Επιβεβαιώνει νέες αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα η ΑΗΚ-Εκτίμηση για 24% πάνω

Εντός των ημερών αναμένεται να εγκριθούν τα σχέδια διατιμήσεων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, δήλωσε την Τρίτη στο ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η οποία ανέφερε πως μέχρι στιγμής η Αρχή δεν γνωρίζει τα ακριβή ποσοστά των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. 

Κληθείσα από το ΚΥΠΕ να αναφέρει ποιο θα είναι το ποσοστό αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος, η κ. Παπαδοπούλου είπε πως η ΑΗΚ δεν έχει ακόμα τα επίσημα στοιχεία και δεν γνωρίζει το ακριβές ποσοστό των αυξήσεων, ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αύξηση θα κυμανθεί κάπου στο 24%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά καταναλωτών κατά αρμοδίων-«Αύξηση 24% στο λογαριασμό του ρεύματος»

«Υπάρχει μεγάλη αύξηση στην αναπροσαρμογή της τιμής του καύσιμου του τελευταίου μήνα. Αυξήθηκε πάρα πολύ η τιμή του πετρελαίου και παράλληλα υπάρχει αύξηση στις βασικές διατιμήσεις της ΑΗΚ», είπε.

Σε ερώτηση αν θα γίνονται ευκολίες πληρωμής για τους πολίτες, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, η κ. Παπαδοπούλου είπε πως η ΑΗΚ πάντοτε κάνει ευκολίες στα άτομα που πραγματικά δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.

Εξήγησε πως οι λειτουργοί εξυπηρέτησης της πρώτης γραμμής ετοιμάζουν σχέδια εξόφλησης, ούτως ώστε να διευκολυνθεί ο πελάτης που δυσκολεύεται και παράλληλα να μειώνεται το χρεωστικό υπόλοιπο.

Σε σχέση με τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, είπε ότι έχουν την ειδική διατίμηση με κώδικα 08, όπως καθορίζεται από το κράτος.

Ανέφερε πως τα τιμολόγια των συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού είναι περίπου 20% μειωμένα σε σχέση με τους υπόλοιπους πελάτες.

Επίσης, είπε πως ισχύει η μείωση στο συντελεστή ΦΠΑ στα τιμολόγια όλων των οικιακών πελατών, σημειώνοντας πως ο συντελεστής του ΦΠΑ για τους οικιακούς πελάτες είναι μειωμένος στο 9% από το 19% που ήταν και θα παραμείνει μειωμένος μέχρι το τέλος Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κραυγή απόγνωσης από πολίτες, παλεύουν για να ζήσουν-Καταφεύγουν στα κατεχόμενα

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι για τις ευάλωτες ομάδες ο συντελεστής του ΦΠΑ είναι μειωμένος στο 5%.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν από πλευράς ΑΗΚ θα ληφθούν μέτρα, η κ. Παπαδοπούλου είπε πως η Αρχή «έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», εξηγώντας πως «έχει προσφέρει για 10 μήνες μείωση 10% σε όλα τα τιμολόγια όλων των πελατών της, εν καιρώ πανδημίας, και αυτό της αναλογούσε σε 53 εκατομμύρια ευρώ».

«Είναι χρήματα της ΑΗΚ, τα οποία δόθηκαν πίσω στην πολιτεία και στην οικονομία. Έχει ξεπεράσει όλες τις οικονομικές της δυνατότητες. Η ΑΗΚ έχει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία του συστήματος μας», σημείωσε.

Σύμφωνα με την Χριστίνα Παπαδοπούλου, «το σύστημα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει να ενδυναμώνεται και να εκσυγχρονίζεται το δίκτυο μας, ούτως ώστε να εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας».

Δειτε Επισης

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για εγκατάσταση οδικού φωτισμού σε κόμβους και αυτοκινητόδρομους
Πυρετώδης προσπάθεια για πλήρη αποκατάσταση ηλεκτροδότησης-Λειτουργούν κανονικά οι σταθμοί κινητής
Αποκαρδιωτικές εικόνες στο Βουνί-Το πριν και το μετά της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου
Στεγάστηκαν μέσω της Πολιτικής Άμυνας 160 άτομα-Μεταφέρθηκαν σε σπίτια, ξενοδοχεία και κέντρα φιλοξενίας
Διακοπή και σήμερα υπαίθριων εργασιών και delivery από τις 12:00 μέχρι τις 16:00
Τεχνικό πρόβλημα με τη διεκπεραίωση του check in στο Αεροδρόμιο Λάρνακας-Εκτροπές πτήσεων λόγω ομίχλης
Υποβολή δηλώσεων ζημιάς για τους πληγέντες παραγωγούς-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας
Καταστράφηκαν 400 πάσσαλοι της ΑΗΚ από την πυρκαγιά-Εγκαταστάθηκαν γεννήτριες σε επτά κοινότητες
Παραμένει στα ύψη ο υδράργυρος, σε ισχύ πορτοκαλί προειδοποίηση-Κόκκινος συναγερμός για πυρκαγιές
Ζητούν εδώ και χρόνια Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και πυροσβεστικό σταθμό στον Δήμο Κουρίου