Προς το τέλος οι έρευνες για τα επεισόδια-Ζητήθηκε ο φάκελος για τον θάνατο του Μιχάλη
06:37 - 12 Ιουλίου 2022
Προς ολοκλήρωση οδηγούνται οι έρευνες της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, σε σχέση με τα επεισόδια που εκτιλύχθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι έξω από το Προεδρικό και το συγκρότημα ΔΙΑΣ, με διαδηλωτές που τραυματίστηκαν να προβαίνουν σε καταγγελίες για υπέρμετρη βία από πλευράς Αστυνομίας.
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, οι έρευνες της Ανεξάρτητης Αρχής βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ακολούθως ο φάκελος των υποθέσεων αναμένεται να διαβιβαστεί στην Νομική Υπηρεσία, η οποία αφού μελετήσει το μαρτυρικό υλικό με τις εισηγήσεις των ανακριτών, αναμένεται να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, δηλαδή εάν προκύπτει υπέρμετρη βία από μέλη της Δύναμης και συνεπώς οποιαδήποτε αδικήματα, είτε ποινικά, είτε πειθαρχικά.
Όπως μας αναφέρθηκε, ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους που προέβησαν σε καταγγελία ήταν και ο 44χρονος Μιχάλης Νεοφύτου που απεβίωσε το βράδυ της Παρασκευής, για τον οποίο η Ανεξάρτητη Αρχή, ζήτησε και αναμένει το πόρισμα της νεκροτομής, ώστε να διαφανεί κατά πόσο προκύπτει οποιαδήποτε σύνδεση, δεδομένου πως υπήρχαν αναφορές ότι έπειτα από τον τραυματισμό του στο κεφάλι από όπλο δακρυγόνου αστυνομικού, είχε έντονους πονοκεφάλους.
Ωστόσο, η νενομισμένη νεκροτομή που διενεργήθηκε χθες επί της σορού του από τους ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξο Ορθοδόξου, στην παρουσία του Πανίκου Σταυριανού εκ μέρους της οικογένειας του, δεν έδειξε τα ακριβή αίτια θανάτου του, τα οποία αναμένεται να διαφανούν από τις περαιτέρω επιστημονικές εξετάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απεβίωσε ο 44χρονος Μιχάλης Νεοφύτου από τη Λάρνακα-Δίνει απαντήσεις η νεκροτομή
Επιπρόσθετα, ανάμεσα στους παραπονούμενους βρίσκεται και η οικογένεια που επέβαινε σε ημιφορτηγό και συνελήφθη, η οποία ωστόσο προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, με το Δικαστήριο να καταλήγει πως η Αστυνομία δεν είχε στα χέρια της μαρτυρία που να δικαιολογεί τα τέσσερα εντάλματα σύλληψης, με την απόφαση και τα όσα καταγράφει να διαβιβάζονται από τον δικηγόρο Αλέξανδρο Κληρίδη στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας για μελέτη, υποδεικνύοντας πως ενισχύει τη θέση τους πως υπήρχε κατάχρηση εξουσίας. Σε επιστολή του κ. Κληρίδη στην Αρχή τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου απέστειλε την απόφαση, ανέφερε πως «η εν λόγω συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων, να προβαίνουν στη σύλληψη συμπολιτών άνευ λόγου και αιτίας, με τη δικαιολογία του αυτόφωρου αδικήματος, να προβαίνουν στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και να καταχωρούν αιτήματα προσωποκράτησης για αδικήματα τα οποία δεν φαίνεται να είχαν διαπράξει τα εν λόγω άτομα, αποτελεί κατάχρηση εξουσίας εις βάρος των πολιτών, παραβιάζοντας ωστόσο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του».
Οι τέσσερις αιτητές, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου, είχαν λάβει μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των μέτρων της Κυβέρνησης για την πανδημία, που πραγματοποιήθηκε στις 18.7.2021, έξω από το Προεδρικό, ενώ στη συνέχεια πορεύθηκαν στο συγκρότημα ΔΙΑΣ., όπου προκλήθηκαν σοβαρά τα επεισόδια.
Μέλος της αστυνομίας που βρισκόταν στο καθήκον στο Προεδρικό, αντιλήφθηκε επτά διαδηλωτές να επιβιβάζονται σε ημιφορτηγό, το οποίο διέθετε κλειστή κάσια. Αναφέρεται στην υποστηρικτική ένορκη δήλωση ότι, «μετά από παρακολούθηση του εν λόγω φορτηγού, διαπιστώθηκε ότι οι επιβαίνοντες του εν λόγω ημιφορτηγού είχαν λάβει μέρος και στη διαμαρτυρία που έγινε στο συγκρότημα του ΔΙΑΣ».
Το ημιφορτηγό, όπως αναφέρεται, ανακόπηκε στη συνέχεια από περίπολο της Αστυνομίας. Σύμφωνα με την υποστηρικτική ένορκη δήλωση, «τα πρόσωπα τα οποία επέβαιναν σε ημιφορτηγό εξήλθαν από την κάσια και επιτέθηκαν στα μέλη της αστυνομίας’’. Οι πρώτοι τρεις αιτητές, που προφανώς είχαν εξέλθει από την κάσια, συνελήφθησαν επιτόπου για αυτόφωρα αδικήματα. Ο τέταρτος αιτητής, που ήταν ο οδηγός του ημιφορτηγού, δεν αναφέρεται να αδικοπράγησε κατά την ανακοπή του ημιφορτηγού και δεν αναφέρεται ότι συνελήφθηκε».
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η απόφαση του Δικαστηρίου, το περιστατικό της ανακοπής του ημιφορτηγού δεν συνδέεται με τα επίδικα εντάλματα σύλληψης που αφορούσαν σε αδικήματα που φέρονταν να είχαν διαπραχθεί στο χώρο του Προεδρικού και του συγκροτήματος ΔΙΑΣ.
Στην απόφαση του το Ανώτατο, ανέφερε επίσης πως πέραν την παρουσίας των εν λόγω προσώπων στο χώρο του Προεδρικού, και ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, δεν παρουσιάστηκε καμία συγκεκριμένη μαρτυρία ότι οι αιτητές διέπραξαν ως αυτουργοί άλλο αδίκημα ή ότι ήταν συναυτουργοί, βοηθώντας, παρακινώντας, συμβουλεύοντας ή προάγοντας οποιονδήποτε άλλο να διαπράξει οποιονδήποτε αδίκημα.
Στο μεταξύ στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, κατατέθηκαν βίντεο από τα επεισόδια, ενώ οι ανακριτές έλαβαν αριθμό καταθέσεων.