Εισηγήσεις με το βλέμμα στο Φθινόπωρο-Τα τεστ και η δεύτερη ενισχυτική δόση

Η επιδημιολογική εικόνα με τις νέες παραλλαγές της Όμικρον και τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, προκάλεσαν έντονη ανησυχία στους ειδικούς που αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην πιθανότητα λήψης περιοριστικών μέτρων και στην ενίσχυση των συστάσεων για εμβολιασμό, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του νέου κύματος της πανδημίας.

Με τα βλέμματα στραμμένα στις νοσηλείες και την αυξητική τάση των θετικών περιστατικών που ξεπέρασαν τη βδομάδα που μας πέρασε, μέχρι και το Σαββατοκύριακο, τις 16 χιλιάδες, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), καλούνται κατά τη διάρκεια της πρώτης δια ζώσης συνάντησης που θα έχουν με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χαζτηπαντέλα, να αξιολογήσουν την κατάσταση και να θέσουν στο τραπέζι τις εισηγήσεις τους, με στόχο οι αποφάσεις που θα ληφθούν να βελτιώσουν την επιδημιολογική εικόνα, ώστε να μην περάσουμε ένα δύσκολο Φθινόπωρο που θα αναγκάσει τους αρμοδίους να λάβουν αυστηρά μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς απαντά στο ενδεχόμενο επαναφοράς του SafePass o Χατζηπαντέλα

Μέχρι στιγμής η μοναδική εισήγηση που αναμένεται να επεξεργαστούν υπουργός και επιδημιολόγοι, είναι η πρόταση που έχει κατατεθεί από τις Ιατρικές Υπηρεσίες, για αύξηση των μονάδων δειγματοληψίας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), κάτι που δεν απέκλεισε, εάν και εφόσον τεθεί στο τραπέζι, ο κος Χατζηπαντέλα.

Πλέον, μετά και το κοινό ανακοινωθέν, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), για σύσταση άμεσης χορήγηση δεύτερης ενισχυτικής δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και σε ευάλωτες ομάδες, οι αρμόδιοι γνωρίζουν πως η Κύπρος, που είχε προχωρήσει προ πολλού στη σύσταση, έχει ένα καλό εργαλείο στα χέρια της. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, μέχρι την Παρασκευή οι εμβολιασμοί για τη δεύτερη ενισχυτική δόση έφτασαν τις 29.585, αριθμός πολύ μικρός σε αναλογία πληθυσμού, ώστε να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και να κτιστεί τείχος προστασίας.

Την ίδια ώρα, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών επιβλέπει καθημερινά τα δεδομένα που προκύπτουν και τα μέλη της προετοιμάζουν συνεχώς πλάνα έκτακτης ανάγκης για ενίσχυση των κέντρων εμβολιασμού, εν αναμονή των νέων εμβολίων, τα οποία όπως έχει γίνει γνωστό θα είναι έτοιμα μετά τον Σεπτέμβρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σύσταση για τέταρτη δόση από ECDC και ΕΜΑ-Ποιους αφορά

Πιθανόν νέες μεταλλάξεις το Φθινόπωρο, ανάγκη για εμβολιασμό με ενισχυτική δόση

Παρά το γεγονός πως δεν είναι αρμοδιότητα της επιδημιολογικής ομάδας ο σχεδιασμός του εμβολιαστικού προγράμματος, ωστόσο λόγω των εξελίξεων αναμένεται πως θα γίνει μια αρχική συζήτηση στην διάσκεψη με τον υπουργό, όσον αφορά την υπάρχουσα στρατηγική που ακολουθείται αφού, όπως είπε μιλώντας στον REPORTER, το μέλος της ΣΕΕ και σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, η επιδημιολογική εικόνα και ο εμβολιασμός είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, δεδομένου πως το Φθινόπωρο, πέραν από τις ιογενείς λοιμώξεις, πιθανόν να έχουμε νέες παραλλαγές.

Με αφορμή το κοινό ανακοινωθέν των ECDC και ΕΜΑ, η δρ Πανά, εξήγησε πως το κύμα που διανύουμε, δημιούργει το αίσθημα πρώτιστης ανάγκης τον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν σ΄ ευάλωτες ομάδες και των υπερήλικων για να μην νοσήσουν σοβαρά. Όπως εξηγεί η δρ. Πανά, «αυτό είναι μια αρχή, όπως και το γεγονός πως όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί ως ενισχυτικά είναι αποτελεσματικά  στη μείωση των συμπτωμάτων. Από το Φθινόπωρο και μετά, πολύ πιθανόν να μην έχουμε τις παραλλαγές που γνωρίζουμε, αλλά ίσως βρεθούμε μπροστά σε μια άγνωστη παραλλαγή, ενώ την ίδια ώρα θα έχουμε έξαρση των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της κάλυψης της ανοσίας μας θα είναι διαφορετική και πιθανόν να συνδυαστεί με τη γρίπη, την ίδια ώρα βέβαια που θα βρισκόμαστε σε αναμονή για τα νέα προσαρμοσμένα εμβόλια, τα οποία θα είναι πιο αποτελεσματικά στις υποπαραλλαγές της Όμικρον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων, ετοιμάζουν τις εισηγήσεις τους οι ειδικοί

«Έχουμε τα εργαλεία για να έχουμε ισορροπία»

Μπορεί να μην έχουν τεθεί συγκεκριμένα ερωτήματα στους ειδικούς από το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο η συνάντηση είναι καθοριστικής σημασίας στην παρούσα φάση, αφού πέραν της ανασκόπησης της επιδημιολογικής εικόνας, θα γίνει προσπάθεια σκιαγράφησης των επόμενων μηνών, ώστε, όπως εξήγησε η δρ Πανά, να καταγραφούν καλά και ποιοτικά δεδομένα, στους σκληρούς δείκτες (νοσηλευτήρια και θάνατοι). Όπως εξήγησε, «πρέπει να αφουγκραζόμαστε τι γίνεται στο εξωτερικό και να παρακολουθούμε την κατάσταση στενά το επόμενο διάστημα. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να προσπαθεί να αξιοποιήσει τα εργαλεία τα οποία έχουμε για να αποφύγουμε την περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων και να επέλθει ισορροπία. Δηλαδή να μην έχουμε αυξημένο αριθμό εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θανάτους και κατά συνέπεια πίεση στο σύστημα υγείας. Πλέον έχουμε και τη σύσταση για την δεύτερη ενισχυτική δόση για άτομα άνω των 60 ετών και για άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα ή ακόμα και σε ευπαθείς. Όπως επίσης έχουμε τον πυλώνα της διάγνωσης με δειγματοληπτικούς ελέγχους και της επιτήρησης, εργαλεία που είχαν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της διασποράς».

Παράλληλα, η δρ Πανά, εξέφρασε την άποψη πως η συζήτηση για λήψη περιοριστικών μέτρων μπορεί να περιμένει, αφού αρχικά πρέπει να μειώσουμε τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, ενώ όσον αφορά την αύξηση των σημείων δειγματοληψίας, σημείωσε πως το μέτρο αυτό είχε βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, διαφορετικές φάσεις της πανδημίας. «Η Κύπρος ήταν και είναι από τις χώρες, που έχουν το μεγαλύτερο αριθμό δειγματοληπτικών ελέγχων αναλογικά με τον πληθυσμό και αυτό είναι κάτι που έχουν διαπιστώσει ξένοι επιστήμονες, όπως ο δρ Ιωάννης Ιωαννίδης. Αυτό, ήταν ένα μέτρο το οποίο σ΄ άλλες φάσεις της πανδημίας, βοήθησε σε μεγάλο βαθμό, γιατί είχαμε γρήγορη απομόνωση των κρουσμάτων, αλλά κάθε φάση της πανδημίας δεν είναι η ίδια και οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Μπορεί, να είχαμε μείωση στη δυναμική του εργαστηριακού ελέγχου και να γίνονται συζητήσεις μαζί με τα μέτρα ατομικής προστασίας να  έχουμε αύξηση των δειγματοληπτικών ελέγχων για καλύτερη ιχνηλάτιση και έγκυρη απομόνωση κρουσμάτων, λόγω της αθρόας διασποράς δεδομένου του ιού, ωστόσο αυτό είναι κάτι που συζητηθεί και θα αποφασιστεί από κοινού».

Πρόκειται όπως είπε, για ένα μέτρο που θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα συνεργικά, με τα εργαλεία που έχουμε ήδη στη φαρέτρα μας. «Έχουμε περάσει δυόμισι χρόνια με την πανδημία και σίγουρα κατανοούμε βάζοντας ως γνώμονα την υγεία και λαμβάνοντας υπόψιν τις ψυχοκοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις ότι πρέπει να ψάξουμε τις ισορροπίες. Το ζητούμενο ήταν από την αρχή της πανδημίας να αποφύγουμε και να μειώσουμε τοv κίνδυνο σοβαρής νόσησης που θα οδηγήσει σε πίεση του συστήματος υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν απέκλεισε αύξηση των σημείων δειγματοληψίας ο Χατζηπαντέλα-Αποφασίζουν με ΣΕΕ

Δειτε Επισης

Παραμένουν οι μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα-Περισσότερες οι άνεργες γυναίκες από τους άνδρες
Άνω τελεία για το θέμα της βίας και παρενόχλησης στην εργασία-Ξανά σε διαβούλευση η Κυβέρνηση
Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Ειδική Οικιακή Διατίμηση της ΑΗΚ για χαμηλοσυνταξιούχους και μονογονιούς
Προς πλήρη αναβάθμιση οι ΟΕΔΑ Κόσιης-Πεντακώμου-Θα ολοκληρωθούν τα έγγραφα διαγωνισμού
Επενδύει στην πολιτιστική παιδεία η Κασσιανίδου-«Σημαντική και απαραίτητη»
Στο 86% η συμμόρφωση σε παρεμβάσεις της Επιτρόπου Διοίκησης, στο 53% σε εκθέσεις
Είδε κοινοτάρχες Λεμεσού ο ΥΠΕΣ-«Με οδηγίες ΠτΔ ξεκίνησε η καταγραφή αιτημάτων για αγροτικούς δρόμους»
Εκκρεμεί το 49% των υποθέσεων των αγνοούμενων-Εφαρμόζεται πλάνο με συγκεκριμένες δράσεις
Αύξηση 4,2% στις αφίξεις τουριστών-Η καλύτερη εννιαμηνία στην ιστορία του τουρισμού της Κύπρο