Ψάχνει λύση για το πρόβλημα της Αγγλικής Σχολής η Επ. Παιδείας-Έστειλε επιστολή σε Πρόεδρο

Με επιστολή προς τη Διοίκηση της Αγγλικής Σχολής, καθώς και προς την Προεδρία της Δημοκρατίας, επιχειρεί να συμβάλει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας στη διευθέτηση του ζητήματος που έχει ανακύψει, μετά από καταγγελίες των εργαζομένων της Σχολής για σχέδιο απολύσεων μελών του προσωπικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά τερματισμό της πειθαρχικής των δύο εργαζομένων στην Αγγλική Σχολή η ΠΟΑΣΟ

Το θέμα, που έχει εγγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ στην Επιτροπή, συζητήθηκε σήμερα, με την πρόταση για σύνταξη σχετικής επιστολής να στηρίζεται από την πλειοψηφία του σώματος, ενώ αντιρρήσεις εκφράστηκαν από την πλευρά του ΔΗΣΥ. Μετά την απόφαση για αποστολή της επιστολής, το θέμα θα συζητηθεί ξανά την ερχόμενη Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι το κόμμα του έχει διαφωνήσει με την αποστολή της επιστολής και έχει εκφράσει επιφυλάξεις καθώς, όπως είπε, η Αγγλική Σχολή διέπεται από ιδιωτικό δίκαιο, με δικούς της κανονισμούς. «Θεωρούμε ότι το όποιο εργασιακό ζήτημα προκύπτει, εξετάζεται σε συνεργασία και σε πλαίσια διαλόγου με τις υπηρεσίες του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», πρόσθεσε, και κατέληξε ότι «μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούν να εξευρίσκονται και να διαμορφώνονται οι λύσεις που στοχεύουν στην απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι «η πλειοψηφία της Επ. Παιδείας αποφάσισε να αποστείλει επιστολή προς το ΔΣ της Σχολής και προς την Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία διορίζει το Συμβούλιο και κατ’ επέκταση έχει και την πολιτική ευθύνη, για να σταματήσουν μονομερείς και εκδικητικές ενέργειες και να αρχίσει ένας σοβαρός και εποικοδομητικός διάλογος, με στόχο το καλό της Σχολής και των παιδιών που φοιτούν σε αυτή». Όπως εξήγησε, η επιστολή θα σταλεί μέσω της Προέδρου της Βουλής, όπως το προβλέπει η ενδεδειγμένη διαδικασία.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε στις δηλώσεις του ότι η Ολομέλεια της Βουλής έχει σταυρώσει το μισό κονδύλι που χορηγείται στην Αγγλική Σχολή, για να παρακολουθείται η εξέλιξη των ζητημάτων στη Σχολή και πρόσθεσε ότι «τα χρήματα αυτά δεν ήρθαν να τα ζητήσουν ποτέ, την ίδια στιγμή που επιβάλλουν αυξήσεις στα δίδακτρα της Σχολής». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι προτείνονται 13 απολύσεις εργαζομένων της Σχολής για οικονομικούς λόγους, και αναρωτήθηκε τι διαχείριση έγινε στα οικονομικά, ώστε να φτάσει στο σημείο να απαιτούνται τόσες απολύσεις. Παράλληλα εξετάζονται και πειθαρχικές υποθέσεις, με σκοπό να οδηγηθούν σε απολύσεις, όπως είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι, αν και αν και διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο η λειτουργία της Σχολής, σημείωσε ότι «το ΔΣ διορίζεται από τον Πρόεδρο, παίρνει αρκετά χρήματα από το κράτος, χρησιμοποιεί κτίρια που σχετίζονται με το κράτος και η άποψή μας είναι ότι δεν μπορεί εκεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, παραβιάζοντας βασικούς κανόνες δεοντολογίας, χρηστής διοίκησης ή ακόμα και ανθρώπινα δικαιώματα σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα συμμετοχής σε μία συντεχνία».

Τέλος, απηύθυνε έκκληση στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στον Υπ. Παιδείας, καθώς και στη διοίκηση της Σχολής, «να σταματήσουν τις μονομερείς και εκδικητικές ενέργειες, για να επανέλθει η ηρεμία και η ομαλότητα στη Σχολή».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι η επιστολή θα καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη στην υπόθεση της Αγγλικής Σχολής «να καθήσουν κάτω και να τα βρουν». Τόνισε, δε, ότι «δεν πρέπει να θυματοποιηθούν ξανά οι μαθητές, με συνεννόηση μπορεί να δοθεί λύση».

Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε, επίσης, στην κατ’ άρθρο συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή σχετικά με τις πτυχές της λειτουργίας της Σχολής Τουρισμού στην Πάφο. Εξήγησε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της προσφοράς προγραμμάτων για επαγγελματικούς τίτλους, αφενός στην ελληνική γλώσσα, και αφετέρου σε μία άλλη ξένη γλώσσα, την αγγλική ή κάποια άλλη, ανάλογα με τον αριθμό των φοιτητών που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν σε άλλη γλώσσα.

Τέλος, αναφέρθηκε σε εισήγηση που κατέθεσαν ο ίδιος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, σχετικά με τις υποτροφίες που παραχωρούνται από το ΙΚΥ, ώστε να καλύπτουν και τους εξ αποστάσεως φοιτητές. «Καταθέσαμε αυτή την τροπολογία ώστε να συζητηθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση με τους συναδέλφους και να αποφασίσουμε αν θα συμπεριληφθεί στην πρόταση που θα παρουσιαστεί στην Ολομέλεια, ή αν θα τη θέσουμε πριν την ψηφοφορία στην Ολομέλεια», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επέκρινε συμπεριφορά ασφαλιστικών και τραπεζών η ΕΚΥΣΥ σε συνεδρία στη Βουλή
Κανονικά θερμοκρασιακά ο Οκτώβριος-Κάτω του 50% η βροχόπτωση
Παρουσίασε το Συνήγορο του Ασθενή ο Δαμιανός-Πυρ ομαδόν για έλλειψη διαβούλευσης
Στήριξη των επαγγελματιών υγείας για την ψυχική τους υγεία ζητά η ΠΑΣΥΝΟ
Πλησιάζει τον στόχο του 50-50 ο Πρόεδρος σε δημόσια αξιώματα-«Ψηλά στις προτεραιότητες η ισότητα των φύλων»
Συνεχίζονται οι εκκενώσεις στο Λίβανο μέσω Κύπρου-Φθάνουν δώδεκα πτήσεις από το Ισραήλ
Σε τροχιά υλοποίησης η Ψηφιακή Ταυτότητα-«Η νομοθεσία μας είναι έτοιμη»
Πάνω από τριάντα χιλιάδες παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Κύπρο
Ζητά στήριξη των νοσηλευτών ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας η ΠΑΣΥΝΟ
Η θυματοποίηση γυναικών το 1974-«Έπρεπε να ξύσουμε τις πληγές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τις γιατρέψουμε»