Κρέμονται από τις αποφάσεις των κρατικών γιατρών τα εφημερεύοντα ιατρεία

Στις αποφάσεις που θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιου της Παγκύπριας Συντεχνίας Κρατικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), στρέφονται τα βλέμματα σε σχέση με την λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, αφού κατά τη πρόσφατη σύσκεψη που είχαν με εμπλεκόμενους φορείς και τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν σε ζητήματα που έχουν προκύψει.

Μπορεί οι κρατικοί γιατροί να έχουν δεσμευτεί ενώπιον του υπουργού για την ημερομηνία έναρξης των κέντρων εφημερίας στα δημόσια κέντρα υγείας, μόνο με γιατρούς του δημοσίου, ωστόσο μεγάλος αριθμός μελών της συντεχνίας δηλώνει απρόθυμος να συμμετάσχει στις εφημερίες, ενώ αρνείται την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια, με τις θέσεις τους να αφήνουν, για άλλη μια φορά, τον θεσμό στον αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφερε τα πάνω κάτω η γνωμάτευση για εφημερίες-Απορρίπτουν οι κρατικοί γιατροί

Πάντως, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για εξεύρεση μέσης λύσης με στόχο να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία χωρίς κενά, η ΠΑΣΥΚΙ στη πρόσφατη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε, αποφάσισε πως «η εισήγηση για παραχώρηση υποδομών του Δημόσιου Τομέα σε ιδιώτες Προσωπικούς Ιατρούς, στα πλαίσια εφημεριών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΓΕΣΥ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Συνεπώς τη καταγγέλλουμε, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα στην είσοδο Θεσμικών ή Ιδιωτών Επενδυτών στα Δημόσια Νοσηλευτήρια. Οι υποδομές υγείας του Δημόσιου Τομέα αποτελούν εγγύηση στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε υπηρεσίες Υγείας, βασική παράμετρος και προϋπόθεση του ΓΕΣΥ».

Στην βάση της πιο πάνω απόφασης, θα τεθεί ξανά στο τραπέζι του Διοικητικού Συμβουλίου της συντεχνίας, το θέμα των εφημερευόντων ιατρείων και οποιαδήποτε μεταβολή της κατάστασης, πρώτα θα μεταφερθεί προς τον αρμόδιο υπουργό και στη συνέχεια θα γνωστοποιηθεί. Όπως δήλωσε μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, η συντεχνία δεν μπορεί να παραβλέψει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. «Η απόφαση λέει πως εμείς θα συμμετέχουμε στα εφημερεύοντα ιατρεία αλλά είμαστε εναντίον της παραχώρησης  των υποδομών, σε ιδιώτες γιατρούς. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες και θα ενημερωθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο. Στόχος μας, είναι να επιτευχθεί η απόφαση για λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, στις 9 Ιουλίου αλλά με ποιότητα και ασφάλεια προς τον ασθενή», είπε ο κος Κούμας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γνωμάτευση δίνει πράσινο για αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών στα εφημερεύοντα

Ακόμη και αν ανατρέψουν, τα όσα έχουν συμφωνήσει, οι γιατροί του δημοσίου μέσα από την απόφασή τους, λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), έχοντας στα χέρια του τη γνωμάτευση από ιδιώτες νομικούς, η οποία τον νομιμοποιεί να διαθέσει ακίνητη περιουσία του υπό μορφή άδειας χρήσης προς γιατρούς που δεν είναι εργοδοτούμενοί του, θα προχωρήσει κανονικά τις διαδικασίες με αγορά υπηρεσιών για να καλυφθούν τα κενά, ώστε να αρχίσει ο θεσμός την ημερομηνία που έχει αποφασιστεί.

Έτοιμο να προχωρήσει τις διαδικασίες είναι και το Υπουργείο Υγείας, το οποίο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους γιατρούς του δημοσίου, ζήτησε όπως τηρήσουν τη συμφωνία και να γίνει η αρχή στα δημόσια κέντρα υγείας. Μετέφεραν επίσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, την θέση πως εάν χρειαστούν ενίσχυση από ιδιώτες γιατρούς, θα το πράξουν, αφού πρώτα περάσει ο πρώτος μήνας λειτουργίας τους και επαναξιολογηθεί η κατάσταση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα εξεταστεί η λειτουργία των κέντρων εφημερίας, από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ ) αναμένει από τον ΟΚΥπΥ τη λίστα με το πρόγραμμα και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τους πρώτους τρεις μήνες τα εφημερεύοντα ιατρεία. Εάν χρειαστεί ο οργανισμός θα αποταθεί προς τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα προχωρεί τις διαδικασίες με το πλάνο εντοπισμού των κατάλληλων χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εφημερεύοντα για να φιλοξενήσουν τους ιδιώτες γιατρούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε υπό προϋποθέσεις η ημερομηνία έναρξης των εφημερευόντων ιατρείων

Υπενθυμίζετε πως, οι τελικές αποφάσεις για τη διαδικασία και τον τρόπο που θα μπορούν οι πολίτες να επισκεφθούν τα εφημερεύοντα ιατρεία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής, έχει αποφασιστεί η έναρξη τους στις 9 Ιουλίου και έχουν κλειδώσει οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν.

Συγκεκριμένα, ως εφημερεύον ιατρείο στη Λευκωσία έχει οριστεί το Κέντρο Υγείας Λάτσιων, στην Πάφο το Νοσοκομείο Πάφου, στη Λάρνακα το Παλιό Νοσοκομείο, ενώ στην Αμμόχωστο έχει οριστεί το Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου και στη Λεμεσό το Κέντρο Υγείας στη Λινόπετρα.

Τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργήσουν στην πρώτη φάση με ένα οκτάωρο το Σάββατο και ένα 4ωρο την Κυριακή και οι ώρες λειτουργίας που φαίνεται να προκρίνονται είναι το Σάββατο από τις 09:00 μέχρι τις 17:00 και την Κυριακή από τις 09:00 μέχρι τη 13:00.

Επιπλέον, τα εφημερεύοντα ιατρεία θα στελεχωθούν σε πρώτη φάση με 100 Προσωπικούς Ιατρούς για ενήλικες και 30 παιδίατρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρήκαν τους χώρους που θα λειτουργούν ως εφημερεύοντα

Δειτε Επισης

Παρέλαβε επαναχρησιμοποιούμενα παγούρια το Υ. Γεωργίας-Στόχος το Zero Waste to Landfill
Η πρώτη αντίδραση του Ντέμη Χασάμπη για τη βράβευσή του-Ο σχεδιαστής video games, που έλαβε Νόμπελ Χημείας
Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρώπη κινδυνεύουν από κακή ψυχική υγεία
Οδηγός παρέσυρε εννιάχρονο αγοράκι-Μεταφέρθηκε στο Μακάρειο με κατάγματα και κάκωση κεφαλής
Αποκοπές δρόμων και μέτρα Αστυνομίας για τη σύνοδο MED-9 στην Πάφο
Επείγουσα ανακοίνωση από τον ΕΟΑ Λεμεσού για τα αποχετευτικά τέλη
Παραμένει το καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού-Άνυδρες οι επόμενες μέρες
Νεκρός 31χρονος πεζός που παρασύρθηκε από όχημα-Θετικός σε ναρκοτέστ ο οδηγός
Διώκονται πειθαρχικά πέντε αστυνομικοί για την πρώτη απόδραση στις Κεντρικές, πήρε σειρά η δεύτερη με ισοβίτη
Εν μέσω έξαρσης της ομοφοβίας η απόφαση για Εθνική Στρατηγική για ΛΟΑΤΚΙ-Τρεις επιθέσεις σε δύο μήνες