Γονιός πήγε σε σχολείο με κροτίδα, μαθήτρια είχε 350 απουσίες-Ανησυχία στο Υπουργείο

«Οι κανονισμοί είναι για όλους και δεν χωράνε φυλετικές διακρίσεις. Στα σχολεία μας δεν υπάρχει ρατσισμός». Αυτά έλεγε, επαναλάμβανε, καθ’ όλη τη διάρκεια των δεκατριάλεπτων δηλώσεών του, ο υπουργός Παιδείας, μετά τη συνάντηση που είχε με το σύνδεσμο διευθυντών Κύπρου, στον απόηχο και των περιστατικών που σημειώθηκαν κατά τις αποφοιτήσεις, σε όλη την Κύπρο, αλλά και στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τους προηγούμενους μήνες.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, με το περιστατικό σε Γυμνάσιο στη Λάρνακα, όπου διευθυντής αποφάσισε να μην δώσει το απολυτήριο σε έξι μαθητές, λόγω του κουρέματός τους και να τους το δώσει μετά τη λήξη, ο υπουργός είχε συνάντηση με το σύνδεσμο διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης και με τη συμμετοχή των Διευθύνσεων Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, στο Υπουργείο, με θέμα συζήτησης τα θέματα συμπεριφοράς, τάξης και εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων. Επίκεντρο της συζήτησης, ήταν τα θέματα της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων και η αντιμετώπιση προβλημάτων βίας και παραβατικότητας. 

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση, δεν είναι η ομολογουμένως άμεση πρόθεση, έστω και για τα μάτια του κόσμου, να πραγματοποιήσει συνάντηση, αλλά το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας, μετά το τέλος της εν λόγω συνάντησης, στις δηλώσεις του, απέφυγε να αναφερθεί στο εν λόγω περιστατικό, οδηγώντας την συζήτηση σε άλλα περιστατικά, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τους λειτουργούς των ΜΜΕ, να επαναφέρουν τη συζήτηση σε αυτό το περιστατικό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ήθελα να βγω στη σκηνή να πάρω το απολυτήριό μου, όπως όλοι»

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως σήμερα είχε συνάντηση με τον σύνδεσμο διευθυντών σχολείων μέσης εκπαίδευσης, υπό τη νέα του σύνθεση, μετά το χαμό του αείμνηστου Γιώργου Ιωσηφίδη, τους προηγούμενους μήνες.  

Ο κ. Προδρόμου υπέδειξε πως μαζί με τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς «προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα σχολεία, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα, στις σημερινές πραγματικότητες. Τα περιστατικά που συζητούνται τις τελευταίες ημέρες στον τύπο, θέλω να υπογραμμίσω ότι καταρχάς στα δημόσια σχολεία καλλιεργείται συστηματικά και μέσω των κατάλληλων προγραμμάτων, πνεύμα πολυτότητας για την εμπέδωση της αποδοχής, της διαφορετικότητας και τον περιορισμό προκαταλήψεων ή τάσεων ρατσισμού».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως στα σχολεία υπάρχουν χιλιάδες μαθητές με διαφορετική προσέλευση, από πολλές χώρες του κόσμου, με τα σχολεία της Κύπρου να τα υποδέχονται. «Πρόσφατα, εδώ είχε γίνει και μία πολύ ωραία εκδήλωση, που βραβεύτηκαν παιδιά σε διαγωνισμό σχετικά με τα θέματα της αποδοχής και της πολυτότητας. Διαπιστώσαμε ότι στα σχολεία μας, τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, έχουν όλες τις ευκαιρίες και τυγχάνουν της σωστής υποδοχής».

Ο Πρόδρομος Προδρόμου, αναφερόμενος στο περιστατικό στην αποφοίτηση στη Λάρνακα, τόνισε πως γονέας, ελληνοκυπριακής καταγωγής, παρουσιάστηκε στην τελετή αποφοίτησης, κρατώντας κροτίδες. «Αυτά είναι φαινόμενα που δεν αφορούν τα σχολεία αλλά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία. Γι’ αυτό θα σταθούμε δίπλα στις διευθύνσεις των σχολείων. Αυτό που τονίστηκε στη σημερινή σύσκεψη είναι ότι η τήρηση των κανόνων λειτουργίας των σχολείων, δεν έχουν χρώμα και δεν έχουν φυλή. Είναι για όλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διευθυντής δεν έδωσε απολυτήριο Γυμνασίου σε έξι μαθητές για ένα… κούρεμα

Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε περίπτωση μαθήτριας, η οποία τελικά έμεινε στάσιμη και έγιναν, όπως ο ίδιος είπε, επικλήσεις από την οικογένειά της, ότι υπήρχε φυλετική διάκριση και φερόταν η μαθήτρια να έχει θυματοποιηθεί. « Στην περίπτωση αυτή, η μαθήτρια είχε περισσότερες από 350 απουσίες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνεται συζήτηση σε επίπεδο φυλετικό, για τέτοια θέματα. Το σχολείο στηρίζει όλα τα παιδιά, στηρίζει τα παιδιά που μπορεί να παρουσιάζουν στο κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον ιδιομορφίες και προβλήματα, όμως θα πρέπει με ψυχραιμία και με τους κατάλληλους μηχανισμούς να εμπεδώσουμε την πολιτική του Υπουργείου.

Αναφερόμενος στην εν λόγω πολιτική, ο κ. Προδρόμου ξεκαθάρισε πως «σύμφωνα και με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και εφαρμόζοντας επιστημονικές μεθόδους, είναι για την υποδοχή και την αποδοχή όλων των παιδιών αδιακρίτως. Δίνονται οι ευκαιρίες, η πολιτεία διοργανώνει εντατικά προγράμματα για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, για την διδασκαλία και την εκμάθηση της ελληνικής, ως δεύτερη γλώσσα, για να αποκτήσουν εξοικείωση με το περιβάλλον, δίνονται ευκαιρίες και ευτυχώς έχουμε παιδιά, που έρχονται από αλλού και διακρίνονται στα σχολεία μας και το βλέπουμε αυτό με ικανοποίηση».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να έχει συζητήσεις και με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, για τα θέματα βίας και παραβατικότητας. «Με την ΟΕΛΜΕΚ είμαστε σε συζήτηση και αναβαθμίζουμε τον θεσμό του υπευθύνου τμήματος, διοργανώνουμε καλύτερα το δίκτυο παρακολούθησης».

Πριν ολοκληρώσει και με έντονο ύφος, ο υπουργός θέλησε να τονίσει κατηγορηματικά πως «ούτε ο ρατσισμός, ούτε οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης και εκφοβισμού, γίνονται αποδεκτή στα σχολεία. Στη συντριπτική πλειοψηφία τα σχολεία λειτουργούν εύρυθμα, υποδεχόμαστε μεγάλο αριθμό παιδιών κάθε χρόνο και διαπιστώνουμε καθημερινά, μέσα από τη λειτουργία των σχολείων ότι υπάρχει ένταξη. Απορρίπτουμε την εντύπωση που δημιουργείται ότι υπάρχει ρατσισμός στα σχολεία και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα σχολεία λειτουργούν με κάποιους κανονισμούς που ισχύουν για όλους και η καλύτερη ένταξη για τα παιδιά που έχουν μεταναστευτική βιογραφία, πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρατράγουδα στην τελετή αποφοίτησης για το... κούρεμα-Γονιός έριξε κροτίδα

Ερωτηθείς αν ο Διευθυντής στο Γυμνάσιο της Λάρνακας είχε απασχολήσει και στο παρελθόν, με τη συμπεριφορά του, ο υπουργός υπέδειξε πως δεν έγινε κάτι τέτοιο, αφήνοντας αιχμές πως «έχουν κάποιοι απασχοληθεί, οι οποίοι απασχολούνται και σήμερα. Το γεγονός ότι στην τελετή αποφοίτηση προσήλθε πολίτης με κροτίδες. Είναι θέμα αστυνόμευσης, δεν είναι θέμα του σχολείου. Πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα και μετά τα υπόλοιπα».

Ο κ. Προδρόμου τόνισε πως στο εν λόγω σχολείο εφαρμόστηκε μία εγκύκλιος που ισχύει σε όλα τα σχολεία της Κύπρου. Υπογράμμισε, δε, ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς, έχουν σταλεί από τη διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, αριθμός εγκυκλίων, που έδιναν οδηγίες πώς μπορεί να γίνει η προσαρμογή, η ένταξη των παιδιών μεταναστευτικής βιογραφίας και πώς μπορεί να τους δοθούν οι ευκαιρίες που δικαιούνται και τους αναλογούν. 

«Κι άλλες καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες. Για παράδειγμα, σε σχολείο στην Πάφο, που αφορούσε μία οικογένεια που δεν συνεργάστηκε με το σχολείο για παιδί που είχε πάνω από 300 απουσίες. Δεν είναι θέμα ούτε διάκρισης, ούτε φυλής. Το παιδί δεν προσέρχεται στο σχολείο, δυστυχώς και μπορεί να υπάρχουν λόγοι που δεν γίνεται αυτό και δεν έχει φοιτήσει. Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε ζητήματα ισότητας όταν υπάρχουν τέτοια περιστατικά». 

Ο υπουργός, αναφερόμενος και πάλι στο περιστατικό στη Λάρνακα, ξεκαθάρισε πως εξετάστηκε, εξετάζεται και θα υπάρξουν αποτελέσματα. «Αλλά δεν δέχομαι, σε καμία περίπτωση, την εικόνα που θέλουν να δημιουργήσουν, ότι τα σχολεία μας είναι εστία ρατσισμού. Ας μην προκαλέσουμε αντιδράσεις και εντυπώσεις. Οι κύπριοι πολίτες γνωρίζουμε από μετανάστες, από ξενιτειά και βεβαίως υποδεχόμαστε αυτούς τους ανθρώπους και ειδικά τα παιδιά, με τη θέρμη και τη φροντίδα που νιώθουμε ότι θέλουμε να δώσουμε». 

Ο κ. Προδρόμου τόνισε πως ο φορολογούμενος πολίτης κάνει τεράστιες προσπάθειες και το Υπουργείο, με αυτούς τους πόρους εργοδοτεί εκατοντάδες εκπαιδευτικούς επιπρόσθετα, οι οποίοι ενισχύουν τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία. «Δεν μπορεί κάποιοι, τόσο εύκολα, να εκφέρουν επικρίσεις προς το δημόσιο σχολείο». 

Ο υπουργός σημείωσε πως οι κανονισμοί είναι εκεί και οι διευθυντές τους εφαρμόζουν. «Είναι γραμμένοι, είναι κείμενοι, δεν ορίστηκαν ούτε φέτος, ούτε πέρσι και πρέπει να εφαρμόζονται. Πρέπει να αποφασίσουμε σε αυτό τον τόπο αν θέλουμε να εφαρμόζουμε νόμους και κανονισμούς. Δεν είναι δουλειά του Υπουργείου, κάθε φορά θα εφαρμόζουμε περιστατικά και να λέμε "μήπως, ίσως και εφόσον" και το πώς εφαρμόζουν οι διευθύνσεις τους κανονισμούς».

Ξεκαθάρισε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι γονείς είχαν ενημερωθεί γραπτώς από πριν, για την τελετή αποφοίτησης. «Όταν σε αυτή την τελετή εμφανίστηκαν άνθρωποι με κροτίδες και χρειάστηκε να κληθεί η Αστυνομία, τα υπόλοιπα περιττεύουν». 

Δειτε Επισης

Σύνολο €14,2 εκατ. προσέφερε το «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» σε 27 χρόνια δράσης
Συστάσεις για Black Friday από το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή
Πυρά Παμπορίδη για τα τεκταινόμενα στην Υγεία-«Το γινάτι βγάζει μάτι»
Συζητά με τους γιατρούς ξανά το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός-«Είναι μικρή η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών»
Κοντά σε συμφωνία για κοινή προμήθεια φαρμάκων εντός της ΕΕ και κοινές αγορές με την Ελλάδα
Ένταξη «Οδικής Αγωγής» στη δημόσια εκπαίδευση ζητούν οι βουλευτές ως απάντηση στη λαίλαπα της ασφάλτου
Νέες φωτιές για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη Βουλή-Ζητά διασαφήνιση το ΕΛΑΜ
Στα σκαριά νέα συνάντηση Δαμιανού και γιατρών-Στο μικροσκόπιο της Βουλής η διαπραγμάτευση
Προτάσεις για υποχρέωση πιστωτών εξάλειψης υποθηκών και νομική αρωγή συζήτησε η Επιτροπή Νομικών
Μέτρα αντιμετώπισης νεανικής παραβατικότητας στη Λάρνακα παρουσίασαν Χαρτσιώτης, Ευαγγέλου και Ιωαννίδης