας είναι η επιδίωξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, στα συμφωνημένα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς κατοχικούς στρατούς και ξένους εγγυητές. Προς την επίτευξη αυτού του στόχου, στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με όλες μας τις δυνάμεις. Αυτό πράξαμε και με την κατάθεση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε.
Αυτό κάνουμε, συνέχισε, και με τη σταθερή υποστήριξή μας σε μια ξεκάθαρη εξωτερική πολιτική, με δυτικό προσανατολισμό, που αξιοποιεί τη συγκυρία, δίνει διέξοδο στο πρόβλημα των εγγυήσεων και δημιουργεί νέα δυναμική, που τοποθετεί την Κύπρο στον πυρήνα των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εντάσσει ενέργεια και ασφάλεια σε ένα συνολικό σχέδιο που δημιουργεί προϋποθέσεις επίλυσης του εθνικού μας θέματος.
Ο κ. Νεοφύτου απευθύνθηκε στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, διαβεβαιώνοντάς τους για έναν έντιμο συμβιβασμό στο Κυπριακό. «Πρέπει όμως να αντιληφθούν και εκείνοι, πως τίποτα από όσα πράττει η Τουρκία σήμερα δεν είναι προς το συμφέρον τους», είπε.
Τόνισε πως παρά τις δυσκολίες, παρά τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, δεν πρέπει να πάψουμε ποτέ να διεκδικούμε την ελευθερία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα φυσιολογικό κράτος.
«Δεν πρέπει», πρόσθεσε, «να πάψουμε ποτέ να διεκδικούμε τη δημιουργία μιας νέας προοπτικής πραγματικής ειρήνης και ασφάλειας, στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών αρχών, με πρωτοβουλίες, με ιδέες, με προτάσεις που δείχνουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και τη διεθνή κοινότητα το όφελος της λύσης και της ειρηνικής συνεργασίας».
Καταλήγοντας, ανέφερε πως αν δεν νοιαστούμε εμείς για την πατρίδα μας, δεν θα νοιαστεί κανένας.
«Να εγκαταλείψουμε τις ψευδαισθήσεις οριστικά και αμετάκλητα»
Πρέπει οριστικά και αμετάκλητα να εγκαταλείψουμε τις ψευδαισθήσεις, να εγκαταλείψουμε τον λαϊκισμό και με μεγάλη αίσθηση ευθύνης να αναλογιστούμε σε ποια αχαρτογράφητα νερά μπαίνουμε με τη διχοτόμηση να παγιώνεται, δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει να αντιληφθεί τους μεγάλους κινδύνους της διχοτόμησης.
Σε ομιλία του, στην επετειακή συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, για τις Μαύρες Επετείους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «στο φόντο των οδυνηρών και επικίνδυνων εξελίξεων, που επισυμβαίνουν στη χώρα μας οπωσδήποτε πρέπει να κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία μας, για να αποφασίσουμε πώς θα πάμε μπροστά», σημειώνοντας ότι «πρώτα απ’ όλα πρέπει οριστικά και αμετάκλητα να εγκαταλείψουμε τις ψευδαισθήσεις, να εγκαταλείψουμε τον λαϊκισμό και με μεγάλη αίσθηση ευθύνης να αναλογιστούμε σε ποια αχαρτογράφητα νερά μπαίνουμε με τη διχοτόμηση να παγιώνεται».
Όπως είπε «συνήθως ερίζουμε για το ποιος έχει τις περισσότερες ευθύνες και ποιος τις λιγότερες για να φτάσουμε μέχρι εδώ», για να σημειώσει πως ο ίδιος έχει σαφή άποψη, ωστόσο, δεν θα ασχοληθεί με τον καταμερισμό ευθυνών.
Πρόσθεσε ότι δεν θα το κάνει αυτό, γιατί θέλει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο τι πρέπει να κάνουν απ’ εδώ και μπρος, ώστε να προλάβουν τις αρνητικές και καταστροφικές εξελίξεις, για να σημειώσει πως η πολιτική ηγεσία πρέπει να αντιληφθεί τους μεγάλους κινδύνους της διχοτόμησης, τους κινδύνους από τη συνέχιση της παρουσίας των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, από τη μετατροπή τη γραμμής κατάπαυσης του πυρός σε σκληρά σύνορα με την Τουρκία και από την τουρκοποίηση των κατεχομένων και την εξαφάνιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που είναι ο φυσικός σύμμαχος της Κύπρου στην προσπάθεια για απελευθέρωση και επανένωση.
Σημείωσε πως «η κρισιμότητα των στιγμών δεν καθορίζεται μόνο από την επιθετικότητα της Τουρκίας και την πρόκληση νέων τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο, αλλά καθορίζεται από το γεγονός ότι η συνέχιση της εκκρεμότητας στο Κυπριακό μας εμποδίζει να ασκήσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα και από το γεγονός ότι ο διεθνής παράγοντας, ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο τηρεί ίσες αποστάσεις ενώπιον της προκλητικής στάσης της Τουρκίας, αλλά δεν αναφέρεται πλέον στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο λύσης».
«Αν δεν αλλάξει», τόνισε, «η αδιέξοδη κατάσταση ακόμα και ο διεθνής παράγοντας θα συμβιβαστεί με την ιδέα για συζήτηση της διχοτόμησης. Και ακριβώς αυτό είναι που επιδιώκει η Τουρκία».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συμπλήρωσε ότι «αν σε κάποιων τα μυαλά διχοτόμηση σημαίνει μόνοι μας ως Ελληνοκύπριοι να διαχειριζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία -έστω με τα μισά εδάφη της- θα πω ότι αυτό είναι ακόμα μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση», αφού όπως είπε «η διχοτόμηση θα οδηγήσει σε ένα αμιγώς τουρκικό κράτος στο βορρά και σε ένα μικτό κράτος στις ελεύθερες περιοχές».
Τόνισε πως «έχουμε υποχρέωση να εγκαταλείψουμε την παθητική στάση και να δράσουμε τώρα», για να σημειώσει πως «το τι πρέπει να κάνουμε», για το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρο.
Σύμφωνα με τον Στέφανο Στεφάνου «ενώπιον της προσπάθειας της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, για προώθηση λύσης δύο κρατών, πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη», για να σημειώσει πως «το δίλημμα δεν είναι ομοσπονδία ή κάτι άλλο», αφού «το κάτι άλλο είναι η διχοτόμηση».
Επίσης, είπε ότι «μόνο με την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις, μπορεί να αποτραπούν οι σχεδιασμοί της Τουρκίας για εκτροπή από τη συμφωνημένη βάση», προσθέτοντας πως «ο,τιδήποτε άλλο θα μας πάρει στην οριστική διχοτόμηση».
Επιπλέον, ανέφερε πως «επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τη δραστηριοποίηση του διεθνούς παράγοντα και τη δημιουργία δυναμικής για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων», για να συμπληρώσει πως «το ΑΚΕΛ, κόμμα πάντοτε υπεύθυνο και πατριωτικό με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση από τον Δεκέμβρη του 2020 για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον παράγοντα της ενέργειας για να απελευθερωθούν δυναμικές, όπως κατ’ επανάληψη μας ζητούσε ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά».
Συνεχίζοντας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το ερώτημα που τον βασανίζει, ως πολίτη αυτής της χώρας, που μεγάλωσε με το τραύμα εκείνου του καλοκαιριού του 1974, είναι «αν γίναμε κατά το ελάχιστο σοφότεροι και αν μάθαμε από τα παθήματά μας», για να σημειώσει καταληκτικά ότι «έχουμε υποχρέωση, όχι μόνο να διασώσουμε τη μνήμη, αλλά να διασφαλίσουμε μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια στις επόμενες γενιές, να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτή την υπέροχη πατρίδα να κερδίσει τη μάχη με το μέλλον».
«Τον επίλογο στο δράμα της Κύπρου θα τον γράψουν οι επιλογές μας»
Τον επίλογο στο δράμα της Κύπρου θα τον γράψουν οι επιλογές μας, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε και να μην επιτρέψουμε σ’ αυτή τη φρικτή τραγωδία που εκτυλίσσεται εδώ και 48 χρόνια και συνεχίζεται με άγνωστο ακόμη τον επίλογό της, να ολοκληρώσει τον κύκλο της.
Στην ομιλία του κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως οι σχεδιαστές των δύο εγκλημάτων γνώριζαν τη διασύνδεση και είναι μάταιο και ανιστόρητο κάποιοι να αναφέρονται σε διχασμό και εμφύλιες διαμάχες, που οδήγησαν στην καταστροφή. «Ούτε διχασμός υπήρξε, ούτε εμφύλιες διαμάχες. Προδοσία υπήρξε, συνομωσία υπήρξε, ξένοι εγκέφαλοι και ντόπιοι ανεγκέφαλοι υπήρξαν. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια, όλα τα άλλα δεν αποτελούν παρά απόπειρα εξαγνισμού και δικαίωσης των ενόχων», είπε.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Βουλή συνέρχεται ακόμα και για να δηλώσει κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν αποδέχεται τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής, δεν αποδέχεται τις λεγόμενες πραγματικότητες, δεν αποδέχεται διχοτομικές λύσεις.
«Λύσεις δύο κρατών, που μοιραία θα οδηγήσουν στον αφανισμό του κυπριακού ελληνισμού από τη γη του, από τη γη των προγόνων του. Έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε και να μην επιτρέψουμε σ’ αυτή τη φρικτή τραγωδία που εκτυλίσσεται εδώ και 48 χρόνια και συνεχίζεται με άγνωστο ακόμη τον επίλογό της, να ολοκληρώσει τον κύκλο της. Πρόλογος αυτής της τραγωδίας υπήρξε το αντεθνικό πραξικόπημα της αθηναϊκής χούντας με τους εδώ άφρονες θαυμαστές της», είπε.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η εθνική συμφιλίωση σίγουρα είναι απαραίτητη και οφείλουμε ως λαός και να διδαχθούμε από την ιστορία μας και να συγχωρέσουμε. Όμως αυτή η συμφιλίωση γίνεται πολύ πιο δύσκολη, πρόσθεσε, όταν αντί για παραδοχών και απολογίας, εισπράττουμε έπαρση και παραχάραξη της ιστορίας.
«Δεν μπορεί να υπάρξει συγχώρεση, δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάταση, χωρίς πρώτα να υπάρξει η αναγνώριση του εγκλήματος και η αναγνώριση των θυσιών που επέφερε η καταστροφή του 1974. Και για αυτό σήμερα μνημονεύουμε και τιμούμε όλους τους αντιστασιακούς. Γιατί δεν πρέπει να τους ξεχάσουμε», είπε.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε στη συνέχεια πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε όσους συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από πραξικοπηματίες, δεν πρέπει να ξεχάσουμε όσους δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και όσους έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη νομιμότητα και τη δημοκρατία, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους καταδρομείς που αρνήθηκαν να υπακούσουν παράνομες διαταγές.
Είπε πως σήμερα τιμούμε τους αντιστασιακούς που με την έναρξη της εισβολής, όταν αποφυλακίστηκαν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης που είχε στηθεί στο Τρόοδος από τους πραξικοπηματίες, αντί να πάνε σπίτι τους, πήγαν στην πρώτη γραμμή για να πολεμήσουν τον Αττίλα, ενώ οι δεσμοφύλακες τους συνέχισαν να παραθερίζουν στο Τρόοδος.
Τιμούμε όσους μετά από την πρώτη φάση της εισβολής έτρεξαν χωρίς όπλα να πολεμήσουν, αλλά άκουγαν επίορκους αξιωματικούς, τιμούμε τους έφεδρους στρατιώτες που εθελοντικά κατατάγηκαν στις τάξεις της εθνικής φρουράς και άκουσαν τη διαταγή, πως «…δεν έχουμε όπλα, όταν όμως σκοτωθεί κάποιος, να πάρετε το δικό του…», είπε και τόνισε πως κι όμως δεν έφυγαν, έμειναν εκεί για να πολεμήσουν.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη πως παρά το εθνικό έγκλημα που είχε συντελεστεί και την ανισοσκέλια σε στρατιωτική δύναμη, κάποιοι πολέμησαν και η Κυπριακή Δημοκρατία επιβίωσε και ο κυπριακός ελληνισμός επιβίωσε.
«Το χρέος τιμής όλων μας λοιπόν, είναι τεράστιο», είπε και σημείωσε πως αυτό το χρέος τιμής δεν εκπληρώνεται με απλά μνημόσυνα και ομιλίες. «Αυτό το χρέος, εκπληρώνεται μόνο με αξιοπρεπείς στάσεις και αντιστάσεις», είπε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ευχήθηκε να αποκαταστήσουμε την αυτοπεποίθηση και τις αντιστάσεις μας, που τις έχουμε χάσει στην φοβερή καταστροφή του 1974. «Ας αναθεωρήσουμε την τακτική και στρατηγική μας και ας κοιτάξουμε μπροστά με καθαρό βλέμμα, για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε μέσα μας με θάρρος και διεκδικητικότητα», είπε και τόνισε πως τον επίλογο θα τον γράψουν οι επιλογές μας.
Αναθεώρηση τακτικής ζήτησε ο Σιζόπουλος
Αναθεώρηση τακτικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας επιβάλλουν τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως συνέχιση μιας τακτικής που για 48 χρόνια αποδείχθηκε αναποτελεσματική, μετάτρεψε το Κυπριακό από διεθνές πρόβλημα εισβολής – κατοχής και σε θέμα διακοινοτικής διευθέτησης, δεν πρόκειται να φέρει τη λύση ένα βήμα πιο κοντά.
Σε ομιλία του, στην επετειακή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «η συνέχιση μιας τακτικής που για 48 χρόνια αποδείχθηκε αναποτελεσματική, μετάτρεψε το κυπριακό από διεθνές πρόβλημα εισβολής – κατοχής σε θέμα διακοινοτικής διευθέτησης, νομιμοποιεί σταδιακά τον εποικισμό και κατοχυρώνει στους παράνομους σφετεριστές των περιουσιών μας τον πρώτο λόγο για την απόκτηση τους, οδηγεί σε γεωγραφικό και πληθυσμιακό διαχωρισμό του λαού, παραβιάζοντας βασικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών και υποβοηθά την Τουρκία να κατοχυρώσει επικυριαρχικό ρόλο σε ολόκληρη την επικράτεια, δεν πρόκειται να φέρει τη λύση ένα βήμα πιο κοντά».
Σημείωσε ότι «αντίθετα θα φέρει πιο κοντά τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης», για να συμπληρώσει ότι «δεν μπορεί να συντηρούνται προσδοκίες με ψευδαισθήσεις και τη φρούδα ελπίδα ότι ο κατακτητής θα επιδείξει επιτέλους καλή θέληση».
Όπως ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, «η κατοχική Τουρκία συνεχίζει τις έκνομες δραστηριότητες στο πλαίσιο του επεκτατικού της σχεδίου, για έλεγχο της Αν. Μεσογείου, ώστε να καταστεί μια περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια», προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή με προμετωπίδα το κατοχικό καθεστώτος συνεχίζει τον σταδιακό εποικισμό της πόλης της Αμμοχώστου σε μια προσπάθεια περαιτέρω αναβάθμισης των επεκτατικών της στόχων».
Ανέφερε ακόμα ότι «η ουκρανική κρίση, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί με την εισβολή της Ρωσίας, έχει επιβεβαιώσει την ποντιοπιλατική, αλλά και την συμφεροντολογική συμπεριφορά του διεθνούς παράγοντα και κύρια των ευρωπαίων εταίρων μας», συμπληρώνοντας ότι «στη Ρωσία επιβάλλουν άμεσα κυρώσεις με σοβαρές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των λαών της Ευρώπης, και όχι μόνο, αλλά στην Τουρκία δίνουν οικονομική στήριξη, ωσάν να μην είναι κατοχική δύναμη».
«Τη Ρωσία», σημείωσε, «την αποβάλλουν από διεθνείς Οργανισμούς, αλλά την Τουρκία την αναβαθμίζουν σε διαμεσολαβητή επίλυσης της ουκρανικής κρίσης. Στην περίπτωση της Ρωσία επιβάλλουν εμπάργκο πώλησης προϊόντων και αποστέλλουν όπλα στην Ουκρανία. Στην περίπτωση της Κύπρου επέβαλαν εμπάργκο πώλησης όπλων στο θύμα και παραχωρούσαν όπλα στο θύτη. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο».
Σύμφωνα με τον Μαρίνο Σιζόπουλο «είναι προφανές ότι ο κατακτητής αξιοποιεί αυτή τη συμπεριφορά και ανενόχλητα κλιμακώνει επικίνδυνα τις επεκτατικές του βλέψεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνοντας πως «τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, όπως πολλές φορές τονίσαμε, επιβάλλουν αναθεώρηση τακτικής».
Διεμήνυσε πως η ΕΔΕΚ, όπως και τότε έτσι και τώρα, θα συνεχίσει τον αγώνα των νεκρών συναγωνιστών της με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο για να προστατεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και την κοινωνία από έκνομες δραστηριότητες, να εξαλείψει κάθε προσπάθεια συγκαλυμμένης ή όχι παραπλάνησης του λαού, να προστατεύσει την κρατική υπόσταση και να διεκδικήσει λύση, που να απαλλάσσει την πατρίδα από την κατοχή.
«Λύση», είπε, «η οποία να κατοχυρώνει ένα κράτος, ένα λαό και να ενισχύει τη συνεργασία των νόμιμων κατοίκων για τη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος».
«Σε μια εποχή όπου οι σημαίες κυματίζουν ανάποδα και ο εθνικός ύμνος ψελλίζεται, η ιστορική αυτογνωσία είναι το μόνο υπόβαθρο που μπορεί να διορθώσει την πορεία μας, να ανατροφοδοτήσει τους στόχους μας, να ενισχύσει την αγωνιστικότητά μας και να μας οδηγήσει στη σωστή διεκδίκηση των δικαίων μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.
Καταληκτικά είπε πως «ο ραγιαδισμός, ο ευσεβοποθισμός και η ηττοπάθεια μόνο σε καταστροφική πορεία μπορούν να μας οδηγήσουν», σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στη μαρτυρική Κύπρο».
«Ένας λαός διχασμένος, φανατισμένος, ένας λαός που πήρε τον κατήφορο»
Για το άσχημο και διχαστικό κλίμα την εποχή του πραξικοπήματος και της εισβολής, μίλησε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.
Στην ομιλία του κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος των Οικολόγων είπε αρχικά πως η πρώτη φορά στη ζωή του που αντιλήφθηκε το μεγάλο διχασμό της κυπριακής κοινωνίας σε Μακαριακούς και δεξιούς ή Γριβικούς, ήταν το 1971. «Ήταν τα χρόνια που δρούσε η ΕΟΚΑ Β, ήταν η εποχή των μαθητικών διαδηλώσεων ήταν η εποχή του μεγάλου διχασμού, ήταν τα χρόνια που οδήγησαν στο πραξικόπημα. Το κλίμα εκείνη την εποχή ήταν πάρα πολύ άσχημο», είπε.
Σημείωσε πως μέσα στην τάξη είχαν και καθηγητές που με έντεχνο τρόπο τους μιλούσαν και φανάτιζαν μαθητές εναντίον του Μακαρίου, ενώ όταν έβγαιναν οι μαθητές έξω για διαδήλωση υπέρ του Μακαρίου, υπήρχαν άτομα που περίμεναν έξω μαζί με άλλους μαθητές που τους βοηθούσαν να γράφουν τα ονόματα των μαθητών που έβγαιναν έξω για διαδήλωση, υποστηρίζοντας τον Μακάριο.
Ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι κατά την κατάταξη στο στρατό οι δεξιοί έπαιρναν αξιώματα και βασάνιζαν τους υπόλοιπους, ενώ αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα σε εμπειρίες του στον στρατό όταν μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, απαγορευόταν να περπατούν και έπρεπε όλα να γίνονται με τροχάδην. Τα βάσανα ήταν πολλά, είπε, και πρόσθεσε πως τους έβαζαν για παράδειγμα μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού να φορούν τα παλτά του στρατού και να τρέχουν γύρο από το γήπεδο μέσα στη ζέστη.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε πως τα σήματα της ελληνικής χούντας ήταν παντού και στους θαλάμους είχαν φωτογραφίες των ηγετών της χούντας που έπρεπε να μάθουν τα ονόματα τους και να τους αναγνωρίζουν. «Στους ατέλειωτους βηματισμούς φωνάζαμε το συνθήματα υπέρ της χούντας και τα ονόματα των χουντικών συνταγματαρχών και απορούσα και δεν καταλάβαινα γιατί ο έξω κόσμος επέτρεπε όλα αυτά να συμβαίνουν στους 18χρονους», είπε και πρόσθεσε ότι εκείνη ήταν η εποχή που η ΕΟΚΑ Β έκανε επιθέσεις σε αστυνομικούς σταθμούς και έκλεβε όπλα από στρατόπεδα.
«Αυτή ήταν η κατάσταση πριν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, ένας λαός διχασμένος, φανατισμένος, ένας λαός που πήρε τον κατήφορο προς την καταστροφή», είπε, και ανέφερε πως η αποστροφή του κόσμου προς τους στρατιώτες αλλά και ο φόβος από την ανάμιξη του στρατού στο πραξικόπημα, συνέχισε και τις μέρες μετά την εισβολή.
Ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως εκείνη την εποχή ένιωθε ένα απίστευτο πόνο αλλά και θυμό για όλα αυτά, γιατί δεν καταλάβαινε τότε, ότι στο μυαλό τους συνδύαζαν το στρατό με το πραξικόπημα. «Όπου κινούμαστε βλέπαμε συνεχώς πρόσφυγες, ολόκληρες οικογένειες σε αυτοκίνητα κόσμο σαστισμένο και τρομοκρατημένο, γονείς παιδιά και ηλικιωμένους χαμένους. Ορισμένοι μας διηγούνταν τραγικές ιστορίες», είπε, ενώ υπογράμμισε πως τότε ένιωσε για πρώτη φορά και την συμπόνια, την αλληλεγγύη του κόσμου προς τους πρόσφυγες. «Τότε κάτι άλλαξε μέσα μου γιατί έβλεπα από κοντά το μεγαλείο του λαού μας», τόνισε.
Όπως περιέγραψε, οι πολίτες πρόσφεραν απλόχερα στέγαση, φαγητό και βοήθεια σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν από την εμπόλεμη ζώνη με ότι μπόρεσαν να αρπάξουν πριν φύγουν.
«Έγινε πραξικόπημα, μετά η εισβολή των τούρκων χάσαμε τον τόπο μας και ξεριζώθηκαν 200000 άνθρωποι και δεν τιμωρήθηκε κανένας για όλα αυτά», είπε και έκλεισε την ομιλία του περιγράφοντας μια εικόνα που έμεινε βαθιά ριζωμένη στο μυαλό του που την έβλεπε χρόνια στο όνειρο του.
«Σε ένα χωριό είδαμε μια γυναίκα ντυμένη στα μαύρα, τυλιγμένη με μαύρη μαντήλα να κάθεται μόνη στα σκαλιά έξω από ένα σπίτι, να κλαίει σιωπηλά και να έχει ένα παράξενο ύφος. Όταν την πλησιάσαμε και τη ρωτήσαμε αν είναι καλά και αν θέλει βοήθεια μας κοίταξε και μας είπε: Εβιάσαν με», κατέληξε.
Καρογιάν: Είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουμε τους εθνικούς κινδύνους
Είναι η ώρα, που είτε θα συνειδητοποιήσουμε τους εθνικούς κινδύνους και να τους αντιμετωπίσουμε συλλογικά με σχέδιο, είτε θα αφεθούμε μοιρολατρικά στην τύχη μας και θα χαθούμε στον πάτο της ιστορίας, τόνισε ο Πρόεδρος της της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μάριος Καρογιάν, στην ομιλία του κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.
Όπως σημείωσε, ο ποντιοπιλατισμός της διεθνούς κοινότητας καλά κρατεί, την ώρα που η τουρκική αδιαλλαξία και αναθεωρητισμός συνεχίζεται και κορυφώνεται, με τη σημερινή τουρκική ηγεσία να θεωρεί τον εαυτό της κληρονόμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να επιδιώκει την αναβίωσή της.
Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι προκαλούν έντονη ανησυχία οι συστηματικές πληροφορίες ότι η Τουρκία σχεδιάζει την προσάρτηση των κατεχομένων ως 82η επαρχία της Τουρκίας, προσθέτοντας πως κάτω από άλλες καταστάσεις, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως μια τέτοια σκέψη θα συναντούσε την ισχυρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.
Η πραγματικότητα, πρόσθεσε, είναι πως με τον εθνικιστικό παροξυσμό που επικρατεί στην Τουρκία ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο κίνδυνος είναι ορατός, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη το προηγούμενο που έχει δημιουργηθεί με την προσάρτηση της Κριμαίας και πιο πρόσφατα, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το ίδιο πρόσχημα που χρησιμοποίησε η Τουρκία για εισβολή το 1974.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ ανέφερε πως δεν μπορεί να μην σημειωθεί και να μην κάνει τους φόβους και την ανησυχία μας πιο έντονους, η καταφανής αναντιστοιχία στην στάση των περισσοτέρων εταίρων μας. «Ενώ δηλαδή, και ορθώς, καταδικάζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβάλλονται κυρώσεις και ενισχύεται πολλαπλά ο αμυνόμενος, τα επί 48 χρόνια τραγικά συμβαίνοντα στην Κύπρο αποσιωπώνται», είπε.
Ακόμα χειρότερα, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, από το 1974 καταβλήθηκαν προσπάθειες να γίνουν αποδεκτές λύσεις που έθεταν σε ίση μοίρα θύτη και θύμα, αναιρούσαν ακόμα και την υφιστάμενη κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποδέχονταν εν πολλοίς τα τετελεσμένα της παράνομης κατοχής και εποικισμού και θα μετέτρεπαν την Κύπρο σε δορυφόρο της Τουρκίας και μάλιστα σε πλήρη αντίθεση με το Ενωσιακό κεκτημένο.
Αυτή η ανυπόφορα υποκριτική πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, είπε, εκθέτει σοβαρά όσους διακηρύσσουν ότι ασκούν πολιτική αρχών, και εγείρει την υποψία ότι η επιλεκτικότητα στις ευαισθησίες υπαγορεύεται όχι από αρχές αλλά από ιδιοτελή συμφέροντα και γεωπολιτικά παίγνια.
Διερωτήθηκε πώς να μην θυσιάζονται οι αρχές και αξίες, όταν ο ίδιος ο θεματοφύλακας των αρχών του Διεθνούς Δικαίου γίνεται συμμέτοχος, χωρίς καν σαφή αναφορά στο τελευταίο προσχέδιο της έκθεσης του, στο κεκτημένο της διαδικασίας επίλυσης και ειδικά στη συμφωνημένη βάση λύσης.
Τόνισε πως για όσους είτε εντός είτε εκτός Κύπρου καλοβλέπουν ή προσδοκούν αλλαγή του πλαισίου λύσης του Κυπριακού, «απαντούμε πως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε εθνική αυτοκτονία».
Ο κ. Καρογιάν είπε πως κινδυνεύουμε να χάσουμε οριστικά τη μισή μας πατρίδα και δυστυχώς, σημείωσε, δείχνουμε ανήμποροι και χωρίς σαφή προσανατολισμό.
«Δεν συμφωνούμε καν στα αυτονόητα και στη βάση λύσης του Κυπριακού, που δεν μπορεί να είναι άλλη από τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί τον κορυφαίο ιστορικό συμβιβασμό της πλευράς μας», είπε.
Επεσήμανε πως ξεκάθαρη πρέπει να είναι η θέση ότι η προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα είναι χρήσιμη μόνο για να υποβοηθήσει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών. Επ ουδενί τυχόν συζητήσεις ή και συμφωνία για ΜΟΕ δεν μπορούν υποκαταστήσουν ουσιαστικές συνομιλίες που να οδηγούν στη λύση του Κυπριακού.
«Η ευθύνη για τη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος είναι βαρύτατη. Το ιστορικό μας χρέος, τεράστιο. Ο τόπος και η κοινωνία μας δεν μπορούν ούτε να ανεχθούν ούτε να αντέξουν πλέον τη συνέχιση ανώφελων συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων ούτε περαιτέρω διχασμούς, που στο τέλος θα ναρκοθετήσουν την φυσική επιβίωση μας, αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών», είπε και σημείωσε πως είναι η ώρα, που είτε θα συνειδητοποιήσουμε τους εθνικούς κινδύνους και να τους αντιμετωπίσουμε συλλογικά με σχέδιο, σωφροσύνη, υπευθυνότητα και διεκδικητικό ρεαλισμό, είτε θα αφεθούμε μοιρολατρικά στην τύχη μας και θα χαθούμε στον πάτο της ιστορίας.
«Μόνο έτσι», συνέχισε, «μόνο με ενότητα, εθνική συνεννόηση και πολιτική σταθερότητα θα καταφέρουμε να βαδίσουμε με σταθερούς βηματισμούς στα αχαρτογράφητα νερά ενός πολύπλοκου και γεμάτου αβεβαιότητες παγκόσμιου συστήματος».