Έντιμη, εργατική και ανθρώπινη-Έτσι έζησαν οι βουλευτές της Επ. Εργασίας τη Ζέτα

Μπορεί η Ζέτα Αιμιλιανίδου να είχε στο χαρτοφυλάκιο της την καυτή πατάτα που ονομαζόταν Υπουργείο Εργασίας, το οποίο είναι ίσως το δυσκολότερο Υπουργείο της Κυβέρνησης, ωστόσο κατάφερε να το βάλει σε τάξη, προωθώντας πρακτικές λύσεις, που είχαν ως στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη. Για να πετύχει όμως σειρά μεταρρυθμίσεων που θα βοηθούσαν τον κόσμο, έπρεπε να βρει τρόπους να συγκεράσει διάφορες ανησυχίες, που ανέκυπταν από την Επιτροπή Εσωτερικών και κατ' επέκταση την Ολομέλεια της Βουλής. Και τα κατάφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το αντίο του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη στη Ζέτα-Μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις

Σε πολλά από τα νομοσχέδια που προωθούσε, βρισκόταν απέναντι στην πλειοψηφία της εκάστοτε Επιτροπής Εργασίας, η οποία εξέφραζε σωρεία ανησυχιών. Ποτέ όμως δεν τα παρατούσε, αλλά ούτε προσπαθούσε να επιβάλει τα θέλω της. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ζέτας, ήταν ότι μέσα από τον διάλογο, έπειθε τους βουλευτές για την ορθότητα των όσων προσπαθούσε να προωθήσει. 

Η Ζέτα, δεν προσπαθούσε να πουλήσει πολιτική και παρότι χρειάστηκε χρόνος για να το καταλάβουν κάποιοι, όταν αυτό έγινε κατανοητό, αντιμετώπιζαν τις εισηγήσεις της με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, γεγονός που εκτίμησαν οι βουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος. 

Όλοι, είναι συγκλονισμένοι από τον ξαφνικό χαμό της και καταλαβαίνουν ότι η παρακαταθήκη που άφησε είναι πολύ μεγάλη, αλλά και ο πήχης πολύ ψηλός, για τον διάδοχό της.

Το περιστατικό που ανάγκασε τον Καυκαλιά να... υποκλιθεί στη Ζέτα

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, μιλώντας στον REPORTER, ανέφερε ότι η Ζέτα, ως πολιτικός και ως άνθρωπος, έδινε πάντα χώρο και πίστη στον διάλογο και στην ανταλλαγή απόψεων.

Όπως είπε, «απ’ εκεί και πέρα ήταν ανθρώπινη, με κοινωνικές ευαισθησίες, εργατική, τεκμηριωμένη και πάντοτε με επιχειρήματα υποστήριζε τις θέσεις της και ήταν σίγουρα βαθύς γνώστης του αντικειμένου της και πολύ αποτελεσματική».

Σημείωσε ότι «δεν είχαμε ποτέ δυσκολία στο να καθοριστούν συναντήσεις μαζί της. Επιδίωκε και η ίδια να είχε αυτή την επαφή με την Επιτροπή. Πίστευε ότι μέσα από τον διάλογο ότι ένα καλύτερο αποτέλεσμα, πάντοτε θα μπορούσε να υπάρξει».

Ο κ. Καυκαλιάς, τεκμηριώνοντας τα όσα εγκωμιαστικά επίθετα προσέδωσε στην υπουργό Εργασίας, αναφέρθηκε σε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, που του έμεινε βαθιά χαραγμένο στο μυαλό του.

«Να αναφερθώ σε μια συνάντηση εκτός Επιτροπής, όταν για μια ευαίσθητη και ανθρώπινη ιστορία που αφορούσε άτομο με αναπηρίες, ζήτησα συνάντηση μαζί της. Η ευαισθησία, η ανθρωπιά και η αποτελεσματικότητα που επέδειξε στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, είναι μια στιγμή που επιβεβαιώνει τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, του πολιτικού, της Ζέτας Αιμιλιανίδου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το άγνωστο περιστατικό ανάμεσα σε Χάρη, Ζέτα και Μητσόπουλο-«Έμεινε κυρία μέχρι τέλους»

«Πρόθυμη να βοηθήσει και να ακούσει»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρης Δημητρίου, αναφερόμενος στη Ζέτα, είπε πως «ήταν μια άψογη συνεργασία, δεδομένου ότι ήταν πάντα πρόθυμη να μας βοηθήσει, να ακούσει, να λάβει υπόψιν αυτά που της λέγαμε, να ακούσει, να λάβει υπόψιν αυτά που της λέγαμε, να μας απαντήσει με υπομονή αν κάτι δεν μπορούσε να γίνει και ήταν ένα υπόδειγμα υπουργού».

Σε ότι αφορά στη στιγμή που ο ίδιος θυμάται από την Ζέτα Αιμιλιανίδου, από την Επιτροπή, ήταν στο ζήτημα της στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, στην μετά κορωνοϊού εποχή. «Όλα τα κόμματα δέχθηκαν να της δώσουν την εξουσία να προσθέτει κι άλλους κλάδους παρεμφερείς, για να μπορούν να απολαμβάνουν αυτό το προνόμιο, αν τίθετο ανάγκη. Ήταν τόση εμπιστοσύνη όλων των κομμάτων προς το πρόσωπό της, που δεν υπήρχε η καχυποψία ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτό το προνόμιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαρδιωμένος ο Πετρίδης-Τα άγρυπνα βράδια της πανδημίας, οι έγνοιες και το άγχος της Ζέτας

«Αν δεν ήταν η Ζέτα δεν θα είχαμε διεύρυνση του κοινωνικού πλαισίου»

Με τους ίδιους χαρακτηρισμούς περιέγραψε την Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ο οποίος εξήρε την ανθρωπιά, την εντιμότητα και την εργατικότητά της.

Ήταν ένας άνθρωπος ευθύς, με επιχειρηματολογία και πάντα διαβασμένη, είπε, σημειώνοντας πως «είχε πάρα πολύ ευαισθησία για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Στήριξε πάρα πολλές φορές οικογένειες που έπρεπε να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπείες και λοιπά, κάτι το οποίο γνωρίζω και από προσωπική εμπειρία, αφού επικοινώνησα μαζί της αρκετές φορές για αυτό. Ήταν πάντα τυπική με τα χρονοδιαγράμματα που έβαζε, όσον αφορά την ετοιμασία νομοσχεδίων, προτάσεων και λοιπά».

Τόνισε επίσης πως «το είχα πει σε μια Ολομέλεια, στο θέμα της επέκτασης μητρότητας, ότι για πολλά θέματα, αν δεν ήταν η Ζέτα εκεί, δεν θα είχαμε σήμερα διεύρυνση του κοινωνικού πλαισίου. Είναι η στήριξη των οικογενειών, των ευάλωτων και των εργαζομένων. Είχε επίσης οραματιστεί το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο υλοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες και όντως ήταν ένας άνθρωπος που σε κέρδιζε με την ανθρωπιά, την εντιμότητα και την εργατικότητα της».

Σε ότι αφορά στις στιγμές που κρατά από τη Ζέτα ήταν, όταν «μετά την ψήφιση της επέκτασης της άδειας μητρότητας είχαμε κάποια προβλήματα και με μια λάθος ερμηνεία μιας νομοθεσίας που ψηφίσαμε, αρκετές μητέρες που ήταν σε δίδυμη ή και σε τρίδυμη κύηση, δεν έλαβαν το δικαίωμα για επέκταση της άδειας. Όταν την πήρα τηλέφωνο και συζητήσαμε, έδωσε αμέσως οδηγίες για να μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος κι άλλες νεαρές μητέρες».

Ένα άλλο θέμα, που θυμάται για την καταλυτική παρέμβασή της, «αφορά τους χρόνιους ασθενείς και τα παιδιά που πρέπει να πάνε στο εξωτερικό για θεραπεία. Πολλές φορές μιλώντας με την ίδια έδινε άμεσα οδηγίες για να στηριχθούν αυτές οι οικογένειες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έφυγε από κοντά μας μια εξαίρετη υπουργός, μια άξια μητέρα, μια γυναίκα πρότυπο»

«Ποτέ δεν μάσησε τα λόγια της, είτε αυτό άρεσε , είτε δεν άρεσε στους βουλευτές»

Ξεκάθαρος ήταν και ο Μαρίνος Μουσιούτας, ως προς την άποψή του για την Ζέτα Αιμιλιανίδου. Παραδέχθηκε ότι ήταν μια υπουργός που δούλευε ακούραστα, είχε πρωτοποριακές ιδέες και προσπαθούσε να βοηθήσει τον άνθρωπο και την κοινωνία.

«Πολλές νομοθεσίες, είπε, έχουν τη δική της σφραγίδα, αλλά κυρίως επειδή οι πολιτικές αυτές έχουν να κάνουν με αυτό που λέμε στην Κύπρο την τριμερή συνεργασίας, δηλαδή εργοδότες, εργοδοτούμενοι, συντεχνίες και κράτος, κατάφερνε να κρατά τις ισορροπίες, ώστε να μπορούν ακόμα και τα πιο αντιμαχόμενα σε απόψεις νομοθετήματα, να έχουν αίσιο τέλος και να καταλήξουν στη Βουλή. Εκεί, η δική της παρουσία βοηθούσε ώστε να κυλήσουν τα πράγματα προς την σωστή κατεύθυνση. Ποτέ δεν μάσησε τα λόγια της, είτε αυτό άρεσε στους βουλευτές, είτε δεν άρεσε, πάντα όμως με ένα τρόπο κόσμιο και με επιχειρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΔΗΠΑ.

Η παρουσία της Ζέτας, σύμφωνα με τον κ. Μουσιούττα, ήταν αυτή που βοήθησε να περάσουν νομοσχέδια, τα οποία σε άλλες εποχές μπορεί να θεωρείτο ότι δεν θα ήταν εύκολο να περάσουν. «Στις πλείστες μάλιστα περιπτώσεις, περνούσαν ομόφωνα, παρότι υπάρχουν διαφορετικές φιλοσοφίες στους κομματικούς σχηματισμούς. Η Ζέτα κατάφερνε με την κατάλληλη προεργασία, να συγκεράσει αντιθέσεις και απόψεις ώστε να βγει και το ορθό αποτέλεσμα», επισήμανε ο βουλευτής, και συνέχισε λέγοντας πως «είχε όρεξη και όραμα, ήταν ηγέτης. Έδειξε στη σταδιοδρομία της, ότι δεν φοβόταν να αναλάβει ευθύνη, αλλά ούτε φοβόταν να συγκρουστεί, με κατεστημένα, για να πετύχει πράγματα για το ευρύτερο καλό».

Αποχαιρετώντας την υπουργό Εργασίας, είπε πως «το κενό που αφήνει θεωρώ ότι είναι δυσαναπλήρωτο και ο πήχης είναι πολύ ψηλά μετά τη Ζέτα. Ας παραδειγματιστούμε εμείς που ασχολούμαστε με την πολιτική, αλλά και οι κρατικοί αξιωματούχοι στον τρόπο που εργαζόταν η Ζέτα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Ζέτα και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Ο κ. Μουσιούτας έφερε στο μυαλό του παραδείγματα από ενέργειες της Ζέτας Αιμιλιανίδου, εντός της Επιτροπής, οι οποίες έμειναν βαθιά χαραγμένα στο μυαλό του, για τον τρόπο που χειρίστηκε προβλήματα που προέκυψαν.

«Συζητούσαμε για τη σύνταξη χηρείας στους άνδρες και ακούστηκαν φωνές από συναδέλφους, γιατί να ξεκινήσει από το 2018, αλλά και πως είναι άδικο να μείνουν οι πιο παλιοί εκτός. Εξηγούσε συνεχώς η υπουργός ότι είχε μπροστά της ένα καλάθι που έχει μέσα πέντε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αυτό που μου ζητάτε είπε, κοστίζει 45 εκατομμύρια το χρόνο. Τότε είπε πως αν το έκανε θα έχαναν χρήματα άλλες ομάδες του πληθυσμού και αυτό δεν θα ήταν δίκαιο. Δεν εισακούστηκε από την πλειοψηφία της Επιτροπής και τελικά αναπέμφθηκε ο νόμος, πήρε δύο χρόνια να εκδικαστεί και στο τέλος διαφάνηκε ότι στο τέλος αυτό που ψήφισε η Βουλή ήταν αντισυνταγματικό, ενώ αυτό που έλεγε η Υπουργός ήρθε να εφαρμοστεί δύο χρόνια μετά», υπέδειξε ο κ. Μουσιούτας.

Ένα άλλο περιστατικό, που κρατά, ήταν το πάθος που επέδειξε, όπως είπε, για τη δημιουργία του Τμήματος Επιθεώρησης στο Υπουργείο Εργασίας. «Επρόκειτο για μια υπηρεσία που συγκέντρωνε επιθεωρητές διαφόρων τμημάτων, συγκέντρωνε νομοθεσίες, έκανε πιο παραγωγική την υπηρεσία και έδινε το δικαίωμα στους επιθεωρητές, μετά από μια διαδικασία, να δίδουν εξώδικα πρόστιμα όταν γίνονταν παραβιάσεις των νομοθεσιών. Υπήρξε τρομερή αντίδραση στην Επιτροπή Εργασίας. Άλλοι φανερά και άλλοι συγκεκαλυμμένα. Πήγε, ήρθε, έκανε διαβουλεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και κατάφερε μετά από τρεισήμισι χρόνια να βρει την ευρεία συναίνεση και το νομοθέτημα να ψηφιστεί σχεδόν ομόφωνα. Με την εφαρμογή, λιγόστεψε η αδήλωτη εργασία».

Τα πολλά λόγια είναι φτώχια

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, παραδέχθηκε ότι το κενό που αφήνει η υπουργός στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου είναι μεγάλο, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά της. Ήταν από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου με τα οποία είχαμε συχνές επαφές, λόγω και της θέσης της. Σαφώς επηρέαζε και όλο τον κόσμο, λόγω των καθηκόντων της. Υπάρχει ένα κενό στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή τα πολλά λόγια είναι φτώχια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος
Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη
Στεφάνου: Λιασή και Ακανσόι έκαναν την τραγωδία μάχη κατά του εθνικισμού