Τάρτα λεμονιού με ελβετική μαρέγκα
06:22 - 12 Ιουλίου 2022
Εξευγενισμένη γεύση! Συνταγή από chef Σάββα Σάββα
ΥΛΙΚΑ
Βάση
- 250 γρ. βούτυρο, ανάλατο, σε κομμάτια
- 100 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
Γέμιση λεμονιού
- 100 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
- 2 λεμόνια, κομμένα στη μέση, χωρίς τα κουκούτσια
- 400 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. corn flour
- 6 αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 γρ. νερό
Ελβετική μαρέγκα
- 4 ασπράδια αυγού
- 200 γρ. ζάχαρη
Γαρνίρισμα
- ζάχαρη άχνη
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- αντικολλητικό χαρτί
- στρογγυλή ταρτιέρα Ø 24 εκ.
- κουτάλι
- πιατέλα
- κορνέ ζαχαροπλαστικής
- φλόγιστρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάση
Βήμα 1
Καλύψτε μια στρογγυλή ταρτιέρα Ø 24 εκ. με αντικολλητικό χαρτί, με τις άκρες να εξέχουν από τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C. Βάλτε στον κάδο 250 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια και λιώστε 3 λεπτά/60°C/ταχύτητα 1.
Βήμα 2
Προσθέστε 100 γρ. ζάχαρη, 300 γρ. αλεύρι, 1 πρέζα αλάτι και αναμείξτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Μεταφέρετε το μείγμα, στην ταρτιέρα, που αφήσατε στην άκρη και απλώστε ομοιόμορφα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Ψήστε για 30 λεπτά (160°C). Πλύνετε και στεγνώστε τον κάδο. Όταν τελειώσει ο χρόνος, αφήστε τη βάση να κρυώσει για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, αφήστε το φούρνο ανοιχτό.
Γέμιση λεμονιού
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 100 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια και λιώστε 3 λεπτά/60°C/ταχύτητα 1.
Βήμα 2
Προσθέστε 2 λεμόνια, 400 γρ. ζάχαρη, 50 γρ. corn flour, 6 αυγά, 1 πρέζα αλάτι, 100 γρ. νερό και αναμείξτε 2 λεπτά/ ταχύτητα 5.
Βήμα 3
Μεταφέρετε την κρέμα πάνω από τη βάση, που αφήσατε στην άκρη να κρυώσει. Ψήστε για 30 λεπτά (160°C). Αφήστε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια, βάλτε στο ψυγείο και αφήστε να πήξει για περίπου 4-6 ώρες.
Ελβετική μαρέγκα
Βήμα 1
Τοποθετήστε το χτυπητήρι στη θέση του. Βάλτε στον κάδο 4 ασπράδια, 200 γρ. ζάχαρη και χτυπήστε για 4 λεπτά/50°C/ταχύτητα 3.
Βήμα 2
Στη συνέχεια, χτυπήστε ξανά, για ακόμη 4 λεπτά/ταχύτητα 3.5. Χρησιμοποιήστε τη μαρέγκα αμέσως μετά το χτύπημα.
Συναρμολόγηση
Βήμα 1
Μεταφέρετε την παγωμένη τάρτα λεμονιού από την ταρτιέρα σε μια πιατέλα. Με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής απλώστε ομοιόμορφα την ελβετική μαρέγκα.
Βήμα 2
Με ένα φλόγιστρο κάψτε λίγο την επιφάνεια της μαρέγκας. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη, κόψτε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρετε.
Είναι ιδιαίτερα αγαπητός ανάµεσα στο κυπριακό κοινό και µας µυεί στον κόσµο των γεύσεων µέσα από την ιστοσελίδα του Food News cy αλλά και µέσω της τηλεόρασης µε την εκποµπή Ταξίδι Γεύσεων. Τον απολαµβάνουµε, επίσης, και σε διάφορα events στα οποία είναι καλεσµένος, όπου πάντοτε κερδίζει το κοινό του µε την αµεσότητα και την απλότητά του. Για τη νέα µας ενότητα «ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ƩΕΦ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΙΑΤΟ» ο σεφ Ʃάββας Ʃάββα έφτιαξε και µας προτείνει sushi µε καβουροπόδαρα και καπνιστό σολοµό, όπως, επίσης και µία εξαιρετική λεµονάτη τάρτα µε ελβετική µαρέγκα