Σούσι

Πάντα αγαπημένο! Συνταγή από chef Σάββα Σάββα

ΥΛΙΚΑ

Καραμέλα ξιδιού

  • 200 γρ. ξίδι ρυζιού
  • 175 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. αλάτι

Ρύζι

  • 500 γρ. ρύζι για σούσι
  • 1000 γρ. νερό

Συναρμολόγηση

  • 10 γρ. φύλλα φυκιού nori
  • 50 γρ. ιαπωνική μαγιονέζα ή μαγιονέζα Vegan
  • 150 γρ. καπνιστό σολομό, σε λωρίδες
  • 10 καβουροπόδαρα (Crab sticks), κομμένα στη μέση, κατά μήκος
  • 4-5 αγγουράκια ξεσποριασμένα, σε μπαστουνάκια πάχους 3-4 χλστ.
  • 2 ώριμα αβοκάντο χωρίς κουκούτσι και φλούδα, κομμένα σε φέτες πάχους 3-4 χλστ.
  • λευκό σουσάμι καβουρδισμένο
  • μαύρο σουσάμι
  • σάλτσα σόγιας, για το σερβίρισμα
  • τουρσί τζίντζερ, για το σερβίρισμα
  • πάστα wasabi, για το σερβίρισμα
  • μαγιονέζα, για το σερβίρισμα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ μεγάλο
  • μη μεταλλικό σκεύος
  • sushi mat (ειδικό σουπλά από μπαμπού για το τύλιγμα σούσι)
  • πλαστική μεμβράνη
  • πινέλο ζαχαροπλαστικής
  • αιχμηρό μαχαίρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καραμέλα ξιδιού

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 200 γρ. ξίδι ρυζιού, 175 γρ. ζάχαρη, 30 γρ. αλάτι και αναμείξτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.

Βήμα 2

Στη συνέχεια, βράστε 4 λεπτά/100°C/ ταχύτητα 3. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Ρύζι

Βήμα 1

Τοποθετήστε το καλαθάκι στη θέση του, ζυγίστε μέσα 500 γρ. ρύζι, αφαιρέστε το καλαθάκι με τη βοήθεια της σπάτουλας και ξεπλύνετε το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να βγει καθαρό. Βήμα 2 Βάλτε στον κάδο 1000 γρ. νερό, τοποθετήστε το καλαθάκι με το πλυμμένο ρύζι και μαγειρέψτε 20 λεπτά/100°C/ταχύτητα 3.

Βήμα 3

Αφήστε το καλαθάκι στη θέση του για μερικά λεπτά να στραγγίσει και, στη συνέχεια, αφαιρέστε το με την βοήθεια της σπάτουλας. Μεταφέρετε το ρύζι σε ένα μεγάλο μη μεταλλικό σκεύος και πασπαλίστε με τη καραμέλα ξιδιού που αφήσατε στην άκρη, κρατώντας 3-4 κουταλιές για τη συναρμολόγηση. Χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα, ανακατέψτε απαλά να ενσωματωθούν. Αδειάστε το νερό από τον κάδο.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Τυλίξτε ένα sushi mat με πλαστική μεμβράνη. Τοποθετήστε ένα φύλλο nori από πάνω, με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Βρέξτε τα χέρια σας με νερό ή αλείψτε τα με λίγη μαγιονέζα, έτσι ώστε να μην κολλά το ρύζι στα χέρια σας. Τοποθετήστε ένα πιάτο στο καπάκι του κάδου και ζυγίστε μέσα 120-150 γρ. ρύζι. Πλάστε στο μέγεθος μπάλας του τένις. Επαναλάβετε τη διαδικασία ώστε να έχετε 6 μπάλες.

Βήμα 2

Βάλτε 1 μπάλα ρύζι πάνω στο φύλλο nori και με βρεγμένα δάκτυλα απλώστε ομοιόμορφα να το καλύψει, αφήνοντας κενό 1 εκ. γύρω-γύρω.

Βήμα 3

Πασπαλίστε το ρύζι με άσπρο καβουρδισμένο και μαύρο σουσάμι και πιέστε ελαφρά. Αναποδογυρίστε το φύλλο, έτσι ώστε η πλευρά του ρυζιού να ακουμπά πάνω στην πλαστική μεμβράνη.

Βήμα 4

Βάλτε λίγη μαγιονέζα σε οριζόντια γραμμή (1 εκ.) κατά μήκος.Τοποθετήστε στο πλάι, 1 γραμμή, τον καπνιστό σολομό σε λωρίδες, 1 γραμμή καβουροπόδορα, κομμένα στη μέση κατά μήκος, 1 γραμμή αγγουράκια, ξεσποριασμένα, σε μπαστουνάκια πάχους 3-4 χλστ., 1 γραμμή αβοκάντο, σε φέτες και αλείψτε με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής την πάνω άκρη του ρολού με την καραμέλα ρυζιού, που αφήσατε στην άκρη. Χρησιμοποιώντας το sushi mat, τυλίξτε σφικτά για να σχηματίσετε ένα ρολό. Επαναλάβετε τη διαδικασία ώστε να έχετε 6 ρολά.

Βήμα 5

Χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο, αιχμηρό μαχαίρι κόψτε το κάθε ρολό σε 8 ίσα κομμάτια.

Βήμα 6

Σερβίρετε αμέσως με σάλτσα σόγιας, τουρσί τζίντζερ, πάστα wasabi και μαγιονέζα.

 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι