Θ. Τσιόλας: Η Κυβέρνηση στηρίζει εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις ιστορικές μας ρίζες

Η Κυβέρνηση επικροτεί προσπάθειες από οργανωμένα σύνολα, τα οποία δρουν και αναπτύσσονται ως ενεργοί πολίτες, που αγαπούν τον τόπο, την ιστορία και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, προσθέτοντας ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων στηρίζει με κάθε ευκαιρία εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις ιστορικές μας ρίζες. 

Σε χαιρετισμό στη μουσικοχορευτική εκδήλωση μνήμης για τη Μικρά Ασία «Ιωνίας Νόστος» στην Ορόκλινη ο κ. Τσιόλας ανέφερε ότι συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία έχει αφήσει ένα τραυματικό αποτύπωμα στην ιστορική συνείδηση, όχι μόνο των Μικρασιατών, που υποχρεώθηκαν βίαια και απάνθρωπα να εγκαταλείψουν τη γενέθλια γη τους, αλλά και του απανταχού ελληνισμού.

Ο πληθυσμός της Μικράς Ασίας, με την άφιξη και την ενσωμάτωση του στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, μετέφερε ένα τεράστιο πολιτιστικό πλούτο, που άσκησε καταλυτική επίδραση σε διάφορους σημαντικούς κοινωνικούς θεσμούς, ανέφερε ο κ. Τσιόλας.

Πρόσθεσε ότι η πολιτιστική κληρονομιά των Μικρασιατών αποτελεί ένα ιστορικό τεκμήριο για τις χαμένες και αλύτρωτες πατρίδες, το οποίο ξεδιπλώνεται περίτεχνα σε πράγματα χειροπιαστά, σε αισθήματα και αφηγήσεις που πάντα θα προκαλούν βαθιά συγκίνηση, σε τραγούδια, σε ιδιαίτερες γεύσεις, σε αναφορές για τον γενέθλιο τόπο και για το βιός που έμεινε πίσω.

"Ο μεγάλος συμβολισμός και η συναισθηματική φόρτιση του ιστορικού αυτού γεγονότος μάς αγγίζει βαθιά, αφού συναισθανόμαστε απόλυτα τον ανθρώπινο πόνο, τον οποίο βιώσαμε τέτοιες μέρες το τραγικό καλοκαίρι του 1974, όταν και πάλι πολυάριθμος τουρκικός στρατός εισέβαλε στις ακτές της Κερύνειας, διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου και καταλαμβάνοντας τη μισή μας πατρίδα", πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιόλας είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι η χρονιά που διανύουμε αποτελεί ορόσημο τόσο για τον οφειλόμενο ιστορικό αναστοχασμό και το πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας, που επιβάλλεται να μας διακατέχει, όσο και για την αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς των Μικρασιατών στον πολιτισμό, στην οικονομία, στα γράμματα και στις τέχνες και γενικότερα στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Χαρακτήρισε «άξια επαίνου» την πρωτοβουλία της Επιτροπής του Χορευτικού Συγκροτήματος ΔΙΓΕΝΗΣ Ορόκλινης να διοργανώσει την αποψινή εκδήλωση, γιατί όπως εξήγησε «στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, με τις πολλαπλές προκλήσεις που καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο, η ουσιαστική διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και ταυτότητας μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, θεωρείται επιβαλλόμενη ενέργεια και επιτακτική ανάγκη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανεπίτρεπτη θεωρεί την απομόνωση ατόμων τρίτης ηλικίας ο ΔΗΣΥ
Η Κύπρος το μεγαλύτερο μερίδιο χρήσης βενζίνης κίνησης στην ΕΕ
Το παιδί θαύμα στο σκάκι, που κατέκτησε AI και Google, και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ
Τις επιπτώσεις κατασκευής έργου κοντά στον Πεδιαίο συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Άναψε πράσινο το Υπουργικό για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ
Αντισταθμιστικά μέτρα για επηρεαζόμενους από τα έργα στη Τσερίου-Θα διαρκέσουν 104 εβδομάδες
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων για Ν.Λοϊζίδη ζητά Κλαδικό Συμβούλιο «Ισότητας»
Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης, που τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας-Ιδιοφυΐα από μικρός
Επιχορήγηση 100.000 e-IDs ενέκρινε το Υπουργικό-«Αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο»