Συμβουλές για λιγότερη σπατάλη φρούτων και λαχανικών

“Ποτέ μην πηγαίνετε πεινασμένοι στο σουπερμάρκετ” είναι μια συμβουλή που σίγουρα έχετε ακούσει αρκετά μέσα στα χρόνια και είναι πράγματι πολύ χρήσιμη. Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Από αυτά, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη μεγαλύτερη σπατάλη από όλα τα είδη τροφίμων.  

Φανταστείτε να πηγαίνετε στην υπεραγορά για να αγοράσετε τα τρόφιμα της εβδομάδας και στη συνέχεια να πετάτε μια σακούλα με φρούτα και λαχανικά. Κι αυτό, κάθε εβδομάδα! Η σπατάλη τροφίμων είναι επιζήμια για τη Γη και το περιβάλλον ενώ κοστίζει χρήματα και πολύτιμους πόρους.

Όταν τα τρόφιμα σαπίζουν μαζί με άλλα οργανικά υλικά σε χωματερές, εκπέμπουν μεθάνιο, το οποίο είναι 25 φορές πιο ισχυρό από τη ρύπανση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Η σπατάλη τροφίμων μπορεί επίσης να προσελκύσει τρωκτικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και αρρώστιες. Όπως γίνεται κατανοητό λοιπόν, η σπατάλη φαγητού δεν είναι τόσο ασήμαντη όσο νομίζαμε.

Όμως, πώς μπορούμε να μειώσουμε την σπατάλη των φρούτων και των λαχανικών μας, αφού τα αγοράσουμε; Η σωστή αποθήκευση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη διατήρηση των τροφίμων. Κάποια φρούτα και λαχανικά μπορεί να κρατήσουν ακόμα και 2 εβδομάδες περισσότερο αν τα διατηρήσουμε σωστά στο ψυγείο.

Εδώ έρχεται η Lidl Κύπρου με τα Lidl Eco Hacks. Η νέα αυτή πρωτοβουλία της Lidl, αποτελείται από μια σειρά χρήσιμων βίντεο με οικολογικές συμβουλές τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο!

Στο τελευταίο βίντεο των Lidl Eco Hacks, η κλινική διατροφολόγος Χαρά Οδυσσέως μάς δείχνει τα μυστικά της για να διατηρούμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας φρέσκα για περισσότερο! Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές μικρές αλλαγές που μπορούμε να εφαρμόσουμε, οι οποίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο.

                       

 

Η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των φρούτων και λαχανικών που έχουμε στην κουζίνα, κάνει καλό στα οικονομικά μας. Όμως κάνει καλό και στον πλανήτη: η σπατάλη τροφίμων μας αφορά όλους. Σκεφτείτε ότι κάθε χρόνο, το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται στην πορεία για τα ράφια ή σπαταλάται! Αν λοιπόν καταφέρουμε βήμα-βήμα να μειώσουμε την σπατάλη στο δικό μας σπίτι, τότε σε μεγαλύτερη κλίμακα -αν είμαστε πολλοί- θα κάνουμε τη διαφορά!

Το καλό είναι πως μπορούμε να βοηθήσουμε με μεγάλη ευκολία, αλλάζοντας απλώς κάποιες καθημερινές μας συνήθειες. Δείτε το τελευταίο βίντεο των Lidl Eco Hacks για έμπνευση!

Δειτε Επισης

Καλός ύπνος: Παρουσιάζουμε τα έξι βήματα για να τον κατακτήσετε
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 Δεξιότητες... Η Δύναμή σου!
Ευρωπαϊκή διάκριση για τη θεματική διαδρομή Αφροδίτη στην κοινότητα Ίνειας
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
Παγκόσμια Ημέρα Δότη
Σπούδασε στο Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus
Το Ταμείο Συνοχής και η Κύπρος
Το Μελένιο Παιδικό Φεστιβάλ επιστρέφει πιο γλυκό από ποτέ!
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ανοίγει νέους ορίζοντες για τη χώρα
Αμειβόμενη πρακτική σε ένα ελκυστικό περιβάλλον με ανταγωνιστικές παροχές;