Καίει Δράκου για παρακολουθήσεις η εταιρεία-Θα εισέβαλαν σε κινητά εκτός φυλακών

Την ώρα που τα ερωτήματα σε σχέση με την πρόθεση της υπουργού Δικαιοσύνης να προβαίνει σε παράνομες παρακολουθήσεις στις Φυλακές, χωρίς μάλιστα διάταγμα όπως προνοεί η νομοθεσία, αντί να ανάβει το πράσινο φως για καθολική απενεργοποίηση των κινητών, ώστε να δοθεί ουσιαστικό τέλος στο όλο ζήτημα, παραδεχόμενη παράλληλα πως η Κύπρος κατέχει τέτοιο σύστημα, η εταιρεία καίει την Στέφη Δράκου, αφού διαψεύδει τα περί περιορισμένης παρακολούθησης και δείχνοντας πως το σύστημα θα κατέγραφε τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα ακόμα και άλλων πολιτών, εκτός από τους κρατούμενους που ενδεχομένως να χρησιμοποιούν κινητά.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγνόησε οδηγίες Προέδρου, επέμενε για παράνομες παρακολουθήσεις η Δράκου

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα Πολίτης, η εταιρεία η οποία έχει εγκαταστήσει το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές, επιβεβαιώνει τη θέση της Διεύθυνσης με τη χρήση του λογισμικού που ήθελε η υπουργός Δικαιοσύνης, ότι δηλαδή θα παρακολουθούνταν ακόμα και οι επισκέπτες των Φυλακών που εισέρχονταν στους χώρους στάθμευσης, στα φυλακισμένα μνήματα, το προσωπικό ή ακόμα και τους περίοικους ή τους περαστικούς, κάτι όπως τονίζουν νομικοί, είναι εντελώς παράνομο και πρόκειται για ποινικό αδίκημα. 

Στην σχετική της επιστολή η εταιρεία αναφέρει πως «Η απενεργοποίηση λειτουργεί εντός των κοινόχρηστων χώρων των Κεντρικών, όπως parking, φυλακισμένα μνήματα, διαδρόμους κίνησης οχημάτων, κεντρική πύλη, σχολή δεσμοφυλάκων που γειτνιάζει με τη Βρετανική Πρεσβεία και δεν επικεντρώνεται μόνο εντός των πτερύγων που βρίσκονται οι κρατούμενοι. Συνεπώς οι συσκευές των παρευρισκόμενων πολιτών, δικηγόρων, δημοσιογράφων και αξιωματούχων σε αυτούς τους χώρους επηρεάζονται. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σύστημα εντοπισμού/παρακολούθησης θα συλλέγονται τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα τους, όπως το περιεχόμενο καταγεγραμμένης επικοινωνίας, το IMEI και IMSI του τηλεφώνου, τα ηλεκτρονικά μηνύματα, μηνύματα SMS & MMS, προσωπικές φωτογραφίες του χρήστη κτλ»

Επίσης, όπως αναφέρεται, πολλές φορές το σύστημα παθαίνει βλάβες και προκαλείται απόκλιση της εκπομπής που απενεργοποιεί τα κινητά, κάτι που σημαίνει πως επηρεάζονται και περιοχές εκτός φυλακών και τότε γίνεται παρέμβαση σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αυτό συνεπάγεται πως εάν ενεργοποιείτο το σύστημα για παρακολουθήσεις, θα είχε πρόσβαση στα κινητά των ατόμων που διαμένουν στην περιοχή, αδιακρίτως. 

Η εταιρεία, σύμφωνα πάντα με την επιστολή που φέρνει στο φως ο Πολίτης, τονίζει πως «σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σύστημα εντοπισμού/παρακολούθησης θα συλλέγονται τα τηλεπικοινωνιακά τους δεδομένα», ενώ υποδεικνύει πως εάν εφαρμοστεί η καθολική απενεργοποίηση που εισηγείται η Διευθύντρια, που εμπίπτει και στα πλαίσια του Νόμου, δεν θα συλλέγονται τα δεδομένα των πολιτών.  

Στην ουσία η εταιρεία έρχεται να υποδείξει και η ίδια από την πλευρά της πως η εισήγηση της Στέφης Δράκου παραβίαζε τη σχετική νομοθεσία, αφού όπως τόνισαν μιλώντας στον REPORTER νομικοί, για παρακολούθηση πολιτών χρειάζεται σχετικό διάταγμα και αφού υπάρχει υποψία για διάπραξη αδικημάτων. Επίσης, στις αποφάσεις των Δικαστηρίων τονίζεται πως είναι παράνομη η συλλογή και η διατήρηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων αδιακρίτως. 

Σημειώνεται πως η Διεύθυνση των Φυλακών απέστειλε αρκετές επιστολής για αναβάθμιση του συστήματος εδώ και ένα χρόνο, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή που αποστάλθηκε από την Στέφη Δράκου, στις 28 Φεβρουαρίου, συγκλίνει με την περίοδο συνομιλίας του βαρυποινίτη με τον Διοικητή της ΥΚΑΝ, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα, δεδομένου πως οι πληροφορίες αναφέρουν πως η υπουργός ήταν σε κοινή γραμμή με την Αστυνομία. 

Υπενθυμίζεται πως σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες νωρίτερα υπό τον Πρόεδρο, στις 15 Φεβρουαρίου, στην παρουσία κρατικών αξιωματούχων αλλά και του Αρχηγού Αστυνομίας, επεξηγήθηκαν τα ζητήματα στον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έδωσε ρητές οδηγίες όπως όλες οι διαδικασίες γίνουν νόμιμα, χωρίς να δίνει τη συγκατάθεση του για παράνομες παρακολουθήσεις. Εντούτοις, στις 28 Φεβρουαρίου η υπουργός απέστειλε επιστολή δίνοντας οδηγίες για υλοποίηση της σχετικής απόφασης, δηλαδή να προχωρήσει με παρακολουθήσεις κινητών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πυρ ομαδόν κατά Δράκου για χρήση μέσων παρακολούθησης-Νομικοί δείχνουν παρανομία

Ζητά εξηγήσεις ο Γεωργίου 

Στο μεταξύ, η άθελη παραδοχή της Στέφης Δράκου έρχεται την ώρα που στο Ευρωκοινοβούλιο άρχισε η συζήτηση για το κατά πόσο κατέχει και η Κύπρος το σύστημα Pegasus, το οποίο είναι σε θέση να διαβάζει μηνύματα κειμένου, να παρακολουθεί κλήσεις, να συλλέγει κωδικούς πρόσβασης, να παρακολουθεί τοποθεσία, να έχει πρόσβαση στο μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής που τοποθετήθηκε και να συλλέγει πληροφορίες από τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο κινητό. 

Για το θέμα αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις, αφού βρίσκεται στο στόχαστρο της ειδικής εξεταστικής επιτροπής που συστάθηκε στις Βρυξέλλες και διερευνά τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού ή παρόμοιων μέσων ηλεκτρονικής κατασκοπείας από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται πως αντιπρόεδρος της εν λόγω επιτροπής είναι ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος υπέβαλε σχετικό ερώτημα στον εκπρόσωπο της εταιρείας, ο οποίος δεν απέκλεισε να πωλήθηκε μέσω της Κύπρου λογισμικό ανάλογο του επίμαχου.  

Με αφορμή την επιστολή της Δράκου, ο ευρωβουλευτής, σε ανάρτηση του αναφέρει: 

«Πείτε μας ποιους και πόσους άλλους παρακολουθείτε κυρία Δράκου; Υπουργική παραδοχή παρανομίας: Η κυπριακή κυβέρνηση έχει αγοράσει λογισμικά/συστήματα παρακολούθησης.

Έχετε αγοράσει και το PEGASUS; Απαιτούμε τις αναγκαίες διευκρινήσεις από την Υπουργό Δικαιοσύνης...

Έχει στην κατοχή της η κυπριακή κυβέρνηση λογισμικά παρακολούθησης; Από πού, πότε και για ποιον λόγο τα προμηθεύτηκε; Η κυπριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοια λογισμικά; Αναμένουμε τις απαντήσεις της Υπουργού μέχρι να επανέλθουμε.

Το PEGASUS μαζί με όλα τα λογισμικά παρακολούθησης δολοφονούν τη δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου, το τεκμήριο της αθωότητας, το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, την ελευθερία της έκφρασης και του συνδικαλίζεσθαι...

Στις 21 Ιουνίου η ειδική Επιτροπή PEGASUS του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία εκπροσωπώ, ως Αντιπρόεδρος,την Ομάδα της Αριστεράς αλλά και την Κύπρο, διεξήγαγε ακρόαση με καλεσμένο τον Chaim Gelfand, General Counsel/Chief Compliance Officer της εταιρείας NSO.

Η πρόσκληση της εταιρείας NSO κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω και των τεράστιων αποκαλύψεων σχετικά με τη δράση της όσον αφορά στη δημιουργία/ανάπτυξη και πώληση λογισμικών κατασκοπείας.

Κατά την Ακρόαση, ρώτησα ευθέως τον κύριο Gelfand αν η εταιρεία του έχει πουλήσει αυτό το λογισμικό στις κυβερνητικές υπηρεσίες της Κύπρου.

Ή μήπως πουλήθηκε μέσω της Κύπρου, μιας ευρωπαϊκής χώρας, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να ξεπεραστεί η ανάγκη να πάρει άδεια η εταιρεία του από την ισραηλινή κυβέρνηση, κάτι που είναι εμπόδιο. Τον ρώτησα, επίσης, αν γνώριζε εάν το νομικό καθεστώς της Κύπρου του επέτρεπε τέτοιες δραστηριότητες...

Ο κύριος Gelfand αρνήθηκε να απαντήσει ποιος χρησιμοποιεί το σύστημα της PEGASUS στην Κύπρο. Σχετικά με το αν πουλήθηκε κάτι μέσω Κύπρου, ξεκαθάρισε ότι δεν πούλησαν και δεν θα πουλήσουν ποτέ το Pegasus μέσω Κύπρου. Τονίζοντας ότι τέτοια πρακτική δεν θα ήταν ούτε νόμιμη από την άποψη του ισραηλινού ελέγχου των εξαγωγών αφού οποιαδήποτε εξαγωγή, ακόμη και άλλη τεχνολογία, θα απαιτούσε άδειες.

Δεν είμαι βέβαιος αν το PEGASUS καθ’ αυτό πουλήθηκε στην Κύπρο. Αυτό πρέπει να το απαντήσει η κυβέρνηση.

Φαίνεται, όμως, ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει αγοράσει άλλα λογισμικά/συστήματα παρακολούθησης. Αυτό, τουλάχιστο, παραδέχτηκε η Υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία με επιστολή της που είχε αποστείλει στη Διεύθυνση των Φυλακών έδινε οδηγίες όπως αξιοποιηθούν οι δυνατότητες «συστήματος» για παρακολουθήσεις. Σημειώνω ότι χωρίς σχετικό διάταγμα, η παρακολούθηση, η συλλογή, η διατήρηση και η επεξεργασία προσωπικών τηλεπικοινωνιακών δεδομένων απαγορεύεται ρητά.

Πρόκειται για παραδοχή παρανομίας. Η οποία, είμαι σίγουρος, έχει καταγραφεί και εκτός Κύπρου. Και για την οποία θα πρέπει να λογοδοτήσει η κυπριακή κυβέρνηση.

Απαιτούμε τις αναγκαίες διευκρινήσεις από την Υπουργό Δικαιοσύνης... Έχει στην κατοχή της η κυπριακή κυβέρνηση λογισμικά παρακολούθησης;

Από πού, πότε και για ποιον λόγο τα προμηθεύτηκε; Η κυπριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοια λογισμικά; Αναμένουμε τις απαντήσεις της Υπουργού μέχρι να επανέλθουμε».

Δειτε Επισης

Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Είχαν τηλέφωνα, ρολόγια, χρυσαφικά και βαλίτσες με ακριβά ρούχα αλλά δεν λένε πού τα βρήκαν
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Πώς απαντά ο Γενικός Εισαγγελέας για τις εκκρεμούσες υποθέσεις στο σκάνδαλο Αββακούμ
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική
Νέα προδικαστική ένσταση στη δίκη Αϊκούτ-Επικαλείται την φυματίωση στις Κεντρικές και ζητά να αφεθεί ελεύθερος η υπεράσπιση