«Μιλούν» οι επιστολές για παρακολουθήσεις-Τι ήθελε η Δράκου, ξεκάθαρη η εταιρεία

Αναθεωρεί τα όσα αναφέρει η ίδια στην επιστολή της προς την Διεύθυνση των Φυλακών, η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, η οποία μετά το σάλο και τις έντονες επικρίσεις, απορρίπτει πως ζητούσε παρακολουθήσεις τηλεφώνων και όχι καθολική απενεργοποίηση, ώστε να επιλυθεί πλήρως το πρόβλημα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις επιστολές της Άννας Αριστοτέλους που είδαν το φως της δημοσιότητας και με τις οποίες ζητούσε από τις αρχές του 2021 αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος, χωρίς ωστόσο να γίνει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα, οπότε το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γύρισε το νόμισμα η Δράκου για παρακολουθήσεις-Ρίχνει το μπαλάκι στην Εισαγγελία

Σε ανακοίνωση της η Στέφη Δράκου αναφέρει πως «τα δημοσιεύματα τα οποία με φέρουν να προωθώ την παρακολούθηση περιεχομένου επικοινωνίας αντί την απενεργοποίηση ή τον εντοπισμό τους, ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ενώ επισημαίνει πως «όλες μου οι ενέργειες έγιναν κατόπιν γνωματεύσεως από τη Γενική Εισαγγελία», αφήνοντας την εκτεθειμένη. Και αυτό διότι, η Στέφη Δράκου, από την επιστολή της που είδε το φως της δημοσιότητας, δεν κάνει λόγο για απενεργοποίηση κινητών αλλά για παρακολουθήσεις οι οποίες είναι παράνομες και μάλιστα η εταιρεία που κατέχει το σύστημα ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που γινόταν κάτι τέτοιο, θα κάλυπτε την ακτίνα των φυλακών, κάτι που σημαίνει πως το σύστημα θα έχει την δυνατότητα να κλέβει τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα όσων σταθμεύουν στους χώρους στάθμευσες, τους επισκέπτες στα φυλακισμένα μνήματα, τους δικηγόρους, τους κρατικούς αξιωματούχους ή ακόμα και τους περίοικους ή τους περαστικούς. Συνεπώς, με βάση τη νομοθεσία κάτι τέτοιο, όπως υπέδειξαν νομικοί, είναι παράνομο, με την Νομική Υπηρεσία να καλείται πλέον να τοποθετηθεί, δεδομένου πως η υπουργός Δικαιοσύνης έριξε το μπαλάκι της ευθύνης στην Εισαγγελία, η οποία έδωσε σχετική γνωμάτευση. 

Η Στέφη Δράκου, στην ανακοίνωση της διαψεύδει τα περί παρακολουθήσεων, αναφέροντας πως αυτό που «αποφασίστηκε ήταν η ενεργοποίηση περαιτέρω δυνατοτήτων που παρέχει το υφιστάμενο σύστημα,  με τρόπο ώστε σε περίπτωση απόπειρας παράνομης χρήσης κινητού εντός των Κεντρικών Φυλακών». Ωστόσο, στην επιστολή της που απέστειλε στις 28 Φεβρουαρίου 2022 και η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, μεταξύ άλλων αναφέρει κάτι εντελώς διαφορετικό. 

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η Δράκου έλεγε πως: 

α) Για κάθε προσπάθεια κλήσης μέσω κινητής τηλεφωνίας ή προσπάθειας αποστολής γραπτού μηνύματος, το σύστημα, αφού ενεργοποιηθεί αυτόματα θα καταγράφει:

  • Το ΙΜΕΙ του κινητού από το οποίο γίνεται η κλήση.
  • ΤΟ ΙΜSΙ της κάρτας κινητής τηλεφωνίας από το οποίο γίνεται η κλήση
  • Τον αριθμό τηλεφώνου προς το οποίο γίνεται η κλήση
  • Τον τύπο/μοντέλο της συσκευής που χρησιμοποιείται
  • Την ημερομηνία και ώρα της κλήσης.
  • Τις συντεταγμένες του τηλεφώνου από το οποίο γίνεται η προσπάθεια για κλήση

β) Αξιοποιώντας τις πιο πάνω συντεταγμένες, ο χρήστης με την κατάλληλη διαβάθμιση πρόσβασης δύναται να εντοπίσει, σε μηχανογραφημένο χάρτη των Φυλακών, την τοποθεσία από την οποία γίνεται προσπάθεια για κλήση, με ακρίβεια περίπου 10m2.

Επίσης, στην ίδια επιστολή της η Δράκου, αναφέρεται σε εγκατάσταση συστήματος/ρυθμίσεων με στόχο την άμεση ενημέρωση της Διεύθυνσης των Φυλακών και της Αστυνομίας, για όλα ή και μέρος δεδομένων του συστήματος.

Όπως εξηγούν ειδικοί που μίλησαν στον REPORTER, από τα πιο πάνω προκύπτει πως πρόκειται για παρακολουθήσεις και όχι καθολική απενεργοποίηση των κινητών, με νομικούς να επαναλαμβάνουν τη θέση τους πως τα όσα αναφέρει στην επιστολή της η Στέφη Δράκου εμπίπτουν στην νομοθεσία για παρακολουθήσεις, για τις οποίες χρειάζεται σχετικό διάταγμα και πως τα πιο πάνω είναι πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, όπου οι αποφάσεις αναφέρουν πως απαγορεύεται η συλλογή και η κατακράτηση τους.  

Η απάντηση της Διεύθυνσης που συγκρούεται με τη θέση της Δράκου

Στην ανακοίνωση της η Στέφη Δράκου, αναφέρει πως σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με την παρουσία και της Διεύθυνσης των Φυλακών, αποφασίστηκε να καταγράφεται η ταυτότητα του κινητού και ο χώρος που αυτό βρίσκεται με σκοπό τον άμεσο εντοπισμό και κατάσχεσή του, ενώ στη βάση των συμφωνηθέντων, ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κατέγραψε σε επιστολή του τις λειτουργίες του συστήματος που θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την απαντητική επιστολή της Διεύθυνσης των Φυλακών, εκφράζεται ξεκάθαρη διαφωνία, με την Άννα Αριστοτέλους να μην συμφωνεί στις παρακολουθήσεις και να επαναλαμβάνει τη θέση της πως πρόκειται για παράνομη διαδικασία, ενώ μετά την εν λόγω επιστολή της, ακολούθησαν άλλες για αναβάθμιση του συστήματος, ώστε να γίνει καθολική φραγή κλήσεως, χωρίς όμως να γίνεται κάτι τέτοιο, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα ως προς την ομοφωνία που ισχυρίζεται πως υπήρχε η υπουργός Δικαιοσύνης. 

Στην απαντητική της επιστολή η Διεύθυνση των Φυλακών, αναφέρει πως σε σχέση με «τη νομιμότητα να αξιοποιηθεί το σύστημα απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων για σκοπούς συλλογής τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, καθότι η λειτουργία αυτή δεν θα περιορίζεται μόνο στους κρατούμενους, αλλά θα επεκτείνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους χρήστες κινητών που αναγνωρίζονται από το σύστημα απενεργοποίησης», προσθέτοντας πως «στην ουσία ζητείται η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών να αναλάβει την ευθύνη της εφαρμογής ενός μέτρου που το θεωρεί ως παράνομο».

Η Διεύθυνση παρέπεμψε την υπουργό Δικαιοσύνης στις σχετικές νομοθεσίες αλλά και σε αποφάσεις Δικαστηρίων, αναφέροντας πως δεν συμφωνεί με την παράνομη παρακολούθηση κινητών, τονίζοντας πως πρόκειται για ποινικό αδίκημα, ξεκαθαρίζοντας πως συμφωνεί με την φραγή των κινητών, αφού στην ουσία αυτός είναι και ο στόχος, ώστε να απενεργοποιηθεί καθολικά η χρήση τηλεφώνων.  

Μάλιστα, η Διεύθυνση των Φυλακών, υπέδειξε στη κ. Δράκου, πως ναι μεν οι επισκέπτες των Φυλακών παραδίδουν τα κινητά τους τηλέφωνα προτού εισέλθουν στο κτήριο, ωστόσο αυτό δεν αφορά για τους επισκέπτες στα φυλακισμένα μνήματα ή τους χώρους στάθμευσης, τόσο εντός όσο και εκτός των φυλακών, ή τους περίοικους ή τους περαστικούς ή ακόμα και την Ύπατη Αρμοστεία, αφού το σύστημα θα κάλυπτε περιμετρικά και θα παρακολουθεί όλα τα τηλέφωνα και θα έχει πρόσβαση στα κινητά όλων των πολιτών, αφού δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει εάν ο χ πολίτης είναι περαστικός ή επισκέπτης στα φυλακισμένα μνήματα ή κρατούμενος της πτέρυγας δίπλα από τα φυλακισμένα μνήματα. 

Κάτι το οποίο υποδείχθηκε στην απάντηση της Διεύθυνσης των Φυλακών στη Στέφη Δράκου, η οποία αναφέρει πως «το σύστημα απενεργοποίησης θα αναγνωρίζει τη χρήση και τον χρήστη κάθε κινητού τηλεφώνου το οποίο ευρίσκεται εντός της εμβέλειας αναγνώρισής του και δεν θα περιορίζεται στην αναγνώριση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων από τους κρατούμενους εντός των Φυλακών, αλλά θα αναγνωρίζει τη χρήση κινητού τηλεφώνου από τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Τμήματος, τους δικηγόρους, τους επισκέπτες στις Φυλακές και στα Φυλακισμένα Μνήματα, περιλαμβανομένων του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, των κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων και άλλων που διαμένουν στην περιοχή όπως είναι στη Βρετανική Πρεσβεία και κατοίκους».

Ξεκάθαρη η εταιρεία-«Εισβολή» σε κινητά και εκτός

Σύμφωνα με σχετικό σημείωμα που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Πολίτης, η εταιρεία η οποία έχει εγκαταστήσει το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές, επιβεβαιώνει τη θέση της Διεύθυνσης με τη χρήση του λογισμικού που ήθελε η υπουργός Δικαιοσύνης, ότι δηλαδή θα παρακολουθούνταν ακόμα και οι επισκέπτες των Φυλακών που εισέρχονταν στους χώρους στάθμευσης, στα φυλακισμένα μνήματα, το προσωπικό ή ακόμα και τους περίοικους ή τους περαστικούς, κάτι όπως τονίζουν νομικοί, είναι εντελώς παράνομο και πρόκειται για ποινικό αδίκημα. 

Όπως αναφέρει, «η απενεργοποίηση λειτουργεί εντός των κοινόχρηστων χώρων των Κεντρικών, όπως parking, φυλακισμένα μνήματα, διαδρόμους κίνησης οχημάτων, κεντρική πύλη, σχολή δεσμοφυλάκων που γειτνιάζει με τη Βρετανική Πρεσβεία και δεν επικεντρώνεται μόνο εντός των πτερύγων που βρίσκονται οι κρατούμενοι. Συνεπώς οι συσκευές των παρευρισκόμενων πολιτών, δικηγόρων, δημοσιογράφων και αξιωματούχων σε αυτούς τους χώρους επηρεάζονται. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σύστημα εντοπισμού/παρακολούθησης θα συλλέγονται τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα τους, όπως το περιεχόμενο καταγεγραμμένης επικοινωνίας, το IMEI και IMSI του τηλεφώνου, τα ηλεκτρονικά μηνύματα, μηνύματα SMS & MMS, προσωπικές φωτογραφίες του χρήστη κτλ».

Επίσης, όπως αναφέρεται, πολλές φορές το σύστημα παθαίνει βλάβες και προκαλείται απόκλιση της εκπομπής που απενεργοποιεί τα κινητά, κάτι που σημαίνει πως επηρεάζονται και περιοχές εκτός φυλακών και τότε γίνεται παρέμβαση σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αυτό συνεπάγεται πως εάν ενεργοποιείτο το σύστημα για παρακολουθήσεις, θα είχε πρόσβαση στα κινητά των ατόμων που διαμένουν στην περιοχή, αδιακρίτως. 

Η εταιρεία, τονίζει πως «σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σύστημα εντοπισμού/παρακολούθησης θα συλλέγονται τα τηλεπικοινωνιακά τους δεδομένα», ενώ υποδεικνύει πως εάν εφαρμοστεί η καθολική απενεργοποίηση που εισηγείται η Διευθύντρια, που εμπίπτει και στα πλαίσια του Νόμου, δεν θα συλλέγονται τα δεδομένα των πολιτών.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καίει Δράκου για παρακολουθήσεις η εταιρεία-Θα εισέβαλαν σε κινητά εκτός φυλακών

Γιατί δεν αναβαθμίστηκε το σύστημα 

Δεδομένου της απάντησης της Στέφης Δράκου, η οποία δείχνει ομοφωνία και πως ουδέν μεμπτό, το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι γιατί δεν προχώρησε νωρίτερα η αναβάθμιση του συστήματος, αφού όλοι συμφωνούσαν στην καθολική φραγή των κινητών, παρά τις επιστολές της Διεύθυνσης των Φυλακών, κάτι για το οποίο επί του παρόντος δεν δίνονται εξηγήσεις. 

Όπως προκύπτει από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η Διεύθυνση των Φυλακών ζητούσε από τις αρχές του 2021 την αναβάθμιση, ενώ η τελευταία αποστάλθηκε στις 21 Ιουνίου 2022, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η αναβάθμιση έπρεπε να γίνει μέχρι τις 20 Ιουνίου, ωστόσο δεν ξεκίνησε καν. Μάλιστα σχετικές επιστολές κοινοποιήθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα, την υπουργό Δικαιοσύνης, τον υπουργό Μεταφορών και τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω.

Επίσης, η Διεύθυνση των Φυλακών, απέστειλε επιστολές για αναβάθμιση του συστήματος, μεταξύ άλλων στις 4 Νοεμβρίου 2021, 19 Ιανουαρίου 2022, 8 Φεβρουαρίου 2022, 2 Μαρτίου 2022, 17 Μαρτίου 2022, 27 Μαΐου 2022 και 21 Ιουνίου 2022.

Σε μια από τις επιστολές της, η Διεύθυνση των Φυλακών, στις 8 Φεβρουαρίου 2022, είχε αναφέρει πως «η άμεση έναρξη και υλοποίηση της αναβάθμισης του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, καθώς και συντήρησης, είναι υψίστης προτεραιότητας για τις Φυλακές και παρακαλώ όπως δοθούν οι ανάλογες οδηγίες, καθότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση αποβαίνει εις βάρος της ασφάλειας των Φυλακών. Επειδή το θέμα εκκρεμεί για αρκετό καιρό και επειδή το θεωρούμε πολύ σοβαρό, είναι παράκλησή μας όπως δώσετε άμεση προτεραιότητα ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της αναβάθμισης του συστήματος τους επόμενους δύο μήνες».

Ωστόσο, ούτε τότε άρχισαν οι διαδικασίες, με την επιστολή της υπουργούς Δικαιοσύνης να αποστέλλεται λίγες μέρες μετά, στις 28 Φεβρουαρίου, με την Διεύθυνση των Φυλακών να εκφράζει τις διαφωνίες της με τις παρακολουθήσεις, υποδεικνύοντας την παράνομη διαδικασία, ενώ μόλις λίγες μέρες μετά, στις 2 Μαρτίου 2022 αλλά και στις 17 Μαρτίου 2022, η Διεύθυνση απέστειλε νέες επιστολές ζητώντας αναβάθμιση, η οποία όμως δεν έγινε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πυρ ομαδόν κατά Δράκου για χρήση μέσων παρακολούθησης-Νομικοί δείχνουν παρανομία

Δειτε Επισης

Απαγωγή νεογέννητου στην Ιταλία με αίσιο τέλος-Πώς οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη των δραστών
Επίθεση με μαχαίρι σε πάρκο στη Βαυαρία-Πληροφορίες για δύο νεκρούς και τραυματίες
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Πρόταση για άμεση καταβολή του 1/3 του χρέους από τα ποδοσφαιρικά Σωματεία-Το μπαλάκι στον Έφορο
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
ΒΙΝΤΕΟ: Τι ψιθύρισε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Τζορτζ Μπους στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Τραμπ στέρησε τη φύλαξη της Μυστικής Υπηρεσίας από πρώην συνεργάτη του που λέει ότι κινδυνεύει από το Ιράν
Στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Υπό εξαήμερη κράτηση ο 32χρονος για τις δύο υποθέσεις ληστειών από διανομείς φαγητού στη Λάρνακα
Απουσιάζει ξανά από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία η 13χρονη Κωνσταντίνα (pic)