Κλειδώνει Χριστοδουλίδη η ΕΔΕΚ-Εύκολη απόφαση, δύσκολη εφαρμογή

Τεράστια έκπληξη θα αποτελεί εάν σήμερα το Συνέδριο Αντιπροσώπων που συγκάλεσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος στην ΕΔΕΚ, αποφασίσει οτιδήποτε άλλο πέραν από την επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη. Στη σκιά του εμφυλίου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εντός του κόμματος, με τους διαφωνούντες να μην αναγνωρίζουν και να μην συμμετέχουν στα κομματικά όργανα, η ΕΔΕΚ αναμένεται να παρέχει τη στήριξη της στον ανεξάρτητο υποψήφιο, κάτι που θα την καθιστά το δεύτερο κόμμα του κέντρου που τον υποστηρίζει, μετά το ΔΗΚΟ.

Η απόφαση της ΕΔΕΚ, έρχεται σε μια περίοδο που ο πρόεδρος του κόμματος, βρίσκεται υπό πίεση, στη σκιά της υπόθεσης με την πώληση εταιρείας στην οποία ήταν μέτοχος, αλλά και των τεραστίων αντιδράσεων από σημαντική μερίδα μελών και στελεχών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα στοιχεία για διαβατήριο σε Ιρακινό-Κατοικία φάντασμα και… επιπλοκή ερευνών

Της σημερινής συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, σε σχέση με το ποια θα ήταν η τελική απόφαση του Μαρίνου Σιζόπουλου και των συνεργατών του. Εξάλλου ο ίδιος καλλιέργησε, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με άλλους υποψηφίους, προσδοκίες, σε σχέση με το ποια θα ήταν η τελική απόφαση. Ωστόσο το σημαντικό έρεισμα που διέθετε η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ήταν καθοριστικό για να μπουν στο περιθώριο οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις.  

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο ίδιος παραδέχθηκε στο παρελθόν πως ενδεχομένως η άποψη μιας μερίδας μελών της Κεντρικής Επιτροπής να είναι διαφορετική από την προσωπική του άποψη. Εξάλλου οι πληροφορίες τον ήθελαν να εξετάζει το ενδεχόμενη της αυτόνομης καθόδου που έμπαινε επίσημα κάθε φορά στο τραπέζι. Ωστόσο δεν διαμορφώθηκαν εκείνες οι συνθήκες που να επέτρεπαν ένα τέτοιο σενάριο, το οποίος ενδεχομένως να λειτουργούσε θετικά και για την ενότητα του κόμματος.

Η απόφαση ωστόσο για να στηριχθεί η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο ότι οι σημερινοί του συνεργάτες και αυτοί που παραμένουν κοντά του σε αυτή τη δύσκολη και ιδιαίτερα πιεσμένη κατάσταση για τον ίδιο, δεν θα απομακρυνθούν. Κάτι τέτοιο ίσως να συνέβαινε εάν λαμβανόταν οποιαδήποτε άλλη απόφαση. Εξάλλου αρκετοί εξ αυτών πριν αποφασίσουν τα κομματικά όργανα, έσπευσαν να παράσχουν τη στήριξη τους και κάθε μορφή βοήθειας στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Επιπλέον το γεγονός ότι προηγήθηκε η απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος διευκόλυνε την απόφαση για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, αφού από τα πολύ αρχικά στάδια των συζητήσεων ο κ. Σιζόπουλος κατέδειξε την ανάγκη να ακολουθηθεί ταυτόσημη πορεία από τα δύο κόμματα. Τέλος την πλάστιγγα προς αυτήν την κατεύθυνση έγειρε οριστικά και η προοπτική της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτή τη στιγμή εμφανίζεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις και κερδίζει όλα τα σενάρια του δεύτερου γύρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκλίσεις, αποκλίσεις και περιθώριο για συζήτηση κατέγραψαν ΕΔΕΚ και Μαυρογιάννης

Ο δρόμος ωστόσο, ειδικά για την ΕΔΕΚ, δεν θα είναι στρωμένος σε ροδοπέταλα. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος γνωρίζει πως αυτή τη στιγμή η εικόνα που εκπέμπει επίσημα το κόμμα προς τα έξω δεν είναι ιδανική. Ένα κόμμα που εξέλεξε τέσσερις βουλευτές σήμερα λαμβάνει απόφαση χωρίς την παρουσία αυτών των δύο. Ο μοναδικός Ευρωβουλευτής του κόμματος διαγράφηκε. Ο τέως πρόεδρος του κόμματος δεν αναγνωρίζει την ηγεσία. Ιστορικά στελέχη κάνουν λόγο όπως ο Δώρος Θεοδώρου κάνει λόγο για κατήφορο χωρίς τελειωμό.

Συνεπώς είναι δεδομένο πως η απόφαση που θα ληφθεί σήμερα, δεν μεταφράζεται αυτόματα σε αποδοχή από όλα τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος, ως λευκή επιταγή για να στηρίξουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Έτσι κι αλλιώς μια μερίδα στελεχών έχει εκδηλώσει και επίσημα πλέον τη στήριξη της σε άλλες υποψηφιότητες, με μια σημαντική μερίδα να συντάσσεται μαζί με την υποψηφιότητα του Γιώργου Κολοκασίδη.

Πάντως για την ΕΔΕΚ εγείρεται και ένα άλλο ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο. Η ΕΔΕΚ επί προεδρίας του Μαρίνου Σιζόπουλου το 2015 εξέδωσε Συνεδριακή απόφαση με την οποία το κόμμα τασσόταν εναντίον της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως μορφής λύσης του Κυπριακού. Εκείνη η απόφαση λήφθηκε με ποσοστό 98,1% .

Σήμερα η ΕΔΕΚ, εκτός απροόπτου, θα λάβει απόφαση για να στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ως γνωστόν εργάστηκε τα τελευταία εννέα χρόνια, είτε από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, είτε από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών για λύση του Κυπριακού, στη βάση της ΔΔΟ. Για αρκετά μέλη του κόμματος, αυτή η απόφαση αποτελεί πισωγύρισμα από την απόφαση του 2015. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες κατά τον διάλογο που προηγήθηκε σε επαρχιακό επίπεδο, ήταν ένα θέμα που τέθηκε από μέλη του κόμματος, τα οποία κάλεσαν την ηγεσία, είτε να αποσύρει εκείνη τη Συνεδριακή απόφαση ή να μη στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Εξάλλου ήδη ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την ημέρα της εξαγγελίας της υποψηφιότητας του, ξεκαθάρισε πως όραμα του είναι μια ελεύθερη, επανενωμένη πατρίδα, κυρίαρχη και εδαφικά ακέραιη, σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό, δημοκρατικό ομοσπονδιακό κράτος. «Η πραγματική επιλογή είναι, αν θα προχωρήσουμε κοιτάζοντας μπροστά, ή αν θα μείνουμε κολλημένοι στις συνήθειες του χθες, κυρίως λόγω έλλειψης τόλμης, αν θα βαδίσουμε ενωμένοι, ή αν θα διχαστούμε από συνθήματα και διλήμματα του παρελθόντος, αν θα συνεχίσουμε να μεμψιμοιρούμε, ή αν θα δουλέψουμε μαζί», είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της εξαγγελίας του.

Το στοίχημα για τις δύο πλευρές, τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την ΕΔΕΚ, είναι πώς θα ισορροπήσουν ανάμεσα σε αυτές τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες τάσεις, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού και πως θα πείσουν πως παρά της αντίθετες θέσεις, θα καταφέρουν να κυβερνήσουν.

Το Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων, όπου θα ληφθεί η τελική απόφαση για τις Προεδρικές Εκλογές, είναι προγραμματισμένο για τις έξι και τριάντα το απόγευμα στον χώρο της Κρατικής έκθεσης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ομιλητής θα είναι ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Στο μεταξύ νωρίτερα στις πέντε το απόγευμα θα συνεδριάσει στον ίδιο χώρο το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, με τις Προεδρικές να είναι το μοναδικό θέμα στην ατζέντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο