Στη Σαουδική ο Μπάιντεν για να... ανοίξουν οι στρόφιγγες της πετρελαϊκής παραγωγής

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφτασε σήμερα το απόγευμα στη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά Σαλμάν και με τον πανίσχυρο πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Τζέντα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, προερχόμενο από το Ισραήλ – ήταν η πρώτη απευθείας πτήση από τη χώρα αυτή, σε μια περίοδο που η Ουάσινγκτον επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο σημαντικότερων εταίρων της στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που φορούσε γυαλιά ηλίου, δεν έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τους ομολόγους του αλλά από τον κυβερνήτη της Μέκκας, τον πρίγκιπα Χάλεντ αλ Φαϊσάλ και την πριγκίπισσα Ρίμα Μπαντάρ αλ Σαούντ, την πρέσβειρα της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον. Λίγα λεπτά αργότερα ωστόσο, μετέβη στα ανάκτορα όπου τον χαιρέτισε με «γροθιά» (όπως συνηθίζουν πολλοί ηγέτες λόγω της πανδημίας) ο 36χρονος πρίγκιπας διάδοχος και με χειραψία ο βασιλιάς Σαλμάν.

Μετά τη συνάντηση με τον βασιλιά Σαλμάν, ο Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ για σειρά θεμάτων, από το πετρέλαιο μέχρι τους εξοπλισμούς. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν νωρίτερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα θέσει και το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συνάντηση του Μπάιντεν με τον πρίγκιπα διάδοχο είναι το αποκορύφωμα αυτής της περιοδείας στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τη Σαουδική Αραβία να ανοίξει τις στρόφιγγες της πετρελαϊκής παραγωγής. Στόχος, η μείωση της τιμής της βενζίνης, όσο πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο.

Όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία, ο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι θα καταστούσε τη Σαουδική Αραβία «παρία» του κόσμου, κυρίως λόγω της δολοφονίας, το 2018, του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Όταν εξελέγη, αποχαρακτήρισε μια αναφορά των μυστικών υπηρεσιών για τις ευθύνες του πρίγκιπα διαδόχου σε αυτήν την υπόθεση.

Λίγο πριν από την άφιξη του Μπάιντεν στην Τζέντα, έγιναν δύο ανακοινώσεις: το Ισραήλ είπε ότι δεν έχει «καμία αντίρρηση» για την παράδοση δύο νησίων στην Ερυθρά Θάλασσα στη Σαουδική Αραβία, η οποία με τη σειρά της άνοιξε τον εναέριο χώρο της για «όλους τους αερομεταφορείς», συμπεριλαμβανομένων και των ισραηλινών – μια απόφαση που ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ιστορική».

Αυτές οι δύο ενέργειες θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους αναλυτές, να ανοίξουν τον δρόμο για μια πιθανή προσέγγιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ. Το Ισραήλ εξομάλυνε άλλωστε τις σχέσεις του, το 2020, με δύο συμμάχους του Ριάντ: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

«Είναι ένα πρώτο βήμα», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, ευχαριστώντας τη Σαουδική Αραβία για την απόφασή της.

Αύριο Σάββατο ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο των ηγετών των αραβικών μοναρχιών του Κόλπου.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Δίχρονο παιδί στη Βραζιλία σκότωσε κατά λάθος τη μητέρα του με όπλο
Συμπλοκή ανάμεσα σε αλλοδαπούς στην Πάφο-Κρατούσαν μαχαίρια και τσεκούρια
Η Τουρκία ανήρτησε στην UNESCO τον δικό της χάρτη για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό με πολύ... Αιγαίο
Ο φερόμενος ως δολοφόνος μιας βουλευτή στις ΗΠΑ πήγε στα σπίτια τεσσάρων πολιτικών εκείνη τη νύχτα
Ο Νετανιάχου δεν απέκλεισε τη δολοφονία του Χαμενεϊ- «Η εξόντωσή του θα τερμάτιζε τη σύγκρουση»
Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Θεόδωρο Πυρίλλη-«Η προσφορά του ήταν πολύπλευρη και ουσιαστική»
Εκταφή 796 βρεφών που πέθαναν μέσα σε ένα θρησκευτικό ίδρυμα-Τίτλοι τέλους στην υπόθεση που σόκαρε την Ιρλανδία
Έθεσε την πολιτεία προ των ευθυνών της η Βουλή για τα ναρκωτικά στα σχολεία-Ζητά μέτρα και εφαρμογή νομοθεσίας
Την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Γερμανίας και Κύπρου-«Η ευρωπαϊκή φωνή πρέπει να ακούγεται»
WSJ: Το Ιράν ζητά αποκλιμάκωση των επιθέσεων και βάζει όρους για να διαπραγματευτεί