Σκέψεις για ηλεκτρονική ταυτότητα στα κτίρια-Πονοκέφαλος με τους ιδιοκτήτες
07:18 - 13 Ιουλίου 2022
Ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι δυο καταρρεύσεις μπαλκονιών μέσα σε μερικές ώρες στους αρμόδιους και στις τοπικές αρχές, οι οποίοι θορυβήθηκαν και ψάχνουν τους τρόπους και τις λύσεις, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, που είναι αρκετά επικίνδυνα ώστε να θρηνήσουμε θύματα. Περισσότεροι τακτικοί έλεγχοι, ενημέρωση του κόσμου και στο βάθος η ηλεκτρονική ταυτότητα, είναι μερικές από τις σκέψεις των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα παλαιά κτήρια που αποτελούν κίνδυνο για τους κάτοικους που βρίσκονται μέσα σε αυτά.
Οι καταρρεύσεις των μπαλκονιών στην Πάφο, ταρακούνησαν το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), το οποίο παραθέτει στο Υπουργείο Εσωτερικών συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε να προλάβει τα χειρότερα, προτού να είναι αργά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις εισηγήσεις του ΕΤΕΚ, προκύπτει μέσα από την εισήγηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων, κάτι που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, με απόλυτη επιτυχία.
Εξάλλου, όπως εξήγησε στον REPORTER o πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων είναι ένα θέμα που θα προωθηθεί, «ώστε να γνωρίζουμε το κτιριακό μας απόθεμα, πόσο παλιό είναι, πότε χρίζει ανακαίνισης, συντήρησης αλλά και ενεργειακής αναβάθμισης. Έχουμε καλέσει αρμόδια τμήματα όπως το τμήμα κτηματολογίου, τμήμα πολεοδομίας, έπαρχους για να δουν αυτή τη χρήση, καθώς είναι κάτι που πραγματοποιούν και στην Ελλάδα και είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου σε όλους, για να μπορεί να καταγραφεί σωστά το κτιριακό απόθεμα. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται, τι βελτιώσεις απαιτεί ενεργειακά και πόσα κτίρια είναι πριν το 94’ και χρίζουν ιδιαίτερης φροντίδας».
Το ΕΤΕΚ, έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση νόμου στο Υπουργείο Εσωτερικών, κατηγοριοποιώντας όλες τις οικοδομές, ανάλογα με τη χρήση των κτιρίων. Η κατηγοριοποίηση, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή, λαμβάνει υπόψη τον χρόνο ανέγερσης αυτών των κτιρίων. «Έχουμε προτείνει συγκεκριμένα χρονικά διαγράμματα για τα οποία θα πρέπει να γίνονται οι τακτικές επιθεωρήσεις των υποδομών, ούτως ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι οποιεσδήποτε αδυναμίες, προβλήματα και να διορθώνονται με τη συμβολή μηχανικών με το λιγότερο κόστος αντί να περιμένουμε να είναι επικίνδυνα εργαλεία, να κινδυνεύουν ένοικοι, περίοικοι και να κλαίμε επί ερειπίων».
Αυτό που τονίζει το ΕΤΕΚ είναι ότι κανείς δεν θα μπορεί να πωλάει και να ενοικιάζει, αν δεν συνοδεύεται πιστοποιητικό καταλληλόλητας. «Δεν μπορεί κάποιος να ενοικιάζει ένα υποστατικό ή ένα διαμέρισμα, να αδιαφορεί και να αγνοεί εάν είναι ασφαλές. Πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα στην κοινωνία, ώστε να διατηρούμε τα κτίρια μας ασφαλή. Γιατί να αποδεχόμαστε το ΜΟΤ στα οχήματά μας και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι και η συντήρηση ενός κτηρίου είναι επωφελές;».
Ιδιοκτήτες αρνούνται επιδιορθώσεις και δεν εγκαταλείπουν
Τα προβλήματα ως εκ τούτου, δεν παραμένουν μόνο στις κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά παραμένουν και με τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι αρνούνται να επιδιορθώσουν τις οικίες τους, ενώ δεν εγκαταλείπουν τους χώρους τους για να φτιαχτούν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής πολεοδομίας του Δήμου Πάφου Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, «πρέπει να εκσυγχρονιστεί η ίδια η Νομοθεσία και να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να κινούμαστε άμεσα, αφού υπάρχουν και θέματα με τους ίδιους τους ιδιοκτήτες οι οποίοι αρνούνται την οποιαδήποτε επιδιόρθωση».
Τα κενά στη Νομοθεσία φαίνεται να βάζουν φρένο στις προσπάθειες του Δήμου για επιδιορθώσεις, αφού όπως ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, «είναι μια δαιδαλώδης διαδικασία και δεν είναι τόσο εύκολο να μπούμε εμείς στα σπίτια και να τους κάνουμε έξωση. Ακόμα και στην ύστατη που έγινε το κακό πρόσφατα και πάμε να το θεραπεύσουμε, πάλι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί η Νομοθεσία, καθώς αναφέρεται ρητά ότι εάν είναι κατοικία πρέπει να πας με διάταγμα το οποίο θα εκδοθεί και αφού υπάρξει ιεραρχική προσφυγή, η οποία μπορεί και να πάρει ένα χρόνο, τότε δικαιούσαι να επέμβεις. Έτσι δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να μπορέσει η τοπική αρχή να επέμβει».
Πάντως, για τα προβληματικά σημεία της Πάφου, ο κ. Λετυμπιώτης παραδέχθηκε πως δεν γινόταν λεπτομερής δουλειά στην απογραφή και καταγραφή των κτιρίων που μπορεί να είναι εν δύναμη επικίνδυνα. «Ειδικά στο κέντρο της πόλης και επειδή είναι παλιές οικοδομές, το ζήτημα φαίνεται να μεγεθύνεται στις περιπτώσεις που είναι Τουρκοκυπριακές οικοδομές, οι οποίες δεν τύγχαναν σωστής συντήρησης. Επίσης στις περιπτώσεις που είναι συνεχής δόμηση, όπως είναι η μια περίπτωση της πολυκατοικίας που έπεσε το μπαλκόνι, προκαλεί μια επιπρόσθετη ανησυχία. Είναι κάτι που ισχύει στους πυρήνες όλων των αστικών κέντρων και των κοινοτήτων. Προς το παρών είμαστε τυχεροί που δεν το βρήκαμε μπροστά μας».
Από την πλευρά του ο Δήμος, επίδωσε ειδοποίηση στους ιδιοκτήτες των κατοικιών όπου έπεσαν τα μπαλκόνια, αλλά ακριβώς δίπλα υπάρχουν κάποια άλλα, που η λογική λέει ότι κατά πάσα πιθανότητα και εκείνα είναι επικίνδυνα. «Παρ’ όλα αυτά, δεν εγκαταλείπουν το κτίριο ούτε οι ένοικοι, ούτε οι ιδιοκτήτες κινητοποιούνται. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους μετακινήσουμε. Όπως είναι τώρα η Νομοθεσία, οι ευθύνες βαραίνουν μόνο τον Δήμο. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, ο Δήμος δεν έχει άλλη δυνατότητα. Σίγουρα όμως, πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος σε όλα τα κτίρια και να κρίνονται ποια είναι ακατάλληλα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αυτές οι πτώσεις, καθώς είχαμε και στη Λεμεσό, μετά στη Λευκωσία και στην Αραδίππου πρόσφατα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Κατέρρευσε και δεύτερο μπαλκόνι στην Πάφο μέσα σε 24 ώρες-Δύο τραυματίες (pics)
- Εκπέμπουν SOS για τα επικίνδυνα κτίρια οι Πολιτικοί Μηχανικοί-Έκκληση για επιθεωρήσεις
- Διάβρωση δείχνουν οι πρώτες έρευνες για το μπαλκόνι που κατέρρευσε-Δεν έτυχε συντήρησης
- Κατέρρευσε μπαλκόνι στην Πάφο-Σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο τρία πρόσωπα