Πυρά πρώην Υπ. Υγείας για διορισμό Αγαθαγγέλου-Υπενθυμίζουν τα περί πατροκτονίας

Διαστάσεις προσλαμβάνουν οι αντιδράσεις αναφορικά με τον διορισμό του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, με τους δύο πρώην Υπουργούς Υγείας να εξαπολύουν μύδρους για την εξέλιξη, στρέφοντας τα πυρά τους προς τους κυβερνώντες και τους οργανωμένους ασθενείς να καταγγέλλουν προσπάθεια αποδόμησης.  

Ο χορός των αντιδράσεων ξεκίνησε λίγο μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και την ανακοίνωση, από μέρους της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου, πως αποφασίστηκε ο διορισμός του Δρος Αγαθαγγέλου, ως μέλος του του Δ.Σ. του ΟΑΥ, προς αντικατάσταση του Δήμου Δημοσθένους, μέχρι τις 21 Νοεμβρίου του 2022. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έκπληξη, καθώς τον Απρίλιο, όταν υπήρξε ξανά εισήγηση για διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ από το ΚΕΒΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε θέση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα γίνει «πατροκτόνος» του ΓεΣΥ. «Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή ή παρέμβαση από όσους είτε είναι εναντίον ή ήσαν εναντίον ή όσους πιθανόν να δημιουργούν συνθήκες πατροκτονίας. Νομίζω γίνομαι σαφέστατα κατανοητός», είχε αναφέρει τότε και το ζήτημα θεωρήθηκε λήξαν. Ωστόσο κάτι μεσολάβησε και η Κυβέρνηση επανήλθε με τον ένα εκ των δύο διορισμών που επεξεργαζόταν τον Απρίλιο, προκαλώντας κύματα αντιδράσεων.

Η αντίδραση των εμπλεκομένων, τόσο τότε όσο και σήμερα, έγκειται στο γεγονός πως ο Δρ. Αγαθαγγέλου θεωρείται πολέμιος του ΓεΣΥ. Πρώτος αντέδρασε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος τόνισε πως όταν παρέδιδε το Υπουργείο Υγείας στον Μιχάλη Χατζηπαντέλα του είπε «το ΓεΣΥ και τα μάτια σου», προσθέτοντας πως «είσαστε κατώτεροι των περιστάσεων». Ο κ. Ιωάννου δήλωσε, επίσης, πως «είναι πλέον ξεκάθαρο ποιες είναι οι προθέσεις κάποιων διορίζοντας στο ΔΣ ΟΑΥ κάποιον που πολεμούσε και πολεμά το ΓεΣΥ για τους δικούς του λόγους (που είναι σεβαστοί) και αποκαλούσε τους γιατρούς που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ αποστάτες». Έκανε, επίσης, λόγο για καταφανή σύγκρουση συμφερόντων.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παμπορίδης επέλεξε να αναδημοσιεύσει ανάρτηση του προέδρου του Αντιαναιμικού Συνδέσμου, ο οποίος αντιπαρέβαλε την προηγούμενη τοποθέτηση της Κυβέρνησης με τη σημερινή απόφαση, σχολιάζοντας: «Η προστασία του ΓεΣΥ από τους εχθρούς του αποτελούσε προσωπική σας ευθύνη κ ΠτΔ. Θεωρούσα ότι είχατε το απαιτούμενο σθένος ν’αντισταθείτε στους εντεταλμένους του κατεστημένου. Η σημερινή σας κίνηση αποτελεί μια ανοίκεια επίθεση σε ότι κατακτήθηκε με πόνο». Σε άλλη ανάρτησή του, που περιείχε και πάλι κείμενο περί «πατροκτονίας», έκανε λόγο για ντροπή.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριου Κουλούμα, ο οποίος σε μία ανάρτηση γεμάτη υπονοούμενα ανέφερε πως «δυστυχώς ότι κτίστηκε με κόπο και αίμα με καθυστέρηση δεκαετιών, τον τελευταίο χρόνο οι προσπάθειες είναι να χαλαστεί και να αποδομηθεί, σήμερα έπεσε και το φύλο συκής».

Από την πλευρά του, το μέλος της ΟΣΑΚ και πρόεδρος του Αντιαναιμικού Συνδέσμου, Μίλτος Μιλτιάδους, ο οποίος δημοσίευσε την αντιπαραβολή που σχολίασε ο Γιώργος Παμπορίδης, είχε σημειώσει πως πρόκειται για «δύο τυχαία αποσπάσματα από δηλώσεις (11/4) και αποφάσεις (12/7).

Βολές στην Κυβέρνηση από ΑΚΕΛ

Βολές στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ, για το διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο Δ.Σ. του ΟΑΥ, αφού όπως αναφέρει, «ανακοίνωσε και δημόσια την απόφαση της να σκοτώσει το μονοασφαλιστικό ΓΕΣΥ».

Όπως αναφέρει το κόμμα, «ο κ. Αναστασιάδης, πριν μερικές βδομάδες, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον πιθανό διορισμό του κ. Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Συμβούλιο του ΟΑΥ, απάντησε ότι δεν πρόκειται να γινεί πατροκτόνος, εννοώντας προφανώς ότι δεν θα γίνει παιδοκτόνος, δολοφονώντας το ΓΕΣΥ».

Σημειώνει πως «εκ των πραγμάτων, η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού, ανακοίνωσε και δημόσια την απόφαση της να σκοτώσει το μονοασφαλιστικό ΓΕΣΥ».

Επισημαίνει πως «όπως ξαναβρήκαν απέναντι τους την κοινωνία, έτσι και τώρα η κοινωνία και οι πολίτες θα τους ξηλώσουν τα σχέδια».

Ερωτήματα και από την ΠΕΟ

Ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει τον πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στο Δ.Σ του ΟΑΥ, ως εκπρόσωπο των εργοδοτών, θέτει η ΠΕΟ με ανακοίνωσή της.

Όπως σημειώνει, με βάση τη σχετική με το ΓεΣΥ νομοθεσία, το Δ.Σ του ΟΑΥ αποφασίζει για τις αμοιβές των γιατρών. Από την άλλη, αυτός που διαβουλεύεται με τον ΟΑΥ, είναι ο ΠΙΣ.

"Πώς είναι δυνατό, μέσα στο Δ.Σ του ΟΑΥ να είναι ο πρόεδρος αυτών που θεσμικά, με βάση τον νόμο διαπραγματεύεται τις αμοιβές των μελών του; Τελικά με αυτό τον τρόπο είναι που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη στήριξη του ΓεΣΥ;", αναφέρει η ΠΕΟ.

Χαιρετίζει το διορισμό η ΟΕΒ

Από την πλευρά της, η ΟΕΒ χαιρέτησε το διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου. 

Όπως αναφέρει, «η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) χαιρετίζει τον διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο του Δρ. Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ)».

Σημειώνει πως «ως Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με εμπειρία δεκαετιών στα ιατρικά δρώμενα και με την τεχνογνωσία και αφοσίωση του στην ιατρική επιστήμη, ο Δρ. Αγαθαγγέλου θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων και την επιτυχία της αποστολής του ΟΑΥ για ένα ισχυρό ΓεΣΥ για το καλό όλων των πολιτών του τόπου».

Σημειώνεται ότι ως Πρόεδρος του ΠΙΣ, αναφέρει η ΟΕΒ, «ο Δρ. Αγαθαγγέλου είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΒ και μαζί με την κα Άρτεμις Παντελίδου θα εκπροσωπεί την ΟΕΒ στο Συμβούλιο του ΟΑΥ».

Καταλήγοντας τονίζει πως «μέσω της εκπροσώπησης της στο ΔΣ του ΟΑΥ, η ΟΕΒ θα συνεχίσει να εργάζεται και να υποβάλει εμπεριστατωμένες εισηγήσεις με γνώμονα την διασφάλιση της επιτυχίας του ΓεΣΥ με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και χωρίς κίνδυνο οικονομικού εκτροχιασμού».

Για εποικοδομητική εξέλιξη μιλά ο ΣΙΣ

Το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) χαιρετίζει ως μια θετική και εποικοδομητική εξέλιξη, την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να διορίσει κατόπιν εισήγησης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Πέτρο Αγαθαγγέλου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Σε ανακοίνωσή του, το ΣΙΣ εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως επίσης στην ΟΕΒ και στο ΚΕΒΕ, για τη διαχρονική στήριξη της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου.

Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο διορισμός του Προέδρου του ΠΙΣ «θα αποτελέσει μια πρόσθετη αξία και θα προσδώσει την απαραίτητη επιστημοσύνη, που χρειάζεται σε διοικητικό επίπεδο, ο αρμόδιος φορέας εφαρμογή του ΓεΣΥ».

«Αυτός ο διορισμός», τονίζει, «καλύπτει ταυτόχρονα ένα σοβαρό κενό, που αφορούσε την ισότιμη εκπροσώπηση της ιατρικής κοινότητας στο ΔΣ του ΟΑΥ, μαζί με όλα τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη, και μάλιστα στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο που είναι αυτό του Προέδρου του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου. Άλλωστε τέτοιες πρακτικές, ήδη ακολουθούνται με επιτυχία από άλλες προηγμένες χώρες, με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στον τομέα, γι’ αυτό εκφράζουμε την ικανοποίηση μας που η Κύπρος υιοθετεί αυτή την καλή πρακτική».

Όπως αναφέρει το ΣΙΣ «ο ΠΙΣ θα λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε πρυτανεύσει η συλλογικότητα και το πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να καταστεί η λειτουργία του συστήματος, πιο αποτελεσματική, πιο εύρωστη και κυρίως να στηρίζεται σε εκείνη την επιστημονική βάση που είναι απαραίτητη ευρύτερα για τη λειτουργία συστημάτων υγείας», προσθέτοντας πως «διαχρονικά μιλούσε υπέρ της αναγκαιότητας ενός συστήματος υγείας».

Σύμφωνα με τον ΣΙΣ «οι όποιοι προβληματισμοί και εισηγήσεις, αφορούσαν την ορθότητα και την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και είναι προβληματισμοί, οι οποίοι μέσα από τα 3 χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ, έχουν επιβεβαιωθεί».

Ισχυρή πεποίθηση του ΣΙΣ είναι ότι «οι αντιπαραθέσεις δεν έχουν θέση στον τομέα της υγείας και ότι μόνο μέσα από την ειλικρινή, καλοπροαίρετη και συλλογική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα σύστημα υγείας το οποίο πραγματικά να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τόσο της ιατρικής κοινότητας όσο και των πολιτών».

Την ίδια ώρα, το ΣΙΣ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του, που αφορά στην αναγκαιότητα της τροποποίησης της νομοθεσίας, ώστε να θεσμοθετηθεί η εκπροσώπηση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στο ΔΣ του ΟΑΥ.

Καταληκτικά υπογραμμίζει πως «το ΓεΣΥ δεν κινδυνεύει από την παρουσία του ΠΙΣ στα διοικητικά του όργανα, αλλά κινδυνεύει από τον συνειδητό και παντελώς αναίτιο παραγκωνισμό του θεσμικού φορέα της ιατρικής κοινότητας, σε ένα χώρο όπου η εμπειρογνωμοσύνη του είναι, όχι απλά χρήσιμη, αλλά και επιβεβλημένη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Πέντε μαθητές επιτέθηκαν σε 13χρονη στην Ελλάδα-Κατέγραψαν σε βίντεο την πράξη τους
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά-«Έθεσε εαυτόν για δεύτερη φορά εκτός της ΝΔ»
Έξαλλοι οι Τούρκοι για τους χάρτες της Ε.Ε με τα δώδεκα ναυτικά μίλια στο Αιγαίο-«Άκυροι και χωρίς νομική συνέπεια»
Κατάσταση ομηρίας στη Γαλλία-Εστιάτορας εγκλώβισε στο μαγαζί τους εργαζόμενούς του
Πλήρη στήριξη στο Κίεβο από τις G7-«Η Ρωσία παραμένει το μόνο εμπόδιο για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη»
Ακολουθία επτά σεισμών έπληξε την Κύπρο-Αισθητοί μόνο οι τρεις
Οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για την άφιξη του «Alexandrou»-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Πράσινο στην διεξαγωγή της δικοινοτικής του Δήμου Αμμοχώστου-Διαβήματα σε ΥΠΕΞ από διαφωνούντες
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους